Στα τέλη του 2024, στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) που λειτουργεί στη Νέα Πέραμο Καβάλας, ξεκίνησε η καινοτόμα καλλιέργεια σε δεξαμενές του βρώσιμου πράσινου μακροφύκους (φύκος ορατό με γυμνό μάτι) Ulva.
Όπως τόνισε ο Δρ Σωτήρης Ορφανίδης, διευθυντής ερευνών του ΙΝΑΛΕ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), και υπεύθυνος εργαστηρίου, ανοίγονται νέοι δρόμοι στην υδατοκαλλιέργεια με το θαλάσσιο είδος Ulva, υψηλό σε πρωτεΐνη, έναν περιβαλλοντικό διαχειριστή που συμβάλλει ενεργά στην υγεία του πλανήτη μας και την προστασία του οικοσυστήματος.
Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντίνα Νάκου, ειδικό λειτουργικό επιστήμονα, η υδατοκαλλιέργεια φυκιών είναι ένα αναπτυσσόμενο κομμάτι της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, ενώ στα ιαπωνικά ονομάζεται “Ουμάμι” (UMAMI) που σημαίνει καλή γεύση και νοστιμιά.
Το λεγόμενο “Μαρούλι της Θάλασσας” δίνει μάλιστα και πολλές νόστιμες συνταγές και πρόσφατα κυκλοφόρησε και σχετικό βιβλίο μαγειρικής.
ΕΡΤ