Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: Πού διαφωνούν και πού συμφωνούν οι Ευρωπαίοι για τις τιμές στο ρεύμα

Με διαφωνίες και ακραίες τοποθετήσεις των βορειοευρωπαϊκών χωρών όπως της Φιλανδίας, η οποία υποστήριξε ότι και οι δικές τις τιμές χονδρεμπορικής έφτασαν έως και τα 3.000 ευρώ κάποιες μέρες, διανθίστηκε η χθεσινή συζήτηση της ελληνικής πρότασης στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο, για τη δημιουργία ενός έκτακτου μηχανισμού ανάκτησης εσόδων σε περιόδους εκτίναξης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη βούληση να συνεχίσει την συζήτηση με τα κράτη μέλη χωρίς να κλείνει την πόρτα σε περίπτωση που το φαινόμενο επανεμφανιστεί και διαταράξει τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέπτυξε τις θέσεις της ελληνικής πρότασης, με την οποία συντάσσονται η Ρουμανία και η Βουλγαρία και υποστήριξε ότι το φαινόμενο της αποσύνδεσης των αγορών, όπως εμφανίστηκε το περασμένο καλοκαίρι που εκτίναξε τις τιμές θα ξανασυμβεί. Την άποψη αυτή απέδωσε στη θηριώδη ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος, στην αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ που θα φέρει μεγαλύτερες αποκλίσεις τιμών αλλά και στην επίδραση της κλιματικής κρίσης, η οποία οδηγεί σε ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, επηρεάζοντας λόγω λειψυδρίας και την αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών σταθμών.

Όλα τα κράτη-μέλη συμφώνησαν για τηνανάγκη ενίσχυσης των διασυνδέσεων στην Ευρώπη, έναν τομέα στον οποίο η χώρα μας πρωτοστατεί, παρόλο που αυτό απαιτεί προσπάθεια αρκετών ετών για να ολοκληρωθεί.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέδειξε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αύξηση της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών, αλλά και του συντονισμού άλλων διαδικασιών (π.χ. εργασίες τακτικής συντήρησης των υποδομών), ώστε να μην δημιουργούνται συνθήκες που ενθαρρύνουν αυξήσεις τιμών σε περιόδους υπερβάλλουσας ζήτησης.

Παρουσιάζοντας το πρόβλημα, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε  στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι για περίπου 40 ώρες το καλοκαίρι, οι τιμές του ρεύματος για περίπου 1 GW κάθε μέρα κόστιζαν παραπάνω από το μέσο όρο του κατώτερου μισθού στην περιοχή. Επί 25 μέρες επισήμανε, ζήσαμε στην Ελλάδα μία ανωμαλία που οδήγησε σε αύξηση 10% των τιμών ηλεκτρικής ενέργειες χωρίς να έχουν αυξηθεί τα κόστη.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστηρίζει τη μεγάλη αδυναμία λειτουργίας του target model, λέγοντας ότι αυτό που συνέβη το καλοκαίρι με την εκτίναξη και τιμών δεν αποτελεί μια ενιαία αγορά ηλεκτρισμού, παρομοιάζοντας το φαινόμενο λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος με δύο νησιά που προσπαθούν να επικοινωνήσουν χωρίς να έχουν λιμάνι.

Ο ίδιος δηλώνει πάντως αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι ο «σπόρος» έχει πέσει στο τραπέζι (αν και «κληρονομείται» στον νέο Επίτροπο Ενέργειας) και ότι για να υπάρξει ο κατάλληλος βηματισμός θα πάρει (όπως συμβαίνει πάντα στην Κομισιόν) κάποιο χρόνο.

Σχετικές αναρτήσεις

Musk: Δεν ξέρω τι διάολο συμβαίνει με την παγκόσμια οικονομία.

lazaros lazaros

«Κανόνι» για τον ταξιδιωτικό κολοσσό FTI: Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα

lazaros lazaros

Διασώθηκαν οι πέντε εγκλωβισμένοι σε σπήλαιο της Σλοβενίας

lazaros lazaros