Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑ

Μαγνήτης για ξένες εταιρείες η ελληνική διαστημική αγορά

Στο ραντάρ ξένων εταιρειών που αναπτύσσουν διαστημικές εφαρμογές έχει μπει η Ελλάδα. Βασική αιτία είναι το έργο 60 εκατ. ευρώ με αντικείμενο την ανάπτυξη σμήνους μικροδορυφόρων για την παρατήρηση γης, του οποίου ο διαγωνισμός προσείλκυσε οκτώ κοινοπραξίες ελληνικών και ξένων παικτών, όπως η γαλλική Thales και η γερμανική OHB. Μία από τις συμμετοχές στον διαγωνισμό για τους ελληνικούς μικροδορυφόρους προήλθε από την Open Cosmos που διαθέτει γραφεία σε Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία και Πορτογαλία. Δραστηριοποιείται στην ανάλυση δορυφορικών δεδομένων τα οποία είναι αξιοποιήσιμα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την πράσινη μετάβαση.

Η εταιρεία ξεχωρίζει επειδή ο δεύτερος γύρος χρηματοδότησης που πραγματοποίησε, τον Σεπτέμβριο του 2023, αντλώντας περίπου 46 εκατ. ευρώ, είχε ελληνικό «χρώμα». Στους επενδυτές που τοποθέτησαν κεφάλαια στην Open Cosmos ανήκει η Ireon Ventures που αποτελεί τον βραχίονα κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital) της Motor Oil Hellas. Η διοίκηση του ενεργειακού ομίλου υλοποιεί, με ορίζοντα το 2030, ένα πρόγραμμα ενεργειακού μετασχηματισμού 4 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει ενίσχυση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ανάπτυξη σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Παράλληλα, προωθεί το έργο ΙRIS, που έχει επιλέξει να χρηματοδοτήσει με 127 εκατ. ευρώ το Ταμείο Καινοτομίας, για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από τη μονάδα παραγωγής υδρογόνου του διυλιστηρίου της Motor Oil. Ο πράσινος μετασχηματισμός της Motor Oil συμβαδίζει με τη δραστηριότητα της Open Cosmos που κατασκευάζει δορυφόρους παρατήρησης τροχιάς και μέσω της πλατφόρμας που έχει αναπτύξει, αναλύει δορυφορικά δεδομένα που αφορούν τη θερμοκρασία του πλανήτη, τη στάθμη των ωκεανών, καταγράφοντας 54 κλιματικές μεταβλητές (π.χ. αέρια θερμοκηπίου, όζον).

Η εταιρεία διεκδικεί το έργο της κατασκευής των ελληνικών μικροδορυφόρων, αλλά, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του διαγωνισμού, δρομολογεί επενδύσεις της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά. «Το ελληνικό διαστημικό οικοσύστημα εμφανίζει τεράστιες προοπτικές. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην Ελλάδα όπου σχεδιάζουμε 20 προσλήψεις. Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια μπορεί να παραγάγει αποτελέσματα για τους τελικούς χρήστες. Από κοινού με τους εταίρους μας δρομολογούμε επενδύσεις περίπου 20 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, με στόχο τη δημιουργία εφαρμογών που θα παρέχουν πολύτιμα δεδομένα για τους φυσικούς πόρους και το κλίμα. Η διαστημική τεχνολογία συμβάλλει σημαντικά στην υιοθέτηση των απαιτούμενων ενεργειών για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών», σημειώνει στην «Κ», στο περιθώριο του πρόσφατου συνεδρίου Greek Space Tech Forum, ο Ράφελ Τζoρδά Σικιέρ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Open Cosmos.

Οπως εξηγεί, η εταιρεία αξιοποιεί την ανάλυση δεδομένων για τρεις τομείς. Την κλιματική αλλαγή μέσω του ελέγχου, ενδεικτικά, της ποιότητας των υδάτων και της ερημοποίησης. Την παρατήρηση γης που προσφέρει πολύτιμα δεδομένα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις ανάγκες συντήρησης των εγκαταστάσεων ΑΠΕ και τις κρίσιμες υποδομές που αποτελούν τον τρίτο τομέα όπου επενδύει η εταιρεία.

Το σμήνος των ελληνικών μικροδορυφόρων θα παρέχει δεδομένα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας οριζόντια σε φορείς του ελληνικού Δημοσίου, όπως, για παράδειγμα, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ναυτιλίας. Τα δορυφορικά δεδομένα και τα προϊόντα δηλαδή που θα προκύψουν από την επεξεργασία τους, θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας για συνεχή παρακολούθηση του περιβάλλοντος, καταγραφή των διαχρονικών μεταβολών και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

πηγη:moneyreview

Related posts

Επιστολή Διαμαρτυρίας που υπογράφουν 140 Πλοίαρχοι της Ελληνικής Ακτοπλοΐας

lazaros lazaros

Θεσσαλία: Ξανά τα τρακτέρ στους δρόμους

lazaros lazaros

ΙΟΒΕ: Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Μεγάλες ανισότητες ανάμεσα σε Αττική και Περιφέρειες ανέδειξε η έκθεση του Ιδρύματος.

lazaros lazaros