ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, 18 Απριλίου (Reuters) – Ο φωτογράφος του Reuters Μοχάμεντ Σάλεμ κέρδισε το διάσημο βραβείο World Press Photo of the Year για το 2024 για την εικόνα μιας Παλαιστίνιας γυναίκας που κουβαλάει το σώμα της πεντάχρονης ανιψιάς της στη Λωρίδα της Γάζας.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 17 Οκτωβρίου 2023, στο νοσοκομείο Nasser στο Khan Younis στη νότια Γάζα, όπου οικογένειες αναζητούσαν συγγενείς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του ισραηλινού βομβαρδισμού στον παλαιστινιακό θύλακα.
Η νικητήρια εικόνα του Σάλεμ απεικονίζει τον Ινάς Αμπού Μάαμαρ, 36 ετών, να κλαίει με λυγμούς κρατώντας το σώμα της Σάλι ντυμένο με σεντόνια στο νεκροτομείο του νοσοκομείου.
“Ο Μοχάμεντ έλαβε τα νέα του βραβείου WPP με ταπεινότητα, λέγοντας ότι αυτή δεν είναι μια φωτογραφία για να γιορτάσει, αλλά ότι εκτιμά την αναγνώρισή της και την ευκαιρία να τη δημοσιεύσει σε ένα ευρύτερο κοινό”, δήλωσε ο Ρίκι Ρότζερς, Παγκόσμιος Συντάκτης για Εικόνες και Βίντεο του Reuters. είπε σε τελετή στο Άμστερνταμ.
«Ελπίζει με αυτό το βραβείο ότι ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ακόμη περισσότερο τον ανθρώπινο αντίκτυπο του πολέμου, ειδικά στα παιδιά», είπε ο Rogers, στεκόμενος μπροστά από τη φωτογραφία στο Nieuwe Kerk στην ολλανδική πρωτεύουσα.
Ανακοινώνοντας τα ετήσια βραβεία του, το World Press Photo Foundation με έδρα το Άμστερνταμ είπε ότι είναι σημαντικό να αναγνωριστούν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν συγκρούσεις.
Ανέφερε ότι 99 δημοσιογράφοι και υπάλληλοι των μέσων ενημέρωσης σκοτώθηκαν καλύπτοντας τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς από τότε που η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα επιτέθηκε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και το Ισραήλ απάντησε εξαπολύοντας στρατιωτική επίθεση στη Γάζα.
«Η δουλειά των φωτογράφων τύπου και ντοκιμαντέρ σε όλο τον κόσμο γίνεται συχνά με υψηλό κίνδυνο», δήλωσε η Joumana El Zein Khoury, εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού.
“Την περασμένη χρονιά, ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα οδήγησε τον αριθμό των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν σε υψηλό επίπεδο σχεδόν ρεκόρ. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε το τραύμα που έχουν βιώσει για να δείξουμε στον κόσμο τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο του πολέμου.”
Ο Σάλεμ, ένας Παλαιστίνιος 39 ετών, εργάζεται για το http://reuters.com από το 2003. Κέρδισε επίσης βραβείο στον διαγωνισμό World Press Photo το 2010.
Η κριτική επιτροπή είπε ότι η νικήτρια εικόνα του Σάλεμ για το 2024 «συντέθηκε με προσοχή και σεβασμό, προσφέροντας ταυτόχρονα μια μεταφορική και κυριολεκτική ματιά σε μια αδιανόητη απώλεια».
«Ένιωσα ότι η εικόνα συνοψίζει την ευρύτερη αίσθηση αυτού που συνέβαινε στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Σάλεμ όταν η εικόνα δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο.
«Οι άνθρωποι ήταν μπερδεμένοι, έτρεχαν από το ένα μέρος στο άλλο, ανυπομονούσαν να μάθουν τη μοίρα των αγαπημένων τους και αυτή η γυναίκα τράβηξε το μάτι μου καθώς κρατούσε το σώμα του μικρού κοριτσιού και αρνήθηκε να το αφήσει».
«ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΒΑΘΙΑ»
Η σύζυγος του Σάλεμ είχε γεννήσει το παιδί τους λίγες μέρες πριν εκείνος τον πυροβολήσει.
Η φωτογραφία είναι «βαθιά συγκινητική», δήλωσε το μέλος της κριτικής επιτροπής Fiona Shields, επικεφαλής φωτογραφίας στο Guardian News & Media.
Η κριτική επιτροπή επέλεξε τις νικήτριες φωτογραφίες από 61.062 συμμετοχές 3.851 φωτογράφων από 130 χώρες.
Η φωτογράφος GEO Lee-Ann Olwage από τη Νότια Αφρική κέρδισε την κατηγορία της ιστορίας της χρονιάς με εικόνες που τεκμηριώνουν την άνοια στη Μαδαγασκάρη.
Στην κατηγορία μακροπρόθεσμων έργων κέρδισε ο Αλεχάντρο Σεγκάρα από τη Βενεζουέλα για τη σειρά “The Two Walls” για τους New York Times/Bloomberg.
Η Ουκρανή φωτογράφος Julia Kochetova κέρδισε το βραβείο ανοιχτού σχήματος με το “War is Personal”, το οποίο κατέγραψε τον πόλεμο στη χώρα της συνδυάζοντας εικόνες, ποίηση, ήχο και μουσική σε στυλ ντοκιμαντέρ.