Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Η Ουκρανία έπαιξε στοίχημα σε μια εισβολή βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Η τολμηρή κίνηση άλλαξε το πεδίο της μάχης

AP) — Η εκπληκτική εισβολή της Ουκρανίας στη συνοριακή περιοχή Kursk της Ρωσίας ήταν ένα τολμηρό στοίχημα για τους στρατιωτικούς διοικητές της χώρας, οι οποίοι διέθεσαν τους περιορισμένους πόρους τους σε μια επικίνδυνη επίθεση σε έναν πυρηνικά οπλισμένο εχθρό χωρίς καμία βεβαιότητα επιτυχίας.

Μετά τα πρώτα σημάδια προόδου, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy έσπασε τη σιωπή του και εξήγησε τις καθημερινές προόδους του Κιέβου στο κουρασμένο από τον πόλεμο κοινό του. Μέχρι την Τετάρτη, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έλεγχαν 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (386 τετραγωνικά μίλια) εχθρικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 74 οικισμών και εκατοντάδων Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου.

Αλλά μια εβδομάδα μετά την έναρξή της, ο γενικός στόχος της τολμηρής επιχείρησηςείναι ακόμα ασαφής: Θα σκάψει η Ουκρανία και θα διατηρήσει το κατακτημένο έδαφος, θα προχωρήσει περαιτέρω στο ρωσικό έδαφος ή θα αποσυρθεί;

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η εισβολή άλλαξε το πεδίο της μάχης. Το σοκ από το τρέξιμο των κεραυνών της Ουκρανίας αποκάλυψε τσιμπήματα στην πανοπλία του ισχυρού αντιπάλου της. Η επίθεση κινδύνευε επίσης να επιδεινώσει τις αδυναμίες της ίδιας της Ουκρανίας επεκτείνοντας τη γραμμή του μετώπου και δεσμεύοντας νέα στρατεύματα σε μια εποχή που οι στρατιωτικοί ηγέτες έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

Εικών
Ένα ουκρανικό τεθωρακισμένο στρατιωτικό όχημα ταξιδεύει κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, περιοχή

 

Για τη διεξαγωγή της επιχείρησης Κουρσκ, το Κίεβο ανέπτυξε τάγματα προερχόμενα από πολλές ταξιαρχίες, μερικά από τα οποία ανασύρθηκαν από τα πιο καυτά σημεία της πρώτης γραμμής, όπου η προέλαση της Ρωσίας συνεχίστηκε αμείωτη. Μέχρι στιγμής, το συνολικό στρατηγικό πλεονέκτημα της Μόσχας είναι ανέπαφο.

«Το τέντωμα της πρώτης γραμμής για εμάς είναι επίσης επέκταση της πρώτης γραμμής για τον εχθρό», είπε ο διοικητής του 14ου Συντάγματος Μη Επανδρωμένων Συστημάτων Αεροπορίας, που συμμετείχε στο εναρκτήριο στάδιο της επίθεσης. «Μόνο εμείς έχουμε προετοιμαστεί λεπτομερώς για αυτήν την επιχείρηση. Οι Ρώσοι δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένοι για αυτή την επιχείρηση».

Μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, χρησιμοποιώντας μόνο το διακριτικό κλήσης Charlie, σύμφωνα με τους κανόνες του ουκρανικού στρατού.

Image
Associated Press

Σχετικές αναρτήσεις

Δήμος Σαρωνικού – Ελεύθερες Παραλίες: Χιλιάδες άτομα στη μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε ο Δήμος.

lazaros lazaros

H Ινδία στο «Δρόμο του Μεταξιού» και ο ρόλος της Ελλάδας

lazaros lazaros

Πατέρας και κόρη στην Καλαμάτα τραυματίστηκαν από ναυτική φωτοβολίδα: Συνελήφθη ένας 58χρονος

lazaros lazaros