Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Διάσκεψη του Παρισιού: Τι αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι για τη στήριξη της Ουκρανίας

Με την αμερικανική βοήθεια να έχει κολλήσει στο Κογκρέσο και τις ρωσικές δυνάμεις να φαίνονται ικανές να κερδίσουν περισσότερο ουκρανικό έδαφος, οι ηγέτες 20 δυτικών κρατών βρέθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν πώς θα στηριχθεί η Ουκρανία.

Σήμερα, η Ευρώπη παρέχει περίπου το 30% της βοήθειας που αποστέλλεται στην Ουκρανία.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου,  Λόρδος Κάμερον, ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε. Παρευρέθηκαν σχετικά κατώτεροι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τη Διάσκεψη του Παρισιού, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι ο Πούτιν θα επεκτείνει την επιθετικότητά του και κατά άλλων κρατών.

Στο τραπέζι έπεσε και η πιθανότητα να αποσταλλούν ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία.

Όλα συζητήθηκαν σήμερα το βράδυ με πολύ ανοιχτό και άμεσο τρόπο. Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα για να στείλουμε στρατεύματα στο μέτωπο επίσημα, ανοιχτά και με έγκριση. Αλλά όσον αφορά τη δυναμική, τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί. Θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο
Εμμανουέλ Μακρόν πρόεδρος Γαλλίας

Οι 20 ηγέτες συμφώνησαν ότι η προμήθεια πυρομαχικών αποτελεί «ύψιστη προτεραιότητα», δεσμεύτηκαν ότι θα αυξήσουν την ευρωπαϊκή παραγωγή και δέχθηκαν την πρόταση της Τσεχίας να αγοράσουν αποθέματα πυρομαχικών εκτός Ευρώπης για να τα παραδώσουν στην Ουκρανία

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Τσεχίας για την ενίσχυση του συγκεκριμένου τομέα. Ταυτόχρονα πρέπει να εργαστούμε για το σύστημα αεράμυνας. Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως περισσότερους πυραύλους, αλλά και περισσότερα συστήματα αεράμυνας, είτε πρόκειται για S-200 , πυραύλους S-300, Patriot
Μαρκ Ρούτε
πρωθυπουργός Ολλανδίας

Οι ηγέτες τόνισαν επίσης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να στηρίξουν την Ουκρανία με διμερείς συμφωνίες για αποστολή βοήθειας. Τέτοιες συμφωνίες έχουν ήδη υπογράψει Γαλλία, Γερμανία, Δανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα θα εργαστούν σε πέντε βασικούς τομείς:

  • άμυνα στον κυβερνοχώροάμυνα στον κυβερνοχώρο
  • κοινή παραγωγή στρατιωτικών όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία
  • άμυνα χωρών που απειλούνται άμεσα από τις ρωσικές επιθέσεις όπως η Μολδαβία
  • μεγαλύτερη στρατιωτική προστασία της Ουκρανίας στα σύνορα με τη Λευκορωσία
  • αποναρκοθέτηση της Ουκρανίας.

Η Διάσκεψη του Παρισιού ανακοίνωσε επίσης έναν νέο συνασπισμό για την παροχή πυραύλων μεγάλης και μεσαίας εμβέλειας.

πηγη:gr.euronews

 

Σχετικές αναρτήσεις

Κρήτη: Τράγος εισέβαλε σε αυτοκίνητο τουριστών (Video

lazaros lazaros

ΚΛΑΊΡΗ ΣΑΡΑΝΤΆΚΟΥ, ΑΝΑΝΈΩΣΗ -ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ , υποψήφια Δημάρχος στα 3Β παρουσίασε Τρίτη 13/9 το συνδυασμό τής.Ο τόπος της εκδήλωσης το Notos lounge στη Βούλα είχε και σημειολογικό χαρακτήρα αφού η έκταση φιλέτο ανήκει στην εταιρεία “φάντασμα” ΜΕΕΚΒ και όχι στο Δήμο 3Β.

lazaros lazaros

Μακρόν: Δεν θα κυματίσουν σημαίες της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

lazaros lazaros