Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

Στα άδυτα των ψηφιοποιήσεων των αρχείων του κράτους

Περίπου 40 χιλ. χαρτοκιβώτια ή 10 χιλ. συρταριέρες τεσσάρων ραφιών και επιφάνεια 15.210 τετραγωνικών μέτρων έχει υπολογιστεί ότι χρειάζονται για να αποθηκευτούν 100 εκατ. σελίδες Α4.

Εάν ληφθεί υπόψη ότι, με χρονικό ορίζοντα το 2026, θα έχουν αποκτήσει ψηφιακή μορφή 1,2 δισ. σελίδες δημοσίων εγγράφων, γίνονται αντιληπτές οι (φυσικές) διαστάσεις του, μεγαλύτερου από ποτέ, εγχειρήματος ψηφιοποίησης του ελληνικού χαρτοβασιλείου. Είναι ενδεικτικό ότι στην υλοποίηση του έργου, προϋπολογισμού 590 εκατ. ευρώ (πλέον 161 εκατ. ευρώ Φ.Π.Α. από εθνικούς πόρους), συμμετέχουν οι περισσότερες εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Η «Κ» δημοσιεύει φωτογραφίες από τους χώρους όπου υλοποιούνται ορισμένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιοποίησης.

Στα άδυτα των ψηφιοποιήσεων των αρχείων του κράτους-1
φωτ.: Ψηφιοποίηση Γενικών Αρχείων του Κράτους

 

«Μπορεί να ακούγεται σε πολλούς οξύμωρο, αλλά όντως τα δημόσια αρχεία, που δεκαετίες στοιβάζονται σε αποθήκες και υπόγεια, είναι «πλούτος». Προχωρούμε με πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης στην ψηφιοποίηση τους με πολλαπλούς σκοπούς. Φυσικά για να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία, να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα, την ταχύτητα και τη διαφάνεια των δημόσιων υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών και να μειώσουμε τα διοικητικά κόστη. Πέρα όμως από όλα αυτά, για να είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης στη χάραξη πολιτικών και στη παραγωγή λύσεων σε κλάδους, όπως η Υγεία, η Δικαιοσύνη, η Παιδεία. Η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρη: να βρούμε οριζοντίως τις διαδικασίες που η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει και προετοιμαστούμε για την αξιοποίηση της ταχύτατα. Για να γίνει αυτό απαιτούνται όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρούμε την ψηφιοποίηση 1,2 δισ. σελίδων αρχείων, τα οποία θα γίνουν δεδομένα που θα «ταΐσουν» εφαρμογές ΤΝ, πάντα σύμφωνα με όσο η νομοθεσία προβλέπει για την προστασία των προσωπικών δεδομένων» σημειώνει στην «Κ» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στα άδυτα των ψηφιοποιήσεων των αρχείων του κράτους-2

φωτ.: ψηφιοποίηση αρχείων Εφετείου Αθηνών

Τι ψηφιοποιείται

Αυτή τη στιγμή, σκανάρονται και ψηφιοποιούνται 300 εκατ. σελίδες αρχείων του υπουργείου Δικαιοσύνης σε 368 δικαστήρια και Εισαγγελίες, ένα έργο 78 εκατ. ευρώ. Όπως και 190 εκατ. σελίδες φακέλων νοσηλείας σε 127 νοσοκομεία (95 εκατ. ευρώ). Τα δύο αυτά έργα με φορέα υλοποίηση την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), υλοποιούν ανά τμήματα, αυτόνομα ή σε κοινοπραξίες o ΟΤΕ, η Intrakat, η METKA και τα σχήματα Unisystems-Αρχειοθήκη, Profile-Nova, Vodafone-Inform-Cosmos, Globitel-Master και Netcompany-Intrasoft-Qualco.

Ένα από πιο εμβληματικά έργα αφορά τη ψηφιοποίηση 600 εκατ. σελίδων τίτλων ιδιοκτησίας και εγγράφων του αρχείου 390 Υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο (198 εκατ. ευρώ).

Για το συγκεκριμένο project εκκρεμεί η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν καταθέσει οι εταιρείες, διαφωνώντας με ορισμένες από τις προδιαγραφές. Το έργο, που περιλαμβάνει και υποέργο 12 εκατ. ευρώ, έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν ο ΟΤΕ και οι κοινοπραξίες Netcompany-Intrasoft-Profile, Nova-Iron Mountain, Vodafone-Cosmos-Q&R-Γεωανάλυση και Unisystems-Αρχειοθήκη -Onex.

