Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

Στο “τραπέζι” η πυρηνική “ατζέντα” της Ελλάδας – Οι άξονες

Παραμένει στο “τραπέζι” η συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας με αιχμή την πυρηνική ενέργεια, με βάση όσα ανέφερε μεταξύ άλλων ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας Νίκος Τσάφος, στην  ημερίδα  για την πυρηνική ενέργεια “Nuclear Power Prospects for Greece: a strategic Workshop”  η οποία οργανώθηκε από την εταιρία Athlos Energy, ελληνική εταιρία εγγεγραμμένη στο ΓΕΜΗ, που  επικεντρώνεται στην προώθηση ενός πυρηνικού προγράμματος στην Ελλάδα

“Είχαμε πει ότι η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει σε μια αλυσίδα αξίας, είτε αγοράζοντας ενέργεια, είτε  επενδύοντας. Αυτό είναι στο τραπέζι και παραμένει στον ορίζοντα” τόνισε ο κ. Τσάφος.

Ουσιαστικά, με βάση τα λεχθέντα αλλά και τα όσα είχαν συζητηθεί πριν δύο χρόνια, εξετάζεται το ενδεχόμενο σύναψης διμερούς PPA για την αγορά πυρηνικής ενέργειας από το Κοζλοντούι της Βουλγαρίας, είτε μια επενδυτική συμμετοχή στο πυρηνικό πρόγραμμα της γειτονικής χώρας, η οποία όπως είναι γνωστό προωθεί την εγκατάσταση δυο ακόμη πυρηνικών αντιδραστήρων στο Σταθμό που σήμερα έχει ισχύ 2.000 MW. Κι αυτό για να “κλειδώσει” την φτηνή άφθονη ενέργεια που θα χρησιμοποιηθεί για την εξισορρόπηση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

Βέβαια, απαντώντας και σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση απέκλεισε την συνεργασία με την Τουρκία, με αφορμή την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακούγιου. ‘Δεν έχω να πω κάτι για την Τουρκία” σημείωσε.

Ο κ. Τσάφος τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς τις εξελίξεις στην πυρηνική ενέργεια, καθώς στην ευρύτερη γειτονιά μας πολλές χώρες είναι πυρηνικές δυνάμεις αφού μονάδες πυρηνικής ενέργειας υπάρχουν στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία αλλά και σε   Τουρκία και Αίγυπτο.  Εστίασε, δε,  στις μεγάλες ανάγκες εξισορρόπησης και ευελιξίας που έχει το ελληνικό σύστημα ενέργειας λόγω της στοχαστικότητας των ΑΠΕ, οι οποίες, έσπευσε, να πει, καλύπτουν σημαντικό μέρος των αναγκών, όταν είναι σε κορύφωση παραγωγής. Όπως  είπε ενώ καταναλώνουμε 140 GWh ενέργειας η παραγωγή των Φ/Β είναι 5-50 GWh, και των αιολικών 3-74 GWh δημιουργώντας μεγάλη δυσκολία στην εξισορρόπηση.

Στο φόντο αυτό, η πυρηνική ενέργεια και η αξιοποίησή της μειώνει, όπως ανέφερε, τις ανάγκες εξισορρόπησης, αλλά και συνακόλουθα των εκπομπών κτλ.

Ωστόσο, εξέφρασε έναν σχετικό προβληματισμό λέγοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί σωστά, εντός χρονοδιαγράμματος και κόστους μια επένδυση σε πυρηνικό εργοστάσιο και είναι πολλά τα παραδείγματα επενδύσεων που ξεφεύγουν από τα επενδυτικά σχέδια. “Βλέπουμε 10ετείς καθυστερήσεις και υπερβάσεις δυο και τρεις φορές των προϋπολογισμών”, σημείωσε.

Αντέτεινε, βέβαια, ο κ. Τσάφος, την επιτυχημένη κατασκευή πυρηνικών που πραγματοποιεί η  Κίνα  και η Ρωσία, επειδή, όπως τόνισε, έχουν την εμπειρία. Επίσης, αναφέρθηκε στην επιτυχημένη κατασκευή μονάδας πυρηνικής ενέργειας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.  “Η κυβέρνηση έχει ανοιχτό μυαλό αλλά και σκεπτικισμό”, σημείωσε, εξηγώντας όμως, ότι παρακολουθεί στενά τις τεχνολογικές εξελίξεις και τα νέα δεδομένα.

“‘Αν δούμε ότι υπάρχουν καλύτερες προοπτικές υλοποίησης τότε μπορούμε να το εξετάσουμε”, σημείωσε κρατώντας ανοικτούς διαύλους αλλά με επιφυλάξεις.

