Με μια αιφνιδιαστική κίνηση το Υπερταμείο προχώρησε σε ματαίωση του διαγωνισμού για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου. Στον διαγωνισμό είχε πλειοδοτήσει με 51 εκατ. ευρώ ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη.
«Λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιτάσσουν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής αξιοποίησης του λιμένα, ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη ανάπτυξή του προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας.
Οι υποδομές του Λιμένα Βόλου ενισχύονται με σημαντικά έργα αποκατάστασης και αναβάθμισης ύψους 9 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μετά και την κακοκαιρία “Daniel”, γεγονός που μεταβάλλει την οικονομική και λειτουργική αξία του λιμένα. Το Υπερταμείο/Growthfund επιδιώκει να αξιοποιήσει περαιτέρω το νέο θεσμικό πλαίσιο που το διέπει, βάσει του οποίου, έχει πλέον τη δυνατότητα αξιοποίησης των περιουσιακών του στοιχείων και την ανάπτυξή τους, ως εκ τούτου το Υπερταμείο σκοπεύει να διερευνήσει τις δυνατότητες αυτοτελούς ανάπτυξης του λιμένος Βόλου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Θα το αξιοποιήσουμε μόνοι μας, λέει το Υπερταμείο, αφού μπορούμε αλλά είναι εμφανές πως πίσω από αυτή την πρωτοβουλία κρύβονται γεωπολιτικοί υπολογισμοί. Με το λιμάνι του Πειραιά στους Κινέζους και της Θεσσαλονίκης στον Ιβάν Σαββίδη, κάποιοι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ δεν είδαν με καλό μάτι την προοπτική να περάσει και το λιμάνι του Βόλου υπό ρωσική επιρροή.
Κάτι αντίστοιχο έγινε και με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, απλώς εκεί ακυρώθηκε πριν καν εκκινήσει ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης, καθώς το ακριτικό λιμάνι είχε εξελιχθεί σε κόμβο εφοδιαστικής αλυσίδας για τον αμερικανικό στρατό στο πλαίσιο της Ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας και η κυβέρνηση θεώρησε σκόπιμο να μη γίνει ιδιωτικοποίηση αλλά να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο.
Για να μην υπάρξουν στο μέλλον ανάλογα μπρος-πίσω σε διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων η στήλη πληροφορείται ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη θεσμοθέτηση του «γεωπολιτικού βέτο». Σε διαγωνισμούς για κρατικά assets, ιδίως για υποδομές, να γνωρίζουν οι υποψήφιοι από πριν ότι ένα από τα κριτήρια της επιλογής ή της απόρριψής τους θα είναι και η συμβατότητα του προφίλ των επενδυτών με τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας. Μια απόφαση που ενδεχομένως δεν θα την παίρνει το Υπερταμείο αλλά κάποια κυβερνητική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους κομβικών υπουργείων όπως το υπουργείο Αμυνας κ.λπ.
Το event της Alpha Bank
Σε κατάσταση υπέρ… υπερέντασης βρέθηκαν οι άνθρωποι της Alpha Bank τα προηγούμενα 24ωρα προετοιμάζοντας και «τρέχοντας» την περασμένη Τρίτη ένα εταιρικό event μεγέθους που δεν έχει προηγούμενο στη μακρά διαδρομή της τράπεζας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το παρακολούθησαν, ζωντανά και διαδικτυακά, περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι της τράπεζας από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Λονδίνο, το Λουξεμβούργο, τις θυγατρικές του Ομίλου και το Δίκτυο Καταστημάτων, εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε ο νέος εταιρικός σκοπός του Ομίλου και οι αξίες που τον συνοδεύουν.
Οι «οικογενειακές» αυτές εκδηλώσεις είναι λίγο ψιλά γράμματα για τον πολύ κόσμο και η ατμόσφαιρα θυμίζει λίγο το «τι ωραία τα κάνουμε». Ωστόσο το event της Alpha ξέφυγε λίγο από τα γνωστά.
Υπήρξε ένα panel με μεσαίας βαθμίδας στελέχη που μίλησαν για την καθημερινότητα, τα προβλήματα και τις δυσκολίες στο day to day business και ακολούθησε ένα πάνελ με τη συμμετοχή Γενικών Διευθυντών οι οποίες εστίασαν στα όσα ακούστηκαν αναζητώντας λύσεις και εναλλακτικές προσεγγίσεις.
