Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

POLITICO: Οι αντάρτες Χούτι και η ΕΕ κάνουν τον καφέ σας πιο ακριβό

Η ζωή κάποτε ήταν τόσο απλή και οικονομική.
Θυμάστε τις παλιές καλές μέρες που μπορούσατε να πάτε στο καφέ της περιοχής σας για έναν εσπρέσο με μόλις 1€;

Οι Ιταλοί το κάνουν. Στη Ρώμη, το Μιλάνο ή τη Νάπολη, το πρωινό τελετουργικό έβλεπε τους εργάτες να βιάζονται στο μπαρ της γειτονιάς τους και να καταβροχθίζουν ένα σφηνάκι 1 ευρώ πριν ξεκινήσουν για τη δουλειά τους, με καφεΐνη μέχρι το τέλος, αλλά ελάχιστα φτωχότεροι.
Και αυτή ήταν ακόμα η μέση τιμή για έναν καφέ τόσο πρόσφατα όσο η πανδημία του Covid.

Αλλά τελευταία η αγαπημένη συνήθεια έχει γίνει πιο ακριβή .

Ένας εσπρέσο τώρα κοστίζει περίπου 1,20 ευρώ στην Ιταλία, προς μεγάλη απογοήτευση των εθισμένων στην καφεΐνη της χώρας που αγαπούν τον καφέ.

Δεν είναι μόνο η Ιταλία. Η τιμή του καφέ έχει ανέβει παντού, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας. Μάλλον δεν χρειάζεται να σας το πούμε αυτό.

Υπάρχουν όλων των ειδών οι λόγοι.

Πρώτον, ο κανονικός πληθωρισμός, ο οποίος έχει κάνει σχεδόν τα πάντα πιο δύσκολα οικονομικά – από ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι μπύρα μέχρι να καλέσουν έναν υδραυλικό ή να προσλάβουν μια σεξουαλική εργαζόμενη – καθώς οι χώρες πέρασαν το δρόμο τους για να βγουν από την πανδημία και στη συνέχεια αντιμετώπισαν τον πόλεμο στην Ουκρανία ωθώντας προς τα πάνω το ενεργειακό κόστος και τα παγκόσμια προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αλλά υπήρξε επίσης μια τέλεια καταιγίδα άλλων παραγόντων που έπληξαν τον καφέ εκεί που πονάει:

Επιθέσεις από υποβρύχια drones

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης έχουν προκαλέσει όλεθρο στην Ερυθρά Θάλασσα, στοχεύοντας φορτηγά πλοία.

Όλο και περισσότερο, η ναυτιλία επαναδρομολογείται γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική.

Αυτό σημαίνει μεγαλύτερους χρόνους μεταφοράς και υψηλότερο κόστος.

Η εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών Maersk δήλωσε ότι αναμένει ότι οι διακοπές θα συνεχιστούν και στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Αυτό βαρύνει την τιμή του καφέ από το Βιετνάμ — τον μεγαλύτερο παραγωγό της ποικιλίας καφέ Robusta στον κόσμο. ( Παγκόσμια κατανάλωση : 40 τοις εκατό του συνόλου του καφέ, προέλευση: κεντρική και δυτική υποσαχάρια Αφρική, γεύση: από την πικρή πλευρά, γεμάτος, γήινος.)

«Οι Χούτι έχουν επιδείξει τις δυνατότητές τους να είναι καινοτόμοι χρησιμοποιώντας όχι μόνο τα drones που χρησιμοποιούσαν πριν, αλλά και τα υποβρύχια drones», δήλωσε ο Oran van Dort, αναλυτής εμπορευμάτων για τη Rabobank, μια ολλανδική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

«Έχουν δείξει όλο και περισσότερο ότι μπορούν να κάνουν πραγματική ζημιά».

Κατηγορήστε τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών

Εάν οι αντάρτες στην Υεμένη συμβάλλουν στην άνοδο των τιμών με βολίδες πυραύλων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Βρυξέλλες παίζουν τον ρόλο τους στην αύξηση του κόστους με το πάτημα ενός στυλό.

Οι κανόνες της ΕΕ για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών τίθενται σε ισχύ στο τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον κανονισμό για τα προϊόντα χωρίς αποψίλωση των δασών, οι καφετιέρες πρέπει να πιστοποιήσουν ότι η παραγωγή τους δεν έχει συμβάλει στην απώλεια της βλάστησης.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ για τα προϊόντα χωρίς αποψίλωση των δασών, οι καφετιέρες πρέπει να πιστοποιήσουν ότι η παραγωγή τους δεν έχει συμβάλει στην απώλεια της βλάστησης. | Alfredo Zuniga/AFP μέσω Getty Images

Η διαδικασία συλλογής δεδομένων είναι εκτεταμένη – και δαπανηρή.
Οι επιχειρήσεις επίσης δεν είναι σίγουρες πώς ακριβώς θα εφαρμοστούν οι κανόνες, γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα και θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές.