Πάντως, πριν, λίγες μέρες κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, όπου η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ενταγμένη, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης Σκυλακάκης, ερωτηθείς σχετικά με το ένα στην ενεργειακή ατζέντα της χώρας είναι η πυρηνική ενέργεια, στάθηκε στις “πράσινες” επιδόσεις της. “Κάθε χώρα αξιολογεί τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και άρα εμείς τις ΑΠΕ” τόνισε, περιγράφοντας τη σχέση της χώρας με την πυρηνική ενέργεια, ως έμμεση. “Και με ισχυρά δίκτυα, που χτίζουμε θα μπορεί να αξιοποιεί και από άλλου παραγόμενη ενέργεια” είπε ο κ. Σκυλακάκης “δείχνοντας” προφανώς τις εισαγωγές ενέργειας που παράγεται από πυρηνική εργοστάσια της “ευρύτερης” γειτονιάς.

Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι και πάλι η προοπτική εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ελλάδα άνοιξε μετά από αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια, ως μια πηγή που θα πρέπει να εξεταστεί από τη χώρα μας.

Ο Πρωθυπουργός

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός σε  σε συζήτηση, με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας Enrico Letta -ο οποίος έχει αναλάβει να εκπονήσει τη μελέτη για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης-στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου “Economist Government Roundtable”, στην Αθήνα είχε πει:

“Δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε ως Ευρώπη στο ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών χωρίς την πυρηνική ενέργεια”, επισήμανε, πάντως, ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ παράλληλα στο συνδεόμενη για την ενεργειακή αυτάρκεια θέμα των ΑΠΕ, αναγνώρισε ότι η Ευρώπη “ίσως ποτέ δεν θα γίνει εξίσου ανταγωνιστική με την Κίνα στην παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ”. Απόψεις, δε, που αποτελούν σίγουρα “τροφή για σκέψη”.

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε στην πυρηνική ενέργεια ειδική αναφορά υπογραμμίζοντας: “η Ευρώπη ήταν και παραμένει ηγέτιδα δύναμη στην πυρηνική τεχνολογία. Η Ελλάδα δεν διαθέτει πυρηνική ενέργεια. Δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε στο ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών χωρίς την πυρηνική ενέργεια”, υποστήριξε και διερωτήθη: “Επενδύουμε, λοιπόν, ως Ευρωπαίοι, στην επόμενη γενιά μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων; Έχουμε πραγματικά κάνει τις σωστές επιλογές για την πράσινη μετάβαση, τουλάχιστον προσδιορίζοντας τρεις ή τέσσερις κρίσιμες βιομηχανίες; Επενδύουμε στις διασυνδέσεις μας στον βαθμό που θα έπρεπε;”

Ουσιαστικά έθεσε επί τάπητος ένα βασικό “ταυτοτικό” προβληματισμό για την επόμενη ενεργειακή ημέρα της ΕΕ, αναδεικνύοντας τα μεγάλα ζητήματα της πράσινης μετάβασης, των ΑΠΕ, των διασυνδέσεων των κρίσιμων πρώτων υλών.

Ο κ. Κ. Μητσοτάκης έθεσε με έμφαση το ζήτημα των διασυνδέσεων σημειώνοντας πως “όταν φυσάει στη Βόρεια Θάλασσα, μπορεί να έχει ήλιο στην Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αν δεν έχεις ένα πολύ εξελιγμένο δίκτυο διασυνδέσεων. Πιστεύω ότι πρέπει τουλάχιστον να θέσουμε σωστά τις προτεραιότητές μας και να προσπαθήσουμε να γίνουμε πραγματικοί πρωταθλητές όπου μπορούμε. Ίσως αναγνωρίζοντας ότι πιθανώς ποτέ να μην γίνουμε εξίσου ανταγωνιστικοί με την Κίνα όταν πρόκειται για την παραγωγή προϊόντων όπως τα φωτοβολταϊκά πάνελ”, είπε. Να σημειωθεί ότι βάση για την παραγωγή των πάνελ είναι το πυρίτιο και το αλουμίνιο μεταξύ άλλων, δυο από τις λεγόμενες κρίσιμες πρώτες ύλες.

Οι εξελίξεις

Πάντως, οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν ανοίξει τη “βεντάλια” της συζήτησης για την πυρηνική ενέργεια, καθώς έχουν ενισχυθεί τα συστήματα ασφαλείας. Οι λεγόμενοι «μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες» (Small Modular Reactors – SMR), οι οποίοι έχουν μικρότερή ισχύ συγκριτικά με τους κλασσικούς μεγάλους αντιδραστήρες, φαίνεται να είναι η ιδανική λύση για διάφορες εφαρμογές και για περισσότερες χώρες. Το μικρότερα μέγεθος αυτών τους κάνει και ελκυστικότερους επενδυτικά καθώς χρειάζονται αρκετά μικρότερα κεφάλαιο για την υλοποίησή τους.

