Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

Κ.Μητσοτάκης σε Σταϊνμάιερ: Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, παραμένει ζωντανό

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διεθνείς εξελίξεις, οι προοπτικές των ελληνογερμανικών σχέσεων, καθώς και η ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας και στο πλαίσιο της ΕΕ.

Στην έναρξη της συνάντησης ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είχαν τον ακόλουθο διάλογο (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι πραγματικά που σας υποδέχομαι στην Αθήνα.

Πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική επίσκεψη, η οποία θεωρώ ότι αναδεικνύει το γεγονός ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις περνούν σε μια διαφορετική εποχή, αφήνοντας πίσω μας μια ταραχώδη περίοδο κρίσης.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα πηγαίνει πολύ, πολύ καλύτερα στο πεδίο της οικονομίας. Θεωρώ ότι είναι μια σπουδαία ευκαιρία να μιλήσουμε για το μέλλον, για το τι μπορούμε να κάνουμε μαζί και ως ευρωπαίοι εταίροι που αντιμετωπίζουμε μεγάλα ζητήματα, όπως η ανταγωνιστικότητα, η μετανάστευση.

Πρέπει να συνεργαστούμε για να τα επιλύσουμε.

Θα ήθελα, όμως, να σας ευχαριστήσω, προσωπικά αλλά και ως Κρητικός, για το γεγονός ότι επιλέξατε να επισκεφθείτε αύριο την ιδιαίτερη πατρίδα μου, το νησί της Κρήτης, και να επισκεφθείτε την Κάνδανο, για να αναγνωρίσετε με την παρουσία σας τις ναζιστικές θηριωδίες που έλαβαν χώρα στο νησί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική χειρονομία.

Όπως γνωρίζετε, για την Ελλάδα το ζήτημα των επανορθώσεων και ειδικά το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, αυτά τα ζητήματα είναι ακόμα πολύ «ζωντανά» και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα τα επιλύσουμε.

Ωστόσο, θα ήθελα να αποδώσω ιδιαίτερη αξία στην παρουσία σας στην Ελλάδα, στην Κρήτη. Πιστεύω ότι είναι μια χειρονομία μεγάλης σημασίας για εμάς.

Σας ευχαριστώ, λοιπόν, και πάλι για την επίσκεψή σας. Προσβλέπουμε σε μια πολύ παραγωγική πορεία προς την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων.

Frank-Walter Steinmeier: Σας ευχαριστώ για την ευγενική σας πρόσκληση και τον χρόνο σας, κύριε Πρωθυπουργέ. Χαίρομαι που βρίσκομαι πάλι στην Ελλάδα και να πω ότι θυμάμαι και τις εύκολες περιόδους στις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και τις δύσκολες.

Επομένως, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η Ελλάδα έχει επιστρέψει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης, τροφοδοτώντας τις διμερείς οικονομικές μας συναλλαγές, και ότι οι γερμανικές εταιρείες εξακολουθούν όχι μόνο να είναι παρούσες αλλά και να επενδύουν εδώ, στην Ελλάδα. Μόλις χθες επισκεφθήκαμε την παραγωγική μονάδα της γερμανικής εταιρείας Boehringer – Ingelheim, κοντά στην Αθήνα.

Ευελπιστώ, λοιπόν, ότι οι διμερείς μας σχέσεις, όχι μόνο οι οικονομικές αλλά και οι ανταλλαγές στον πολιτιστικό τομέα και μεταξύ των δύο λαών, θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής Ευρώπης, η οποία αντιπροσωπεύει την ελευθερία παγκοσμίως και θα αποτελεί μέρος όπου αξίζει να ζει κανείς.

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο ο Προέδρος της Γερμανίας, Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλο έθεσε στον Πρόεδρο της Γερμανίας το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι εκκρεμές και ότι είναι σημαντικό να τίθενται επί τάπητος θέματα του παρελθόντος.


Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Γερμανίας απάντησε ότι για τη χώρα του νομικά το θέμα θεωρείται λήξαν.

“Οι νομικές μας θέσεις επί του ζητήματος των επανορθώσεων διαφέρει και το γνωρίζετε.

Εμείς είμαστε της άποψης ότι νομικά αυτό το θέμα θεωρείται λήξαν.

Ωστόσο, παραμένουμε δεσμευμένοι απέναντι στην ιστορική μας ευθύνη, όχι μόνο αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, αλλά και αλλού.

Αυτός ήταν και ο λόγος που με ώθησε να έρθω σε επαφή με τους εναπομείναντες στη Θεσσαλονίκη, με την εβραϊκή κοινότητα και να συζητήσουμε πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα μνημείο για τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν” είπε χαρακτηριστικά.

“Αυτή αποτέλεσε και την εκκίνηση, αν θέλετε, της όλης ιδέας του να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη ένα μουσείο, όχι μόνο αναφορικά με τα θύματα του Ολοκαυτώματος, αλλά και όλα τα θύματα της γερμανικής κατοχής” πρόσθεσε.

Στην Αθήνα ο Γερμανός πρόεδρος Σταϊνμάγερ – Κατέθεσε στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη

Με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ξεκίνησε η επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του Προέδρου της Γερμανίας, Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας, στη συνέχεια, συνάντησε στο Προεδρικό Μέγαρο, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το βράδυ, στις 20:30, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και της Έλκε Μπούντενμπέντερ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τα γερμανικά ΜΜΕ για την επίσκεψη του  Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Ελλάδα

Η επίσκεψη του ομοσπονδιακού προέδρου στην Ελλάδα και τα μηνύματα που την συνοδεύουν απασχολούν τα γερμανικά ΜΜΕ. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην προσπάθεια του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να συμπεριλαμβάνονται, κατά την μνημόνευση των γερμανικών εγκλημάτων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μικρότερες κοινότητες που κατέστρεψαν οι Ναζί.