Στην κεντρική συζήτηση που ακολούθησε με τον επικεφαλής της Alpha Bank, ο κ. Β. Ψάλτης, σχολιάζοντας το timing μιας τέτοιας εκδήλωσης, σε μια εποχή κρίσεων και γεωπολιτικής, αστάθειας υπογράμμισε ότι σε ένα κατακερματισμένο περιβάλλον μόνο η συλλογική δράση μπορεί να νικήσει τον ατομισμό.
Σε ό,τι αφορά την «αλλαγή κουλτούρας» σημείωσε ότι το τραπεζικό σύστημα εξαιτίας της κρίσης, που δεν προκάλεσε, και από το βάρος των προβλημάτων που είχε να διαχειριστεί, «γονάτισε» την κουλτούρα. «Εσωστρέφεια, η νοοτροπία αποφυγής ευθύνης, η δημιουργία εσωτερικών τειχών άρχισαν να αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά μας». «Σήμερα επιστρέφουμε στην κουλτούρα προόδου», τόνισε.
Τι βλέπει ο Μυτιληναίος στην Ουκρανία
Στην τηλεδιάσκεψη της Metlen για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024 που πραγματοποιήθηκε χθες, η συζήτηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου άγγιξε όλα τα φλέγοντα θέματα.
Στην ερώτηση αναλυτή σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις για τη Metlen από την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρόεδρος τόνισε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και ότι εξαρτάται από το είδος της ειρήνης που θα επιτευχθεί.
«Εάν μιλάμε για ειρήνη στην Ουκρανία, είναι σημαντικό να μιλήσουμε για το τι είδους ειρήνη θα έχουμε. Η μια ειρήνη από την άλλη έχει τεράστια διαφορά. Η ειρήνη όπου όλοι είναι ικανοποιημένοι με ό,τι έχουν προσφέρει και το τι πήραν ως αντάλλαγμα είναι ένα πράγμα. Και άλλο πράγμα είναι αν υπάρχει ειρήνη αλλά η Ουκρανία καταρρεύσει και γίνει ένα αποτυχημένο κράτος» ανέφερε ο ίδιος.
Στο περίμενε για το νομοσχέδιο της Κεφαλαιαγοράς
Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι άνθρωποι της αγοράς και περιμένουν πώς και πώς το πότε θα αναρτηθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά καθώς από την παρουσίαση του νομοσχεδίου την προ – προηγούμενη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου και το «σύντομα ξεκινά η δημόσια διαβούλευση» έχουν περάσει δύο εβδομάδες.
Kαι ακόμα δεν είναι γνωστό πότε θα τεθεί σε διαβούλευση κάτι που οι άνθρωποι τις αγοράς περίμεναν ότι θα γίνει πιο γρήγορα.
Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι αυτό, δηλαδή το να τεθεί το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, ίσως γίνει σήμερα.
Τώρα γιατί παραμένει στο hold τόσες πολλές ημέρες ένα νομοσχέδιο που έχει παρουσιαστεί ως έτοιμο είναι ένα μυστήριο που ίσως μόνο μέσα από την ιδιαίτερη «λογική» της εγχώριας δημόσιας διοίκησης μπορεί να εξηγηθεί.
Φρένο στη μείωση επιτοκίων
Οι αγορές και οι δανειολήπτες μπορεί να χαίρονται για τις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, που ήδη σωρευτικά έχουν φτάσει το 1,25%, αλλά υπάρχουν και κεντρικοί τραπεζίτες που αρχίζουν να διατυπώνουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα πρέπει να συνεχιστούν οι μειώσεις.
Η Γερμανίδα Ίζαμπελ Σνάμπελ είναι ένα από πέντε μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και θεωρείται ότι ανήκει στην ομάδα των «γερακιών» και ότι έχει μεγάλη επιρροή στις συζητήσεις των κεντρικών τραπεζιτών.
Σε συνέντευξη στους Financial Times, η Σνάμπελ δηλώνει ότι ανησυχεί για την πληθωρισμό στις υπηρεσίες και για τις μισθολογικές αυξήσεις και αμφισβητεί ότι τα επιτόκια εξακολουθούν να βρίσκονται σε περιοριστικό επίπεδο, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί η ΕΚΤ πλέον να είναι σίγουρη για την κατεύθυνση του ταξιδιού (δηλαδή αν θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια). «Πλησιάζουμε στο σημείο όπου θα πρέπει να κάνουμε μια παύση, ή να σταματήσουμε τις μειώσεις», τονίζει χαρακτηριστικά.
