Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

Τα περί ισχυρών ανέμων, μεγάλη ξηρασία δύσβατα εδάφη , δικαιολογημένα προκαλούν οργή και αγανάκτηση του κόσμου

Στο ίδιο έργο θεατές κάθε χρονιά σε χειρότερη έκδοση.

Η ίδια περιοχή έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια 5 φορές από ανάλογες πυρκαγιές

Τα περί “ισχυρών ανέμων”, μεγάλης ξηρασίας, δύσβατα εδάφη , δικαιολογημένα προκαλούν οργή και αγανάκτηση του κόσμου , αφού πρόκειται για τις γνωστές “δικαιολογίες”

Οι περιοχές της Ανατολικής, της Βόρειας και της Δυτικής Αττικής βρίσκονται στο έλεος μεγάλων πυρκαγιών με τεράστιες απώλειες για τον λαό και το περιβάλλον.

Πεντέλη, Γραμματικό, Καπανδρίτι, Μαραθώνας, Άγιος Στέφανος, Δροσιά, Διόνυσος, Σταμάτα, Νέα Μάκρη, Βριλήσσια και Χαλάνδρι τρομερές υλικές ζημιές, τεράστια και ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή.

Δάση ακαθάριστα, φορτωμένα με καύσιμη ύλη, καμία αντιπυρική υποδομή, πλημμελή φύλαξη και επιτήρηση, είναι το έδαφος για να διαμορφωθεί γρήγορα ανεξέλεγκτη διάσταση της πυρκαγιάς.

Ανεμπόδιστη η πυρκαγιά έκαψε πάνω από 100 χιλιάδες στρέμματα

Ακόμη και ο καθαρισμός των οικοπέδων, τελικά δεν απέδωσε παρά τις εκκλήσεις της Περιφέρειας.

Αποδεικνύεται ξανά με τραγικό τρόπο η παντελής έλλειψη πρόληψης (καθαρισμός δασών, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών κ.α.)

Απροστάτευτος ξανά ο λαός.

Ανεμπόδιστη η πυρκαγιά έκαψε πάνω από 100 χιλιάδες στρέμματα

Η πυρκαγιά έφτασε στον αστικό ιστό.

Κάηκαν 100.000 στρέμματα δάσους και η φωτιά έφτασε μέσα στην πόλη.

Κατέληξε στο Χαλάνδρι, μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές σε περιουσίες.

Πάνω από 100 κατοικίες κάηκαν, επιχειρήσεις, γεωργικές εκτάσεις, θερμοκήπια, αποθήκες και αυτοκίνητα είτε έγιναν στάχτη, είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Πολύ σοβαρές οι επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων, άμεσα και μακροπρόθεσμα, ενώ παράλληλα αυξάνεται και ο κίνδυνος πλημμυρών.

Κλιματική κρίση και «παρατεταμένη ξηρασία» ως άλλοθι

Η κυβέρνηση έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες.

Να αναζητηθούν οι υπαίτιοι υπεύθυνοι φορείς και να καταδικαστούν.

Μέσα σε αυτή την επαναλαμβανόμενη κατάσταση αυτό που ξεχώρισε άλλη μια φορά, είναι η αυτοθυσία του ανδρών και γυναικών του πυροσβεστικού σώματος όπως και η συγκινητική συμβολή του απλού κόσμου να συμβάλει με όποιο τρόπο στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

H φωτιά από την βόρεια περιοχή του Μαραθώνα, στον Βαρνάβα και το Γραμματικό, που ξεκίνησε την Κυριακή το μεσημέρι και το βράδυ δεν μπόρεσε να ελεγχθεί από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορα. Νωρίς τα ξημερώματα η φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια του Διονύσου, καίγοντας δάσος στο Διονυσοβούνι. Ανεξέλεγκτο παρέμενε και το μέτωπο στον Μαραθώνα, με τις φλόγες να καίνε το βουνό, καταστρέφοντας ό,τι βρεθεί στο πέρασμά τους.

Το μέτωπο που κατέβαινε από το Καλέτζι και την Λίμνη Μαραθώνα, ήταν πάνω από το Βρανά, κατευθυνόμενο προς Νέα Μάκρη.

Το μέτωπο της φωτιάς μαίνονταν ασταμάτητο στον Διόνυσο, με τις φλόγες να κατευθύνονται προς την Πεντέλη, φτάνοντας σε εκκενώσεις στα νοσοκομεία «Παίδων Πεντέλης»

Επίσης η φωτιά έφτασε και στον λόφο που βρίσκεται το Αστεροσκοπείο και εκφραζόταν η ανησυχία και των επιστημόνων ότι μπορεί να καεί ο πολύτιμος εξοπλισμός του, κάτι που ευτυχώς αποτράπηκε.

Η επέκταση της φωτιάς ήταν ραγδαία και έφτασε στον οικισμό Διώνη και Δασαμάρι και την Καλλιτεχνούπολη. Περισσότερες από 40 ήταν οι αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν στην διάρκεια της μέρα εντός της τεράστιας περιμέτρου της πυρκαγιάς ενώ επιχειρούνταν την τελευταία στιγμή να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες από τους ίδιους τους κατοίκους σε πολλές περιοχές, που έβλεπαν τους κόπους μιας ζωής είτε να απειλούνται είτε να γίνονται στάχτη.

Άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών όσων υπέστησαν καταστροφές στις περιουσίες τους, σε αγροτικές καλλιέργειες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές.

Κήρυξη ως αναδασωτέων όλων των καμένων δασικού χαρακτήρα εκτάσεων.

Κλιματική κρίση και παρατεταμένη ξηρασία και ο δυνατός αέρας δεν είναι άλλοθι.
Οι ανευθυνότητα το προκάλεσε.

Οι υπαίτιοι πρέπει να τιμωρηθούν.

Είναι κρίμα ένας ολόκληρος λαός να ταλαιπωρείται για κάποιους ανεύθυνους που δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους και το κράτος να τους αφήνει ελεύθερους και ανέγγιχτους.

Λυπάμαι για κάποιους φορείς που είπαν ότι υπαίτιος ήταν ο αέρας και η κλιματική αλλαγή.

Σχετικές αναρτήσεις

Υπέρ της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ μέσω της αναβάθμισης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ο Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΕΣ

lazaros lazaros

Πριν το Πάσχα η ΚΥΑ για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα – Σε ποιές 5 περιοχές θα γίνουν

lazaros lazaros

H Alfa Romeo 33 Stradale στην έκθεση «Auto e Moto d’Epoca 2023»

lazaros lazaros