Οι φορείς και η ακαδημία

Μιλώντας, επίσης, στην ημερίδα της athlos, από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ Θανάσης Δαγούμας εστίασε στην ανάγκη ευελιξίας στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας όσο αυξάνεται η εγκατάσταση των ΑΠΕ και προχωρεί ο εξηλεκτρισμός, αλλά τόνισε ότι η ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας είναι απόφαση της πολιτείας. Υπογράμμισε ακόμη ότι μείζον ζήτημα είναι η χωροθέτηση των μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων και κατέληξε θα πρέπει να υπάρξει σε βάθος ανάλυση για να ληφθούν αποφάσεις.

Επιφυλακτικός ήταν και ο καθηγητής Μάνος Κακαράς ο οποίος σημείωσε ότι δεν ισχύει η άποψη πως όσο πιο μικρός είναι ένας αντιδραστήρας τόσο πιο μικρά είναι τα κόστη και οι υπερβάσεις τόσο σε προϋπολογισμούς όσο και σε προθεσμίες λόγω ρυθμιστικών αναγκών. «Δεν είναι εύκολο να υποστηρίζεις κάτι, όπως τα πυρηνικά» είπε και πρόσθεσε ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τα τελευταία πολλά χρόνια δεν εκπαιδεύονται στη χώρα μας μηχανικοί πυρηνικής ενέργειας .

«Τα ενεργειακά σχέδια, κατέληξε, είναι μεγάλες επενδύσεις που θα πρέπει να είναι βιώσιμες από μόνες τους. Δε θα τις χρηματοδοτήσει κανείς εάν δεν είναι βιώσιμες.

Μάλιστα αναφερόμενος στο υδρογόνο ως παράδειγμα μίλησε για «φούσκα» αφού το κόστος της ενέργειας είναι πολύ μεγάλο».

Η Athlos Energy

Να σημειωθεί ότι η   Athlos Energy, που διοργάνωσε τη χθεσινή ημερίδα,  είναι η πρώτη ιδιωτική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος στην Ελλάδα. Είναι μια πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε από τους Στάθη Βλασσόπουλο & Διονύση Χιώνη,  δύο  Έλληνες πτυχιούχοι με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ελβετία στην Πυρηνική Μηχανική και τη Φυσική που πιστεύουν ακράδαντα ότι η πυρηνική ενέργεια πρέπει να αποτελεί μέρος του ελληνικού ενεργειακού μείγματος. Σκοπός της Athlos Energy είναι να προσφέρει μια έτοιμη και ολοκληρωμένη πρόταση στο Ελληνικό κράτος σχετικά με την εναλλακτική επιλογή επίτευξης των μελλοντικών στόχων για την ενέργεια και το κλίμα, στη βάση της πράσινης μετάβασης, μέσω της πυρηνικής ενέργειας.  H Athlos Energy επιχειρεί να αποτελέσει τον   οργανισμό στον οποίο θα μπορούσε να απευθυνθεί  το Ελληνικό κράτος  αν αποφάσιζε να εξετάσει την επιλογή εισαγωγής της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα ή ακόμα να δημιουργήσει ένα πυρηνικό πρόγραμμα, προσφέροντας τις σχετικές υπηρεσίες, στη βάση της μακροχρόνιας εμπειρίας, ακαδημαϊκής και βιομηχανικής, περί της πυρηνικής ενέργειας που φέρουν οι ιδρυτές της.  Βασικός στόχος της εταιρείας είναι να πείσει Ελληνικό κράτος για τα πλεονεκτήματα που φέρει η πυρηνική ενέργεια και εν συνεχεία, να προετοιμάσει και να τρέξει το πρώτο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, στη βάση πολύ συγκεκριμένων μελετών ακολουθώντας διεθνής κανονισμούς και με συνεχή ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Energy Mag

Σχετικές αναρτήσεις

Iταλία: «Θύελλα» γύρω από τους οίκους μόδας Armani και Dior – Έρευνες από τις αρχές

lazaros lazaros

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η 88η ΔΕΘ με 1300 άμεσους και έμμεσους εκθέτες, καλύπτοντας όλους τους διαθέσιμους χώρους του εκθεσιακού κέντρου (32.000 τμ).

lazaros lazaros

Στην Παλλήνη την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής η ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

lazaros lazaros