Δεν σημαίνει, βέβαια, ότι η Σνάμπελ είπε κάτι και θα γίνει, αλλά καλό είναι να ακούμε τις απόψεις των κεντρικών τραπεζιτών με μεγάλη επιρροή.
Δεκαπέντε χρόνια μετά την ψήφισή του και παρ’ ότι καταργήθηκε με μεταγενέστερους νόμους, ο νόμος Κατσέλη «στοιχειώνει» τους servicers, καθώς εξακολουθεί να παράγει, μέσω δικαστηρίων, μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τον Δεκέμβριο, που αφορούν τις ρυθμίσεις δανείων από servicers, οι 3.280 από τις 7.479 ρυθμίσεις που έγιναν τον τελευταίο μήνα του έτους ήταν του νόμου Κατσέλη. Δηλαδή, σχεδόν οι μισές (44%) ρυθμίσεις ήταν με τον νόμο Κατσέλη και οι υπόλοιπες διμερείς.
Αυτό εξηγεί και την αγωνία των servicers ενόψει της απόφασης που θα λάβει ο Άρειος Πάγος για τον τρόπο εκτοκισμού των ρυθμισμένων δανείων του ν. Κατσέλη -η πιλοτική δίκη θα γίνει στις 27 του μήνα. Το ανώτατο δικαστήριο θα κρίνει αν πρέπει ο τόκος να υπολογίζεται στο σύνολο της οφειλής ή μόνο στη μηνιαία δόση. Μέχρι στιγμής, οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί σε χαμηλότερους βαθμούς δικαιώνουν τους δανειολήπτες και κρίνουν ότι θα πρέπει να τοκίζεται μόνο η μηνιαία δόση, παρότι αυτό είναι αντίθετο στη συνήθη τραπεζική πρακτική.
Η ίδια η Λούκα Κατσέλη παρενέβη χθες για αυτό το θέμα και δήλωσε ότι για όσους βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής θα πρέπει ο εκτοκισμός να γίνεται επί της μηνιαίας δόσης και για όσους βρίσκονται σε προσωρινή αδυναμία με τον «κανονικό» τραπεζικό τρόπο. Να δούμε τώρα τι θα πουν οι δικαστές.
Κόντρα Χατζηδάκη – Δένδια στην ΕΑΒ
Σε «μπραντεφέρ» ανάμεσα στους δύο κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης εξελίσσεται το μέλλον της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και των εργαζομένων της. Από τη μια ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και από την άλλη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Με νομοθετική παρέμβαση, η ΕΑΒ έχει μεταφερθεί από την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης στο Άμυνας, όμως ο βασικός μέτοχος της εταιρείας παραμένει το υπουργείο Οικονομικών.
Το υπουργείο Οικονομικών έστειλε οικονομικούς ελεγκτές στην ΕΑΒ, που με πόρισμά τους συνιστούν περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων ακόμα και αναδρομικά, καθώς θεωρούν ότι δεν έπρεπε να παίρνουν επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας.
Μάλιστα, απαιτούν την επιστροφή των χρημάτων από τους εργαζόμενους αναδρομικά από το 2015. Οι εργαζόμενοι της ΕΑΒ λόγω του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο θεωρούν ότι είναι κακοπληρωμένοι, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι η εταιρεία χάνει διαρκώς πολύτιμο εξειδικευμένο προσωπικό.
Όλα αυτά, βέβαια, την ώρα που οι Ευρωπαίοι μιλούν για τη σημασία της ανάταξης και της ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας…
Προχωρά το Κτηματολόγιο
Χωρίς άλλα εμπόδια προχωράει η ψηφιοποίηση των αρχείων του Κτηματολογίου, καθώς οι διεκδικητές που είχαν καταθέσει προσφυγές, τις απέσυραν ανοίγοντας τον δρόμο για την ολοκλήρωση του έργου αξίας 234 εκατ. Ευρω.
Τα πέντε σχήματα “Netcompany/Intrasoft- Profile”, “Nova – Iron Mountain Hellas”, “Uni Systems – Αρχειοθήκη – Onex”, ΟΤΕ και “Vodafone – Cosmos Business Systems – Quality & Reliability – Γεωανάλυση, είχαν καταθέσει προσφυγές, καθώς θεωρούσαν ότι είχαν μεταβληθεί οι όροι που αφορούσαν το σκανάρισμα των εγγράφων και των αρχείων, απέσυραν τις ενστάσεις τους μετά από συναντήσεις που υπήρξαν με την διοίκηση του Κτηματολογίου και σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τώρα έχει παραδοθεί σχεδόν το 50% του έργου.
