Έδωσε δουλειά σε εκατοντάδες εργαζομένους στις δεκαετίες που λειτούργησε. Έγινε το σκηνικό για ελληνικές ταινίες δράσης και μέσα στους τοίχους του, πρωταγωνίστησαν σπουδαίοι Έλληνες ηθοποιοί, όπως ο Κώστας Πρέκας και ο Γιώργος Φούντας, στις ταινίες «Η ζούγκλα των πόλεων» και «Έξοδος κινδύνου».
Μιλάμε για την έκταση που κατείχε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 το παλιό Λατομείο. Μία περιοχή δεκάδων στρεμμάτων, που έγινε τοπωνύμιο και σημείο αναφοράς από τις ημέρες λειτουργίας και δόξας μέχρι και σήμερα.
Οι πολίτες και οι οδηγοί που έχουν ανέβει τη Λεωφόρο Γαλατσίου ως το τέρμα της και συνέχισαν να την ανεβαίνουν, βλέπουν μπροστά τους το παλιό λατομείο, της ΑΣΤΗΡ ΛΑΤΟ, στο λόφο Γαλατσίου, αν και θα πρέπει να τραβήξουν ένα διαφορετικό μικρό δρόμο για να βρεθούν στις πύλες του.
Όταν οι εργασίες έλαβαν τέλος και ο χώρος εγκαταλείφθηκε, έγινε τόπος περιπάτου για όσους έβγαζαν βόλτα τα κατοικίδια τους, για γκραφιτάδες που γέμισαν τους τοίχους των παλιών κτιρίων, ενώ έγινε ακόμα και χώρος καταφυγίου για ζώα από πυρόπληκτες περιοχές, όπου λειτούργησε σε περιόδους έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών.
Ταυτόχρονα, όμως, χρησιμοποίηθηκε από πολλούς και ως χώρος απόρριψης μπαζώνκαι κάθε είδους σκουπιδιών, ενώ, άθελα του, έχει πρωταγωνιστήσει και ως τόπος εγκλήματος με την εύρεση ενός πτώματος, το Δεκέμβριο του 2022.
Η αλήθεια είναι πως στο ρεπορτάζ και στις εικόνες που είδαμε στη βόλτα μας στους χώρους του παλιού Λατομείου, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα προβληματική, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει κατά το πρόσφατο παρελθόν για να καθαριστεί ο χώρος και να αξιοποιηθεί. Μάλιστα, το 2016, ο Δήμος Γαλατσίου χρειάστηκε 48 φορτηγά για να μεταφέρει τα μπάζα εκτός του χώρου του Λατομείου. Σήμερα, όμως, αυτά φαίνεται πως έχουν επιστρέψει ξανά.
Το 2020, ξανά ο Δήμος Γαλατσίου τοποθέτησε νέα περίφραξη και φωτισμό, που, όμως, λίγα μπορούν να κάνουν για να αποτραπεί η είσοδος στο χώρο, καθώς η έκταση είναι τεράστια, ενώ σημεία πρόσβασης υπάρχουν σχεδόν παντού. Πλέον, και παρά τη χρήση του ως καταφύγιο για πυρόπληκτα ζώα πριν από μερικές εβδομάδες, κατά τις τελευταίες μεγάλες πυρκαγιές, ο χώρος σε αρκετά σημεία του δεν είναι κατάλληλος ούτε για περιπατητές, ειδικά τις ώρες μετά τη Δύση του ηλίου.
Κάτι όμως που φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει. Με τον πρόσφατο νόμο 5037/2023, η περιοχή που κατείχε το λατομείο, συνολικής έκτασης 128 στρεμμάτων, δίνεται στον Δήμο Γαλατσίου με την υποχρέωση, μεταξύ άλλων, να γίνει ανάπλαση και να δημιουργηθεί χώρος πρασίνου.
Βέβαια, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο νόμο, καθώς η διορία για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων φτάνει στο τέλος του 2033, μπορεί να χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια για να δούμε εργασίες. Ευχόμαστε, όμως, πως σύντομα, η εικόνα που συναντήσαμε θα αλλάξει προς το καλύτερο.
Δείτε πώς είναι σήμερα ο χώρος, μέσα από το φακό του Newsbeast
Newsbeast.gr