Μπορεί ακόμα το 5G, η πέμπτη γενιά τηλεπικοινωνιακών δικτύων, να μην έχει “πιάσει” σε όλο τον κόσμο, ωστόσο ήδη η Δύση σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της για τη νέα γενιά, το αποκαλούμενο 6G.
Έτσι, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αρχίσει να διερευνούν τον τρόπο χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για την ενίσχυση της επερχόμενης τεχνολογίας επικοινωνιών 6G, καθώς τα δυτικά έθνη προσπαθούν να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό από την Κίνα και τη δική της προσφορά 5G. “Μέχρι τώρα, οι κυβερνήσεις είχαν πάντα πρόσβαση στις επικοινωνίες, σίγουρα, αλλά τώρα πρόκειται περισσότερο για την αντιμετώπιση των τηλεπικοινωνιών ως κρίσιμου πόρου εθνικής ασφάλειας“, δήλωσε ο Έρικ Πλαμ, πρόεδρος της υπηρεσίας ασύρματης σύνδεσης δεδομένων SIMO Inc. “Νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αρχίζετε να βλέπετε… μια κούρσα εξοπλισμών στις τηλεπικοινωνίες.
ΗΠΑ και Κίνα
“Οι πρωταρχικές παρατάξεις είναι η Κίνα και στη συνέχεια η ΕΕ, καθώς και η Αμερική“, πρόσθεσε. “Θα υπάρξουν και άλλοι παίκτες, φυσικά, αλλά καταλαβαίνουν τη σημασία του ελέγχου των πληροφοριών και του ελέγχου της ροής των δεδομένων“. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξέδωσαν κοινή δήλωση τον Μάιο για να δηλώσουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την ανάπτυξη μιας σειράς τεχνολογιών, την τεχνητή νοημοσύνη και τις επικοινωνίες 6G. “Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκουμε να συνεχίσουμε να προωθούμε τις αρχές που παρουσιάζονται στη Διακήρυξη για το μέλλον του Διαδικτύου (DFI), μαζί με ομοϊδεάτες εταίρους“, ανέφερε η δήλωση. “Οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεσμεύονται να δώσουν στο εργατικό δυναμικό μας τις δεξιότητες που θα δώσουν ώθηση στο επόμενο κύμα ανάπτυξης“.
Η συμφωνία αυτή, η οποία εκδηλώθηκε με την κοινή επιχείρηση “Έξυπνα δίκτυα και υπηρεσίες” (SNS JU), έλαβε σημαντική ώθηση τον Οκτώβριο με την υπόσχεση της ΕΕ να διαθέσει περίπου 137 εκατομμύρια δολάρια (130 εκατομμύρια ευρώ) για τη χρηματοδότηση μιας επιλογής 27 νέων έργων έρευνας, καινοτομίας και δοκιμών – κυρίως, θα “υποστηρίξει και θα επιταχύνει περαιτέρω την πρωτοποριακή έρευνα στις τεχνολογίες 6G“. “Η διεθνής συνεργασία είναι το κλειδί για την επίτευξη ενός παγκοσμίως αποδεκτού προτύπου 6G”, ανακοίνωσε η SNS JU για τα έργα. “Ένα από τα έργα που επιλέχθηκαν επικεντρώνεται στην ερευνητική συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ“. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα 6G-Cloud, 6G-Twin, Oragami, 6G-Intense και Exigence. Τα έργα εστιάζουν ποικιλοτρόπως σε προβλήματα αρχιτεκτονικής δικτύων και κατανάλωσης ενέργειας.
“Πανταχού παρούσα συνδεσιμότητα”
Η τεχνολογία 6G θα επεκτείνει σημαντικά την ταχύτητα και τη χωρητικότητα της μεταφοράς δεδομένων, ενώ θα μειώσει σημαντικά την καθυστέρηση – κάτι που σύμφωνα με τον Πλαμ θα σηματοδοτήσει μια “δραματικά” σημαντική βελτίωση σε αυτούς τους τομείς.
“Αρχίζετε να φτάνετε σε αυτό που νομίζω ότι είναι ο στόχος των σύγχρονων τηλεπικοινωνιών, και αυτό είναι η πανταχού παρούσα συνδεσιμότητα“, εξήγησε ο Πλαμ. “Η όλη ιδέα [είναι] ότι οι άνθρωποι μπορούν να καλυφθούν όπου κι αν πάνε” συνέχισε. “Μέρος αυτού του παζλ είναι η εισαγωγή του δορυφόρου, γιατί τώρα έχετε αυτό το εναέριο κάλυμμα που καλύπτει την υδρόγειο, αλλά και η δυνατότητα των αερομεταφορέων να κάνουν μια καλύτερη υποδομή κοινής εργασίας, έτσι ώστε ένα άτομο ή ένα αντικείμενο που μετακινείται από ένα μέρος σε ένα άλλο είναι πάντα συνδεδεμένα με κάποιο είδος δικτύου.”
Αυτοί οι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς η τεχνητή νοημοσύνη να επιτρέψει στην επεξεργασία δεδομένων να φτάσει σε υψηλότερα όρια, σύμφωνα με την Πλαμ, και θα επιτρέψει στις διάφορες αγορές να επιτύχουν τη “διαλειτουργικότητα” που απαιτείται για τη δημιουργία μιας ομαλής μετάβασης. “Οι Κινέζοι το κάνουν αυτό – είναι αναμφισβήτητα μπροστά από εμάς“, είπε ο Πλαμ. “Όταν σκέφτεστε γιατί οι κυβερνήσεις εμπλέκονται σε αυτήν την προσπάθεια να θέσουν πρότυπα, ο λόγος είναι πραγματικά κάτι περισσότερο από την αλυσίδα εφοδιασμού και την υποδομή που πρόκειται να έρθουν στο τραπέζι για τη δημιουργία δικτύων“.
Οι κίνδυνοι
Όλη αυτή η διαδικασία γύρω από την τεχνολογία των επικοινωνιών θα έχει δραματική επίδραση στον έλεγχο των πληροφοριών, σύμφωνα με την Πλαμ: Η απόκτηση κυριαρχίας καθώς το κατεξοχήν δίκτυο επικοινωνίας θα μπορούσε να επιτρέψει σε κάποιον να καθορίσει “ποιος χρησιμοποιεί πόρους δικτύου ή ποιος αποφασίζει ποιος χρησιμοποιεί [αυτούς ] πόρους“, το οποίο προειδοποίησε ότι δεν είναι πάντα καλό. “Από τη μια πλευρά, στη Δύση θα μπορούσαμε φτιάξουμε ένα δίκτυο που θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόσβαση κακόβουλων παραγόντων σε αυτό“, υποστήριξε. “Φυσικά υπάρχει πάντα πιθανότητα απάτης, αλλά μόλις δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο, τότε, ναι, θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε την πρόσβαση στο δίκτυο συλλογικά“.
“Αλλά από την άλλη… τι θα συμβεί αν κάποιος άλλος κλειδωθεί μόνο και μόνο επειδή είχε λάθος θρησκευτικές ή πολιτικές απόψεις; Αυτό είναι που ανησυχεί“, συνέχισε. “Από τη μια πλευρά, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ασφάλεια και ασφάλεια για τους κατοίκους και τους πολίτες και τους κατοίκους της Δύσης, [αλλά] από την άλλη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιπτώσεις λογοκρισίας“.
πηγη:economico.