Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία: Αυξάνονται νεκροί και τραυματίες – Εξουδετερώθηκαν δύο από τους δράστες

Συναγερμός σήμανε σήμερα (23.10.2024) στην Τουρκία, καθώς σημειώθηκε έκρηξη και ακούστηκαν πυροβολισμοί λίγο μετά τις 4 μ.μ στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας (TUSAS) στην Άγκυρα.

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, οι αρχές ασφαλείας έσπευσαν στην περιοχή, μετά την έκρηξη και τους πυροβολισμούς, ενώ το Associated Press έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση από βομβιστή αυτοκτονίας.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρώτα ακούστηκε έκρηξη στην πύλη εισόδου των εγκαταστάσεων της Τουρκικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, που βρίσκεται στο προάστιο Καχραμάνκαζάν της Άγκυρας. Στη συνέχεια, ακούστηκαν πυροβολισμοί και δόθηκε εντολή στο προσωπικό να κατευθυνθεί στα καταφύγια, για λόγους ασφαλείας.

Δείτε τη ζωντανή μετάδοση του Anadolu από το σημείο:

«Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες»

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες και δήλωσε επίσης ότι στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις, πυροσβέστες και ιατρικό προσωπικό, ενώ προτεραιότητα είναι η ασφάλεια χιλιάδων εργαζομένων. Για τον λόγο αυτό έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων της Χωροφυλακής και της αστυνομίας.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ήδη δημοσιευτεί νέα πλάνα από τους δράστες την στιγμή που πυροβολούν και μπαίνουν μέσα στο κτίριο της TUSAS. Οι δράστες φαίνεται ότι είναι τρεις, εκ των οποίων μια γυναίκα.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του τουρκικού μέσου ενημέρωσης «Haberturk», η τρομοκρατική επίθεση έγινε κατά την διάρκεια αλλαγής βάρδιας και φαίνεται πως έγινε δεύτερη έκρηξη μέσα στις εγκαταστάσεις και ότι υπάρχουν όμηροι. Πλάνα από το τουρκικό κανάλι «Halk» δείχνουν ανθρώπους μέσα σε αίθουσα, όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η επίθεση.

Λίγο μετά τις 5:45 μ.μ. ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι τρεις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 14 ακόμα είναι τραυματίες, ενώ από την άλλη πλευρά έχουν «εξουδετερωθεί» δύο δράστες.

4 νεκροί και 14 τραυματίες μέχρι τώρα

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 4 νεκρούς και 14 τραυματίες, από τους οποίους οι 3 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας

Το ΝΑΤΟ καταδικάζει την επίθεση

Στο σημείο έχουν σταλεί υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση αυτή μέχρι στιγμής. Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα για τους δράστες, τα αίτια και τις συνθήκες της τρομοκρατικής επίθεσης. Ήδη, οι Δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας καταδίκασαν την επίθεση και εξέφρασαν συλλυπητήρια στις οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν.

Σε εικόνες που μεταδίδονται, φαίνεται πυκνός λευκός καπνός να υψώνεται μπροστά από την είσοδο του χώρου, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Μια μεγάλη έκθεση αμυντικών και αεροδιαστημικών βιομηχανιών πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, όπου πραγματοποιήθηκε κυρίως η επίσκεψη του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών.

Σημειώνεται επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα, λέγοντας πως το ΝΑΤΟ στέκεται στο πλευρό της συμμάχου Τουρκίας και έκανε λόγο για «βαθιά ανησυχητικές αναφορές για νεκρούς και τραυματίες στην Άγκυρα».

«Καταδικάζουμε σθεναρά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», επισημαίνει ο Μαρκ Ρούτε, ο οποίος είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ξεκαθάρισε ότι «το ΝΑΤΟ είναι στο πλευρό της Τουρκίας».

Ποια είναι η τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία

Η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία είναι μια κρατική εταιρεία όπλων και αεροδιαστημικής τεχνολογίας με έδρα κοντά στην Άγκυρα.

Η εταιρεία παράγει στρατιωτικά αλλά και πολιτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, καθώς και συστήματα drone για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και άλλες χώρες παγκοσμίως.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, η Αεροδιαστημική Βιομηχανία ξεκίνησε να λειτουργεί προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τις ξένες εισαγωγές αεροδιαστημικής τεχνολογίας για στρατιωτικές χρήσεις.

Image

Η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία έχει οριστεί από την Τουρκία ως ο αδειοδοτημένος κατασκευαστής για τα μαχητικά F-16, ενώ παίζει ρόλο και στον εκσυγχρονισμό παλαιότερων αεροσκαφών για χρήση από τον τουρκικό στρατό.

Οι δύο κύριοι ιδιοκτήτες της εταιρείας είναι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ένας πολιτικός βραχίονας της τουρκικής κυβέρνησης που είναι επιφορτισμένος με τη βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων της και τη διαχείριση των στρατιωτικών προμηθειών.

Σχετικές αναρτήσεις

Φωτιά σε φορτηγό-πλοίο στη Δραπετσώνα

lazaros lazaros

Κορονοϊός – JN.1: Η νέα υποπαραλλαγή που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς – Τα συμπτώματα

lazaros lazaros

Γερμανία: 2 νεκροί στα συντρίμμια του ξενοδοχείου

lazaros lazaros