Προχωρά ακόμη η ψηφιοποίηση 3,5 εκατ. οικοδομικών αδειών που περιλαμβάνουν 44 εκατ. σχέδια αρχείων πολεοδομικής πληροφορίας σε 240 Πολεοδομικά Γραφεία, με φορέα υλοποίησης το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Το έργο ύψους 112 εκατ. ευρώ υλοποιεί το σχήμα Vodafone, Netcompany, Intrasoft και Nova.

Στα άδυτα των ψηφιοποιήσεων των αρχείων του κράτους-3
φωτ.: ψηφιοποίηση αρχείων Εφετείου Αθηνών

 

Επίσης, ψηφιακή μορφή αποκτούν 55 εκατ. σελίδες ιστορικών, διοικητικών και πολιτιστικών εγγράφων των Γενικών Αρχείων του Κράτους, έργο που υλοποιεί η Nova με φορέα υλοποίηση την ΚτΠ. Σε διαδικασία ψηφιοποίησης από το σχήμα Profile – Nova βρίσκονται και οι φάκελοι πολιτών τρίτων χωρών-80 εκατ. σελίδες- (22 εκατ. ευρώ) του συστήματος Μετανάστευσης και Ασύλου.

To σχεδιασμό, υλοποίηση και θέση σε λειτουργία ολοκληρωμένου Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη Απαλλοτριώσεων και Διεκδικήσεων της χώρας (e-apallotriosis) που αντιστοιχεί σε 4 εκατ. σελίδες (19 εκατ. ευρώ) υλοποιούν από κοινού η ΤΕΡΝΑ με την ΜΕΤΚΑ.

Σε διαδικασία ψηφιοποίησης βρίσκεται και το αρχείο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με φορέα υλοποίησης την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) και ανάδοχο τον ΟΤΕ. Το έργο προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ προβλέπει τη σάρωση 7 εκατ. σελίδων αρχείων με στόχο τον εκσυγχρονισμό ναυτιλιακών διαδικασιών και υπηρεσιών.

Στα άδυτα των ψηφιοποιήσεων των αρχείων του κράτους-4
φωτ.: Ψηφιοποίηση αρχείων δικαιοσύνης

 

Επίσης, προχωρούν δύο ακόμη υποστηρικτικά έργα. Το ένα  ύψους 32 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την ασφαλή αποθήκευση φυσικών αρχείων του δημόσιου και «ευρύτερου» δημόσιου τομέα (1,4 εκατ. κουτιών), με φορέα υλοποίησης την ΚτΠ. Το δεύτερο, ύψους 2,6 εκατ. ευρώ, αφορά την υπηρεσία προγραμματισμού δορυφορικών αποστολών παρατήρησης γης του ελληνικού κέντρου διαστήματος (ΕΛΚΕΔ). Θα δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόσβασης σε δορυφορικά δεδομένα παρατήρησης της Γης και υποστήριξης διάφορων εφαρμογών του ευρύτερου Δημοσίου.

Στα άδυτα των ψηφιοποιήσεων των αρχείων του κράτους-5
φωτ.: Ψηφιοποίηση αρχείων δικαιοσύνης

 

Το στοίχημα της ψηφιοποίησης των αρχείων του κράτους είναι δύσκολο, δεδομένου ότι τα έργα, που καθυστέρησαν να δημοπρατηθούν, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2026. Ταυτόχρονα, υπάρχουν επιχειρησιακές δυσκολίες. Για παράδειγμα, το υλικό που αφορά τη δικαιοσύνη, την υγεία, το κτηματολόγιο και τις πολεοδομίες βρίσκεται παντού στην ελληνική επικράτεια και εμφανίζει φθορές, καθώς διατηρείται σε μη κατάλληλους χώρους. Επίσης, το ιστορικό αρχείο των Γενικών Αρχείων Κράτους έχει υλικό από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, με τη ψηφιοποίησή του να απαιτεί ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση. Στις απαλλοτριώσεις, απαιτείται ενοποίηση αρχείων και πληροφοριών που τηρούνται σε διαφορετικές υπηρεσίες.

Στα άδυτα των ψηφιοποιήσεων των αρχείων του κράτους-6
φωτ.:  Κτηματολογικό γραφείο Θεσσαλονίκης

 

Money Review

Σχετικές αναρτήσεις

Επιθεώρηση Εργασίας: Ξεπέρασε το 50% η παραβατικότητα των επιχειρήσεων – Βεβαιώθηκαν πρόστιμα άνω του 1 εκατ. ευρώ

lazaros lazaros

Δολοφονική επίθεση στον Βύρωνα: «Τον φάγανε» φώναζε η γυναίκα του 32χρονου θύματος

lazaros lazaros

Bloomberg: Έκδοση ομολόγων έως και 10 δισ. ευρώ από την Ελλάδα το 2024

lazaros lazaros