Η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για τις Βιώσιμες Μεταφορές για το 2024 που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Πεκίνο εστίασε στην προώθηση της παγκόσμιας συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών και ανέδειξε τις προσπάθειες της Κίνας να αναπτύξει τις βιώσιμες μεταφορές προς όφελος όλου του κόσμου.
Οι μεταφορές αποτελούν τόσο ουσιαστικό παράγοντα της οικονομίας όσο και σύνδεσμο μεταξύ των πολιτισμών. Η Κίνα ακολουθεί σταθερά τις αρχές που θέλουν να δίνεται προτεραιότητα στις μεταφορές, να προωθείται η καινοτομία και να προτείνονται λύσεις για μεταφορές δίχως αποκλεισμούς, καταφέρνοντας αξιοσημείωτη πρόοδο στις βιώσιμες υποδομές των μεταφορών και σημαντική ενίσχυση των δυνατοτήτων του κλάδου. Η χώρα στοχεύει σταθερά στο να αποτελέσει κορυφαία δύναμη στις μεταφορές, με τις τελευταίες να λειτουργούν ως ο κύριος μοχλός ώθησης του κινεζικού εκσυγχρονισμού.
Ταυτόχρονα, η Κίνα διατυπώνει σημαντικές έννοιες όπως την «ανάγκη διασύνδεσης με τον κόσμο και προσαρμογής στις συγκυρίες», ενισχύει ακατάπαυστα την παγκόσμια συνεργασία στις μεταφορές και υιοθετεί σειρά σημαντικών μέτρων. Η χώρα δεσμεύεται να προωθήσει την παγκόσμια συνεργασία, προσφέροντας στον κόσμο νέες ευκαιρίες μέσω της δικής της ανάπτυξης και καθιστώντας τα αποτελέσματα της βιώσιμης ανάπτυξης των μεταφορών περισσότερο επωφελή για τους λαούς όλου του κόσμου.
Σήμερα η ανθρωπότητα βιώνει κοσμοϊστορικές μεταβολές, πρωτόγνωρες για τα δεδομένα του αιώνα μας. Οι γεωπολιτικές συγκρούσεις δημιουργούν εντάσεις στη ναυτιλία ενώ τα συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές γενούν κινδύνους για την ασφάλεια των μεταφορών. Όλα τα μέρη πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν μια παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης των μεταφορών.
Όλες οι χώρες πρέπει να επιταχύνουν την αναβάθμιση και διασύνδεση των υποδομών των μεταφορών, να ενισχύσουν την ευθυγράμμιση των πολιτικών, κανόνων και προτύπων τους, να βελτιώσουν τη διάταξη των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, να δημιουργήσουν διεθνή κανάλια εφοδιαστικής και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες στην εφοδιαστική και τις μεταφορές σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να δημιουργήσουν ανθεκτικότερα συστήματα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και να ενισχύσουν την ασφάλεια των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Όλα τα κράτη πρέπει επίσης να ενισχύσουν την τεχνολογική καινοτομία στις υποδομές, τον εξοπλισμό, την οργάνωση των μεταφορών και άλλους τομείς, και να προωθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αναβάθμιση ολόκληρου του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων όλων των αλυσίδων, παραγόντων και συστημάτων του. Ταυτόχρονα, πρέπει να προωθήσουν την εις βάθος ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, όπως τα μαζικά δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη, και να επεκτείνουν συνεχώς τα σενάρια εφαρμογής των έξυπνων μεταφορών.
Τέλος, όλες οι χώρες πρέπει να οικοδομήσουν ένα πράσινο και αποτελεσματικό σύστημα μεταφορών έντασης πόρων, να προωθήσουν την ανακύκλωση και τη χρήση εργαλείων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, να ενισχύσουν την κατασκευή πράσινων υποδομών και να υποστηρίξουν έναν πράσινο τρόπο ζωής φιλικό προς το περιβάλλον. Τέλος, τα κράτη πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση διεθνών κανόνων σε ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να προωθούν τη δημιουργία ενός δίκαιου, συνετού και αμοιβαία επωφελούς παγκόσμιου συστήματος περιβαλλοντικής και κλιματικής διακυβέρνησης.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