Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Ευρώπη – Αφρική: Παίρνει μπρος το τούνελ στο βυθό της Μεσογείου.

Κινητικότητα φαίνεται ότι επικρατεί γύρω από το πρότζεκτ που αφορά τη σύνδεση της Ισπανίας με το Μαρόκο, μέσω του Στενού του Γιβραλτάρ.

Στο επόμενο στάδιο περνάει το πρότζεκτ κατασκευής υποθαλάσσιας σιδηροδρομικής σήραγγας μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας, μιας και το επόμενο διάστημα θα εκκινήσουν σεισμικές έρευνες.

Τις μελέτες θα επιβλέψει η SECEGSA, ο ισπανικός οργανισμός που είναι υπεύθυνος για όλες τις έρευνες που αφορούν τη σταθερή σύνδεση των δύο χωρών μέσω του Στενού του Γιβραλτάρ.


Στον πυθμένα του ωκεανού θα εγκατασταθούν τέσσερις σεισμογράφοι, οι οποίοι θα καταγράφουν κατά μήκος όλης της σχεδιαζόμενης διαδρομής του τούνελ τη σεισμική δραστηριότητα, συλλέγοντας πολύτιμα δεδομένα που είναι κρίσιμα για την κατανόηση των γεωλογικών συνθηκών και των πιθανών κινδύνων.

Όσα στοιχεία εξαχθούν μέσω των σεισμογράφων θα αναλυθούν από ειδική ομάδα του Βασιλικού Παρατηρητηρίου του Ναυτικού (Royal Observatory of the Navy, ROA).

Η έρευνα, προϋπολογισμού περίπου 500.000 ευρώ, θα διαρκέσει περίπου 6 μήνες και αποτελεί συνέχεια μιας αξιολόγησης του 2014, όπου καταγράφηκε ελάχιστη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, εντοπίζοντας σεισμούς μεγέθους κάτω των 3 Ρίχτερ.

Η κοινή πρόθεση σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών μέσω του Στενού του Γιβραλτάρ εκφράστηκε το 1979 σε μια συνάντηση μεταξύ του Βασιλιά Χασάν Β’ του Μαρόκου και του πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος Α’ της Ισπανίας.


Παρά τις σημαντικές επενδύσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, η πρόοδος ήταν αργή και χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα, κυρίως λόγω τεχνικών και γεωλογικών δυσκολιών.

Το 2023 το πρότζεκτ ήρθε ξανά στο προσκήνιο,με τις δύο χώρες να προωθούν την κατασκευή δύο σιδηροδρομικών υποθαλάσσιων σηραγγών -μήκους 28 χλμ. έκαστη- που θα συνδέουν την Punta Paloma στον ισπανικό δήμο Ταρίφα με το ακρωτήριο Μαλαμπάτα στο Μαρόκο.

Όπως αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά Μέσα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το πρότζεκτ μπορεί να πάρει την άγουσα της υλοποίησης και να είναι έτοιμο το 2030, όταν και θα διεξαχθεί το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου (Μουντιάλ).

Με δεδομένο ότι διοργανώτριες χώρες θα είναι το Μαρόκο, την Ισπανία και την Πορτογαλία, η σήραγγα θα διευκόλυνε τις μετακινήσεις των επισκεπτών του μεγάλου ποδοσφαιρικού ραντεβού.

car and motor.

Σχετικές αναρτήσεις

«Καμπανάκι» από Ιλον Μασκ για το δημογραφικό στην Ελλάδα

lazaros lazaros

«Καρφί» Σαμαρά για τα ομόφυλα ζευγάρια: «Λέμε στον ελληνικό λαό να μην απέχει, αλλά σε βουλευτές και υπουργούς να απέχουν;»

lazaros lazaros

«Η Τριλογία της Κοπενγάχης»: Η ζωή της Τόβε Ντιτλέουσεν με τις δικές της λέξεις

lazaros lazaros