Παλιομοδίτικα οικονομικά, νέο στυλ κλίμα

Ο καφές στη διεθνή αγορά πωλείται σε δολάρια.

Η πρόσφατη ισχύς του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ το έκανε πιο ακριβό για τους αγοραστές στην Ευρώπη.

Έπειτα, υπάρχει η κλιματική αλλαγή, η οποία μπορεί να επηρεάσει όλα τα φυσικά αγαθά.

Στη Νότια Αμερική, οι ξηρασίες ακολούθησαν έναν κακό παγετό το 2021, πλήττοντας την καλλιέργεια του καφέ στη Βραζιλία.

Στο Βιετνάμ, η υγρή περίοδος ήρθε αργά, μειώνοντας και εκεί την παραγωγή. Είναι κανόνας της οικονομίας ότι όταν ένα προϊόν γίνεται πιο σπάνιο, η τιμή εκτοξεύεται.

Και οι μακροπρόθεσμες τάσεις του κλίματος δεν προοιωνίζονται καλά για την προσφορά.

«Ο καφές, όπως όλες οι καλλιέργειες, αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Christopher B. Barrett, οικονομολόγος και καθηγητής γεωργίας στο Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης.

Η Arabica ( Παγκόσμια κατανάλωση : 60 τοις εκατό, προέλευση: Αιθιοπία, γεύση: συχνά πιο ευαίσθητη και λουλουδάτη ) αναπτύσσεται καλύτερα σε μια στενή ζώνη θερμοκρασίας. Η επίμονη ζέστη βλάπτει την καλλιέργεια και μειώνει την παραγωγικότητα. Η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι οι βέλτιστες περιοχές για καλλιέργεια συρρικνώνονται, είπε ο Barrett.

Ένας πιο ακριβός δρόμος

Για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον καφέ, τυχόν αυξήσεις τιμών πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά, εξισορροπώντας το αυξημένο κόστος με την ανάγκη να συνεχίσουν να επιστρέφουν οι πότες.

«Δεν πρόκειται απλώς να αυξήσουμε τις τιμές μας επειδή δεν ήμασταν σίγουροι ότι οι πελάτες θα έμεναν μαζί μας», δήλωσε η Kiliane Huyghebaert, η ιδιοκτήτρια του σικ καφέ Jackie στις Βρυξέλλες.

Ο πρώην δικηγόρος που έγινε ιδιοκτήτης επιχείρησης δημιούργησε το εξειδικευμένο καφέ στην καρδιά της γειτονιάς St. Gilles των Βρυξελλών, μερικά μίλια από την συνοικία της ΕΕ, πριν από τρία χρόνια.

Δεν είναι μόνο η τιμή των αλεσμένων φασολιών που μειώνεται στα περιθώρια. Το κόστος εργασίας έχει επίσης αυξηθεί γιατί όταν το κόστος ζωής αυξάνεται, συχνά ακολουθούν οι μισθοί. Αυτό δεν είναι ασήμαντο κόστος, δεδομένου ότι χρειάζονται μήνες για να εκπαιδευτεί ένας barista για να φτιάξει τις ειδικές ζυθοποιίες του καταστήματος.

Και μέχρι στιγμής μιλούσαμε μόνο για το ακατέργαστο συστατικό. Ας μην ξεχνάμε ότι για τα καπουτσίνο, τα κορτάντο, τα μακιάτο και όλα τα υπόλοιπα υπάρχει ένα άλλο κρίσιμο συστατικό, το οποίο επίσης κάνει τα πράγματα πιο δαπανηρά.

«Η τιμή του φρέσκου γάλακτος έχει διπλασιαστεί, κάτι που είναι τρελό», είπε ο Huyghebaert.

Ωριμασμένο, απογυμνωμένο, αποξηραμένο, ψητό, αλεσμένο

Στον θάμνο του καφέ αρέσουν τα τροπικά κλίματα και το υψόμετρο, και αναπτύσσεται σε μια ζώνη γύρω από τον ισημερινό.

Είναι τα κεράσια του φυτού, που όταν ωριμάσουν γίνονται έντονο κόκκινο, που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του ζεστού ροφήματος. Μαζεύονται, απογυμνώνονται, στεγνώνουν, ψήνονται και τέλος αλέθονται και είναι έτοιμα για χρήση.

