Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

Προς αξιοποίηση το γεωθερμικό πεδίο Λιθοτόπου-Ηράκλειας

Δίπλα στο ανάχωμα της λίμνης Κερκίνης, το νερό αναβλύζει στους 75 βαθμούς Κελσίου και αυτό μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.

Σε αυτό ακριβώς επικεντρώνει το ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης.

Ο Απόστολος Αρβανίτης Προϊστάμενος του Τμήματος Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων ΕΑΓΜΕ, μιλά για το Γεωθερμικό Πεδίο, το οποίο είναι υψηλότερης θερμοκρασίας από ότι ανέμεναν οι ειδικοί, προτού εκτελεστούν οι τέσσερις γεωτρήσεις, σε βάθος περίπου 350 μέτρων.

Προς αξιοποίηση το γεωθερμικό πεδίο Λιθοτόπου-Ηράκλειας

Είναι μια περιοχή έκτασης περίπου 45 τ.χλμ., η οποία με Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1946/τ.Β΄/8-9-2009) χαρακτηρίστηκε ως «πιθανό γεωθερμικό πεδίο χαμηλής θερμοκρασίας Λιθοτόπου – Ηράκλειας», με θερμοκρασία  γεωθερμικού ταμιευτήρα: 40-62oC και βάθος ταμιευτήρα: 300-450m και άνω.

Η γεωθερμική γεώτρηση δεν επηρεάζεται από τις υπάρχουσες λειψυδρίες, γιατί δεν πρόκειται για επιφανειακά, αλλά για υπόγεια ύδατα χιλιάδων ετών που κυκλοφορούσε μέσω ρηγμάτων και κάποια στιγμή βρήκε διέξοδο προς την επιφάνεια.

«Λόγω του αγροτικού χαρακτήρα της περιοχής, η μελέτη που έχει συνταχθεί για την αξιοποίηση του πεδίου περιλαμβάνει οκτώ νέες γεωτρήσεις, που θα χρησιμοποιηθούν σε υδατοκαλλιέργειες, θερμοκήπια, κτηνοτροφικές μονάδες, εργαστήρια, ξηραντήρια, λειτουργία γεωθερμικών αντλιών, θέρμανση δημοσίων και ιδιωτικών χώρων».  Αυτός ο υπόγειος πλούτος της Ηράκλειας θα αναστρέψει την υποτονική κατάσταση στην τοπική οικονομία και θα ανοίξει προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης, όπως τονίζει ο κ. Αρβανίτης.

Προς αξιοποίηση το γεωθερμικό πεδίο Λιθοτόπου-Ηράκλειας

Το 2010, υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου Ηράκλειας και του τότε Ι.Γ.Μ.Ε και μεταξύ 2010–2019 πραγματοποιήθηκε η Β΄ φάση των ερευνητικών εργασιών, ενώ κατασκευάσθηκαν 4 παραγωγικές γεωτρήσεις και έγιναν δοκιμαστικές αντλήσεις.
Με τον αρτεσιανισμό (ελεύθερη ροή) η παροχή, χωρίς άντληση, των εγκλωβισμένων υπόγειων υδάτων φτάνει τα 15,5 κυβικά μέτρα/ώρα.

Όσο μεγαλύτερη είναι η παροχή όπως στα 80 m3 /h (γεώτρηση Li-4NP) τόσο χαμηλότερες είναι οι τιμές θερμοκρασίας των αντλούμενων ρευστών (37,5°C).

Ο δήμος αλλάζει σελίδα σημειώνει ο Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης Δήμαρχος Ηράκλειας, αναφερόμενος στο  Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών και του Δήμου Ηράκλειας για την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών του  πεδίου.

Προς αξιοποίηση το γεωθερμικό πεδίο Λιθοτόπου-Ηράκλειας

Από τον Μάιο έως τώρα έγιναν συνεχείς συναντήσεις με την υφυπουργό ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, και όπως αναφέρει ο δήμαρχος βρίσκονται εν αναμονή αφ’ ενός του χρηματοδοτικού εργαλείου των 6-10 εκατ. και ο Δήμος περιμένει έως το τέλος του χρόνου να υποβάλει την σχετική πρόσκληση.

Όπως εξηγεί ο κ. Κοτσακιαχίδης, η πρόταση θα υποβληθεί από την δημοτική αρχή έως τον Ιούλιο και η έγκριση αναμένεται έως τον Αύγουστο- Σεπτέμβριο του 2025.
Με την χρηματοδότηση όλων των έργων από το 2026 θα έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για να μπορούν να πουν πότε ακριβώς θα φτάσουν τα οφέλη του γεωθερμικού πεδίου στον αγροτικό πληθυσμό, δηλ. σε περίπου 3-4 χρόνια.

ΕΡΤ

Σχετικές αναρτήσεις

Κρήτη: Διάσημος γλύπτης δημιουργεί έργα διαμαρτυρίας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

lazaros lazaros

Στον δρόμο της Αστυπάλαιας: Ο Πόρος θα είναι το επόμενο «πράσινο νησί»

lazaros lazaros

Γενική Συνέλευση του Ambassador Club Athens.Νέα Διοίκηση.Κων/νος Μησιάλης Πρόεδρος.

lazaros lazaros