Ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα μνημεία που δίνουν το στίγμα της Ελλάδας και την περίοπτη θέση που κατείχε ανέκαθεν η χώρα μας στην παγκόσμια ναυτική ιστορία αργοσβήνει, παραδομένο στη φθορά του χρόνου και την εγκατάλειψη.
Όμως οι φάροι της Ελλάδας, αντί να προστατεύονται και να αναδεικνύονται, αργοσβήνουν παραδομένοι στη φθορά του χρόνου. Στη θέση κάποιων από αυτούς μπήκαν φωτοσημαντήρες, φτηνοί και εύκολοι στην τοποθέτηση και την συντήρησή τους και οι φαροφύλακες πήραν σιγά-σιγά το δρόμο της επιστροφής για το στεριανό σπίτι τους… Ελάχιστοι έχουν πια απομείνει να φροντίζουν και να περιποιούνται το μοναχικό, ανεμοδαρμένο κατάλυμα τους.
Ένας τέτοιος φάρος με σπουδαία ιστορία είναι ο παλαιότερος και υψηλότερος Φάρος στο Γαϊδουρονήσι, μισό μίλι από τη Σύρο που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση αρκετά παραμελημένος.
Σε συνέχεια της περσινής επιτυχημένης εκδήλωσης, ο καπταν Σιδερής Μαμίδης και οι συνδιοργανωτές δίνουν νέο ραντεβού την Κυριακή 20/8 με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση των υπευθύνων.
Σύμφωνα με την διοργανωτή Καπετάν Σιδερή Μαμίδη, θα έχει στο πλευρό του
Ενωση Ραδιοερασιτεχνών Κυκλάδων, Το Παραδοσιακό εργαστήρι Σύρου ‘’Άρωμα Παράδοσης’’, το Θαλάσσιο Ποτάμιο Καγιάκ Οικολογία, την Καλλιτεχνική Ομάδα του Γιάννη Δεσυπρη και το Φωτογραφικό Εργαστήρι Στέφανος Μαμίδης.
Πιο συγκεκριμένα, Το Σάββατο 19/8 οι Ραδιοερασιτέχνες Κυκλάδων θα επικοινωνούν με 5000 Φάρους ανά τον κόσμο εγκατεστημένοι στον περίβολο του Φαρου έως τις 21/823 ώρα 06.00, ενώ θα έχουν Επικοινωνία με διερχόμενα πλοία τα οποία με χαιρετισμούς συριγμών.
Την Κυριακή 20/8 στις 13:15 θα γίνει η εκκίνηση από την Αζόλιμνο με καγιάκ από την Ομάδα του κ. Μαμιδη και ελεύθερη συμμετοχή άλλων καγιάκ και κολυμβητών μέχρι τον Φάρο(καιρού επιτρέποντος), ενώ Θα υπάρχει συνοδεία ταχύπλοου.
Στις 14.15 προγραμματίζεται η άφιξη τους στο Νησί
Στις 14.45 θα πραγματοποιηθούν 3λεπτες ομιλίες και ενημέρωση για τον ιστορικό Φάρο, και μια συμβολική διαμαρτυρία για την εγκατάλειψη του Φάρου.
Στη συνέχεια θα γίνει η απονομή αναμνηστικών στους έχοντες δώσει σημαντική βοήθεια στην Ιδέα.
Επίσης, θα γίνει μια Χιουμοριστική παρέλαση εθελοντριών επισκεπτριών για την ανάδειξη της Μις Φάρος ΔΙΔΥΜΗ 2023 με Δεκαμελή ομάδα επισκεπτών να κάνει την εκλογή και την απονομή. Στις 15:15 Καλλιτεχνικό θέαμα με βάση την ποίηση και τον Καββαδία .
15: 45 Παραδοσιακοί χοροί από το Παραδοσιακό εργαστήρι Σύρου ‘’ΑΡΩΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ’’
Στις 17:00 θα ολοκληρωθεί η εκδήλωση
Σημαντικό:
ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝΤΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΤΥΧΗΜΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ
Λίγα λόγια για τον πρώτο “κρατικό” ελληνικό φάρο.
Ο φάρος θεμελιώθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1834 στη νησίδα Γαϊδουρονήσι, μισό μίλι από το λιμάνι της Σύρου. Αρχιτέκτονάς του, ήταν ο Βαυαρός Γιόχαν Ερλάχερ (Johann Erlacher), και κατασκευάστηκε από την Γαλλική εταιρεία φάρων.
Το ύψος του κυλινδρικού του πύργου είναι 29 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 68 μέτρα. Είναι τοποθετημένος εμπρός απ’ το λιμάνι Ερμούπολης Σύρου, στο μικρό ερημικό νησάκι Γαιδουρονήσι ή Δίδυμη. Η θεμελίωση πραγματοποιήθηκε, για το πρώτο έτος της βασιλείας του Όθωνα, με βασιλική δαπάνη. Εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912-13. Μέρος του φάρου καταστράφηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1948 επισκευάστηκε και από τότε λειτουργεί εκπέμποντας 1 λευκό φωτισμό κάθε 2 λεπτά. Είναι ο πιο παλιός και ταυτόχρονα ψηλότερος φάρος του Ελληνικού φαρικού δικτύου.
cyclades24.gr