Ακούγεται σκληρή δουλειά, έτσι δεν είναι; Λοιπόν, είναι.

Το ανώμαλο και υπερυψωμένο έδαφος στο οποίο αναπτύσσεται το φυτό καθιστά δύσκολη τη μηχανοποίηση. Σε αντίθεση με τις περισσότερες κοινές γεωργικές καλλιέργειες, ο καφές έχει μακρύ κύκλο ανάπτυξης και χρειάζονται τρία έως τέσσερα χρόνια για να ωριμάσει.

Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες δεν μπορούν να αλλάξουν γρήγορα καλλιέργειες ή να φυτέψουν περισσότερο καφέ, για να ανταποκριθούν στις αλλαγές της ζήτησης.

Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο, ακολουθούμενη από το Βιετνάμ και την Κολομβία.

Ο καφές συλλέγεται συχνά από ιδιοκτήτες μικρών αγροκτημάτων ή μισθωτών.

Στον θάμνο του καφέ αρέσουν τα τροπικά κλίματα και το υψόμετρο, και αναπτύσσεται σε μια ζώνη γύρω από τον ισημερινό. | Mohd Rasfan/AFP μέσω Getty Images

Οι αγρότες θα φέρουν τα φασόλια τους σε μεσαίους άντρες που έχουν το μεγαλύτερο μέρος της διαπραγματευτικής δύναμης.

Τα πωλούν σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις, και έτσι ο καφές κινείται μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού μέχρι να φτάσει στις εταιρείες που αντιμετωπίζουν τους καταναλωτές και με τις οποίες είναι πιο εξοικειωμένοι οι ευρωπαίοι καταναλωτές.

Ιστορικά, ήταν μια περιοχή ώριμη για εκμετάλλευση, είπε ο Miguel Gamboa της Rainforest Alliance.

Βρίσκεται στη Γουατεμάλα και εργάζεται στην πιστοποίηση καφέ για περισσότερα από 20 χρόνια, βοηθώντας να διασφαλιστεί ότι η αλυσίδα εφοδιασμού καφέ συμμορφώνεται με τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα.

Σήμερα, οι παραγωγοί έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του τι συμβαίνει στην αλυσίδα εφοδιασμού τους: «Αυτό ήταν σαν τον διακόπτη όταν αρχίσαμε να λέμε, «Εντάξει, ξέρεις από πού έρχεται ο καφές σου; Ξέρεις τι συμβαίνει;».

Θεωρητικά οι αγρότες επωφελούνται από την αύξηση των τιμών. Αλλά δεν είναι πάντα τόσο απλό, είπε η Monika Firl, ανώτερη σύμβουλος καφέ στο Fairtrade International.

Πολλοί αγρότες βασίζονται σε δάνεια για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις που προορίζονται για την καλλιέργεια της καλλιέργειας του έτους, αποπληρώνοντάς τα μόλις πουληθεί. Αυτό τους απομακρύνει μια λάθος επένδυση από τη χρεοκοπία.

«Αυτά τα δραματικά άλματα πάνω-κάτω σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι κακά για τις επιχειρήσεις για όλους, αλλά οι αγρότες είναι αυτοί που είναι οι πιο ευάλωτοι», είπε ο Firl.

Η προοπτική

Τα καλά νέα είναι ότι, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, οι τιμές αναμένεται να μετριαστούν, δήλωσε ο Oran van Dort της Rabobank. Δίνονται κίνητρα στους αγρότες να φέρουν περισσότερη προσφορά στην αγορά.

Και η παραγωγή καφέ προβλέπεται να είναι πλεονασματική το επόμενο έτος, γεγονός που θα συμβάλει στην άμβλυνση των περιορισμών προσφοράς.

Επομένως, μην ανησυχείτε, ίσως μπορέσετε να συνεχίσετε τη συνήθεια του καφέ σας για λίγο ακόμα. Και αν όχι, θα χαρείτε να μάθετε ότι η τιμή του τσαγιού έχει μειωθεί.

Μάλλον δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι το παγωμένο latte σας είναι πλέον πιο ακριβό — αλλά ξέρετε γιατί;

Σχετικές αναρτήσεις

Έκθεση – υπερθέαμα για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι

lazaros lazaros

Ιόνιο Πέλαγος: Φάλαινα κολυμπούσε δίπλα σε ιστιοπλοϊκό σκάφος (Βίντεο)

lazaros lazaros

Ερντογάν: Σκληρή επίθεση κατά του Ισραήλ – Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τον παλαιστινιακό αγώνα

lazaros lazaros