Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

Επισκεπτόμαστε την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού.

Σε ένα μοναδικής ομορφιάς καθηλωτικό φυσικό τοπίο, σε υψόμετρο που αγγίζει σχεδόν τα 1000 μέτρα, βρίσκεται η Ιερή Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού, στην Ορεινή Κορινθία.

Σε απόσταση μόλις δύο ωρών από την Αθήνα, διασχίζοντας την ελληνικής ύπαιθρο και περνώντας μπροστά από την πανέμορφη τεχνητή ορεινή λίμνη Δόξα, δεσπόζει η Ιερά Μονή μέσα στο δάσος.


Η ιστορία λέει ότι το παλαιομονάστηρο παλαιό καθολικό της Μονής Αγίου Γεωργίου χτίστηκε τον 14ο αιώνα από κάποιον μοναχό από την επαρχία Καλαβρύτων και βρίσκεται μέσα στα νερά της λίμνης Δόξας.

Τον 17ο αιώνα εγκαταλείφθηκε όταν η λίμνη Φενεού κατέκλυσε ολόκληρη την κοιλάδα και ανάγκασε τους μοναχούς να χτίσουν ψηλότερα το νέο μοναστήρι.


Ακόμα και σήμερα σώζονται τα ερείπια κτισμάτων που αποτελούν τον ναό του Άγιου Φανουρίου.

Η Ιερή Μονή Αγίου Γεωργίου διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Αποτέλεσε ως αρχηγείο της Φιλικής Εταιρείας υπό τις εντολές του ηγούμενου της μονής Ναθαναήλ αλλά και με τη βοήθεια πολλών άλλων ηγουμένων από γειτονικές μονές.


Η ψευδοροφή του πρόναου λειτούργησε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ως «κρυφό σχολειό», το οποίο ανέγγιχτο διασώζεται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση και αποτελεί το σύμβολο της ανθεκτικότητας και τον πνευματικό φάρο που φώτισε τον υπόδουλο Ελληνισμό.


Σήμερα ο επισκέπτης αντικρίζει ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα με παραδοσιακά ελληνικά και μεσαιωνικά στοιχεία που κατασκευάστηκε το 1693, αλλά ανακαινίστηκε λόγω πυρκαγιάς το 1754.

Πρόκειται για ένα τριώροφο οικοδόμημα με εσωτερική πλακόστρωτη αυλή και με επιβλητικό τριώροφο κωδωνοστάσιο.

Στο κέντρο δεσπόζει το καθολικό της Μονής, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.


Είναι μια βασιλική με τρούλο με πολλές και σπουδαίες επί των τοίχων αγιογραφίες, έργο του αγιογράφου Παναγιώτη.

Εντυπωσιακό είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο και ο Παντοκράτωρας στον τρούλο, από τον όποιο κρέμεται αγιορείτικης τεχνοτροπίας μεγάλος ξύλινος πολυέλαιος.


Στο ισόγειο βρίσκονται οι αποθήκες και οι βοηθητικοί χώροι, ενώ εξωτερικές κλίμακες οδηγούν στα κελιά του πρώτου ορόφου.

Ο δεύτερος όροφος αποτελείται από την τράπεζα, την κουζίνα και το αρχονταρίκι από το μπαλκόνι του οποίου δεν χορταίνεις να θαυμάζεις τη μαγευτική θέα στην λίμνη.


Στο αρχονταρίκι μπορεί κανείς να ενημερωθεί για την ιστορία του μοναστηριού στο πέρασμα του χρόνου, να διαβάσει γεγονότα από την επανάσταση έως και τα χρόνια της κατοχής

Επίσης να παρατηρήσει την παραγωγή του γλυκού τριαντάφυλλου του οποίου η διαδικασία παραγωγής φτιάχνεται εξ ολοκλήρου στο μοναστήρι.


Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο της πίστης και της παράδοσης στην περιοχή του Φενεού και προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο που επιθυμούν να εμβαθύνουν στην ιστορία και να εξερευνήσουν την ομορφιά του ελληνικού τοπίου.


Ηγούμενος στην Ιερά Μόνη είναι ο Πατερ Αθανάσιος Πέζος πάντα φιλόξενος και εγκάρδιος να ακούσει τα προβλήματα των πιστών και να δώσει τις συμβουλές του.


Το έργο και η διδασκαλία του πάτερ Αθανασίου Πέζου είναι αξιοσημείωτη

Σχετικές αναρτήσεις

Μύκονος: «Σωρεία παραιτήσεων κάθε μήνα λόγω των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας»

lazaros lazaros

Σύσκεψη εργασίας για τον αθλητισμό μεταξύ της Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής Β. Καβαλλάρη, της Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού Β. Μιλλούση και των Aντιδημάρχων Αθλητισμού της Αν. Αττικής

lazaros lazaros

Το νέο τούνελ που θα ενώσει 3 περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα

lazaros lazaros