Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

FT: Μπρα ντε φερ στη Σύνοδο Κορυφής για την ενιαία αγορά – Οι περισσότερες χώρες διαφωνούν

Τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανθίστανται στις προσπάθειες ενοποίησης των κατακερματισμένων κεφαλαιαγορών της Ευρώπης, θέμα που τέθηκε επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής που λαμβάνει σήμερα χώρα στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία -με τη στήριξη της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Πολωνίας- είχε ηγηθεί μιας προσπάθειας να θεσπιστούν μεταρρυθμίσεις που θα εμβαθύνουν την ολοκλήρωση της αγοράς, με κεντροποιημένη εποπτεία. Την πρωτοβουλία περιγράφει και η ανεξάρτητη έκθεση του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα που παρουσιάζει σήμερα το insider.gr

Το Παρίσι υποστηρίζει ότι η αναμόρφωση των χρηματοπιστωτικών αγορών θα βοηθήσει στην αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για τις τεράστιες επενδυτικές ανάγκες της Ευρώπης στην άμυνα και την πράσινη μετάβαση, που ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των 27 κρατών μελών της ΕΕ προβάλλει σθεναρή αντίδραση στο σχέδιο, καθώς ανησυχεί για την εκχώρηση του εθνικού ελέγχου και την περισσότερων εποπτικών εξουσιών στις Βρυξέλλες.

«Οι ηγέτες θα διαφωνήσουν για αυτό και είναι χρήσιμο να βγει προς τα έξω η αλήθεια αυτών των θέσεων», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Ο ρόλος της Γερμανίας

Μια χώρα που θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία είναι η Γερμανία. Παρόλο που το Βερολίνο αντιτίθεται παραδοσιακά στην κεντρική εποπτεία, υποστήριξε πρόσφατα την αναβίωση του σχεδίου CMU, υποδηλώνοντας ότι τουλάχιστον ένα μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας είναι υπέρ.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ παραμένει αντίθετος στο να δοθούν στις Βρυξέλλες εποπτικές εξουσίες με το σκεπτικό ότι θα δημιουργήσει πρόσθετο κόστος για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της.

Ωστόσο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε σε πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ότι η ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών θα πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την αναστροφή της εκροής των κεφαλαίων της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ. «Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση. «Αυτό είναι μια αναγκαιότητα για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τη μετάβαση, την παραγωγικότητα, την άμυνα και τις κοινωνικές μας ανάγκες», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ, ο οποίος τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων.

Σχετικές αναρτήσεις

Γερμανία: Νέα «δίκη Πολιτών του Ράιχ» στη Φρανκφούρτη

lazaros lazaros

Αχαΐα Απίστευτο – Όλοι έψαχναν τον χαμένο ψαροντουφεκά κι αυτός διασκέδαζε σε Beach Bar

lazaros lazaros

Πασινιάν: «Η Αρμενία είναι έτοιμη να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν ως το τέλος του έτους»

lazaros lazaros