«Μόνο έτσι θα διατηρηθεί η μνήμη των θυμάτων και του πόνου (…) Οι διωγμοί των Εβραίων από τους εθνικοσοσιαλιστές συνέβησαν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όταν τους θυμόμαστε, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι δεν πρόκειται απλά για αριθμούς. Πρέπει να δείχνουμε, ξανά και ξανά, ότι πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται πρόσωπα, ονόματα, μοίρες και συγγενείς, οι οποίοι μέχρι και την δεύτερη ή την τρίτη γενιά μοιράζονται τον πόνο των γονιών και των παππούδων τους», δήλωσε ο γερμανός πρόεδρος, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Τύπου (dpa), το οποίο αναπαράγεται από τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ.

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ακόμη η επίσκεψη του κ. Σταϊνμάιερ στο εργοτάξιο του μελλοντικού Μουσείου για το Ολοκαύτωμα στην Θεσσαλονίκη. Όπως επισημαίνεται, το Μουσείο ανεγείρεται με γερμανική υποστήριξη κοντά στο στρατόπεδο διέλευσης, όπου συγκεντρώνονταν οι Εβραίοι πριν από την μεταφορά τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. «Όποιος στέκεται εδώ και μιλά ως Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, είναι γεμάτος ντροπή», είπε ο κ. Σταϊνμάιερ, ενώ το δημοσίευμα προσθέτει ότι από τους περίπου 80.000 Εβραίους που ζούσαν στην Ελλάδα πριν από την έναρξη του πολέμου, μόνο το 12% επέζησε του Ολοκαυτώματος.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε ακόμη, σύμφωνα με το dpa, ότι η μνήμη και η απότιση φόρου τιμής είναι σημαντικές. Σε καιρούς κατά τους οποίους η δημοκρατία αμφισβητείται τόσο, όπως στις μέρες μας, «πρέπει να αντιλαμβανόμαστε αυτό το Μουσείο ως εντολή να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία σήμερα», τόνισε.

«Ο Σταϊνμάιερ θυμάται τα θύματα του Εθνικοσοσιαλισμού», είναι ο τίτλος ανταπόκρισης της Süddeutsche Zeitung.

«Ο Σταϊνμάιερ ταξιδεύει για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα – ένα θέμα: τα εγκλήματα των Ναζί», αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Γερμανικής Ραδιοφωνίας, στο οποίο επισημαίνεται ότι οι θηριωδίες των Εθνικοσοσιαλιστών στην Ελλάδα θα αποτελέσουν το κεντρικό θέμα της τριήμερης επίσκεψης του γερμανού προέδρου σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κρήτη. Όπως επισημαίνεται στην ανταπόκριση, στην Ελλάδα ζούσαν 80.000 Εβραίοι πριν από τον πόλεμο, εκ των οποίων 50.000 στη Θεσσαλονίκη.

Σε άλλο ρεπορτάζ του Deutschlandfunk αναδεικνύεται και η διάσταση της επίσκεψης που σχετίζεται με το προσφυγικό. «Έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Κατερίνα) Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό (Κυριάκο) Μητσοτάκη. Αυτές είναι πιθανό να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το μεταναστευτικό ζήτημα. Ως χώρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η Ελλάδα φέρει ένα ιδιαίτερο βάρος.

»Τελευταία, έχει φθάσει στα ελληνικά νησιά μέσω της Μεσογείου αυξανόμενος αριθμός προσφύγων. Η γερμανική συζήτηση για την επιστροφή μεγάλου αριθμού προσφύγων στις χώρες όπου πρωτοπάτησαν το έδαφος της ΕΕ και καταγράφηκαν προκάλεσε εκνευρισμό στην Αθήνα. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, αυτές οι χώρες θα είναι επίσης υπεύθυνες για τις διαδικασίες ασύλου», αναφέρεται.

«Τα θέματα είναι οι πρόσφυγες και τα εγκλήματα των Ναζί», γράφει το περιοδικό Stern και κάνει λόγο για την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του κ. Σταϊνμάιερ στο κέντρο υποδοχής και καταγραφής προσφύγων στην Μαλακάσα.

«Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ξεκινά το ταξίδι του στην Ελλάδα από ένα μέρος με σκοτεινή ιστορία, όπου τώρα χτίζεται μουσείο για το Ολοκαύτωμα», γράφει το RND. «Η μεταναστευτική πολιτική είναι ένα από τα θέματα της επίσκεψης του Ομοσπονδιακού Προέδρου. Η Ελλάδα πιέζει εδώ και χρόνια για δικαιότερη κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Λόγω των εξωτερικών συνόρων της με την Τουρκία, η Ελλάδα είναι μία από τις κύριες χώρες άφιξης προσφύγων πολέμου και οικονομικών μεταναστών. Τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, 28.457 αιτούμενοι προστασία ήρθαν στην Ελλάδα», αριθμός αυξημένος «κατά 61% σε σύγκριση με το 2023».

Ελεύθερος Τύπος

Σχετικές αναρτήσεις

Σκιάθος: 83χρονη πήγε να φωτογραφίσει την απογείωση αεροσκάφους.

lazaros lazaros

Μελέτη του Χάρβαρντ δείχνει πως οι ανεμογεννήτριες προκαλούν περισσότερη θέρμανση

lazaros lazaros

Κ. Μητσοτάκης στο Συνέδριο ΝΔ: Τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί – Βάλαμε την Ελλάδα σε τροχιά προόδου

lazaros lazaros