Ο Ερντογάν φυλακίζει βιομήχανους
Μια πρωτοφανής αντιπαράθεση του Ερντογάν με την επιχειρηματική – βιομηχανική τάξη της Τουρκίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Την Τετάρτη, συνελήφθησαν, ανακρίθηκαν και απελευθερώθηκαν με περιοριστικούς όρους ο πρόεδρος της TUSIAD (τουρκικός ΣΕΒ), Ορχάν Τουρχάν και ο υψηλόβαθμος σύμβουλός της, Ομέρ Αράς, γνωστός σε εμάς από την εποχή του ελέγχου της Finansbank από την Εθνική, επειδή με δηλώσεις τους ανέδειξαν την έλλειψη κράτους δικαίου και την πολιτικοποίηση της Δικαιοσύνης ως παράγοντες που εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη.
«Πρέπει να καταλάβουν ποια είναι η θέση τους στη νέα Τουρκία», δήλωσε εξοργισμένος ο Ερντογάν και ακολούθησαν οι συλλήψεις των δύο ανδρών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διάδοση ψευδών ειδήσεων και προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη.
Σημειωτέον ότι η κόντρα αυτή δεν έχει μόνο πολιτικά και ιδεολογικά στοιχεία, αφού οι βιομήχανοι εκπροσωπούν την πιο φιλοδυτική πλευρά του τουρκικού κατεστημένου, απέναντι στον ιδιότυπο ισλαμισμό του Ερντογάν. Όπως σημειώνει η Teneo, έχει και μια πολύ σημαντική οικονομική διάσταση, αφού ο Ερντογάν έχει δημιουργήσει ένα πελατειακό σύστημα, που μοιράζει αφειδώς κρατικά συμβόλαια, ενισχύσεις, δάνεια και γρήγορες αδειοδοτήσεις στους φίλους του, αφήνοντας «στο κρύο» τους υπόλοιπους.
«Λάμπουν» οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών
Την καλύτερη πορεία τους από το 1997 ακολουθούν οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ο κλάδος κινείται ανοδικά για εννέα διαδοχικές εβδομάδες, με τα κέρδη να φθάνουν στο 18% και την καλύτερη πορεία να ακολουθούν οι τίτλοι των Societe Generale και Banco de Sabadell.
Τα μεγέθη τους να παραμένουν ισχυρά, παρά τις μειώσεις επιτοκίων, ενώ παράλληλα σχεδόν όλες φροντίζουν να επιβραβεύσουν με ικανοποιητικά μερίσματα τους μετόχους τους και κάποιες εξ αυτών προχωρούν και σε προγράμματα επαναγοράς μετοχών.
Ένα ακόμη στοιχείο που παρακολουθούν στενά οι επενδυτές είναι ενδεχόμενες συμφωνίες εξαγορών, με την ιταλική αγορά να είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη κινητικότητα, αλλά υπάρχει δραστηριότητα και στην Ισπανία. Όσο για τους αναλυτές, με εξαίρεση την JPMorgan, φροντίζουν να δίνουν σύσταση «αγορά» είτε για τον κλάδο συνολικά, είτε για μεμονωμένες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η επικίνδυνη αποστολή Μακρόν
Στις ΗΠΑ μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τραμπ. Ο Μακρόν καλείται να αναλύσει τη θέση της Ευρώπης κατά κύριο λόγο στο ζήτημα της Ουκρανίας και ακολούθως για το θέμα των δασμών.
Όπως τονίζουν πηγές της γαλλικής προεδρίας, ο Μακρόν θα προσπαθήσει να εξηγήσει στον Τραμπ την απόλυτη ανάγκη να παραμείνει ισχυρή η ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου και θα τονίσει ότι το μέλλον της Ουκρανίας δεν μπορεί να αποφασιστεί εάν από τις διαπραγματεύσεις λείπουν οι Ουκρανία και η Ευρώπη.
Ο Μακρόν έχει καταφέρει στο παρελθόν να βρει συχνότητα επικοινωνίας με τον Τραμπ, αλλά αυτή τη φορά η αποστολή του θα είναι πολύ δύσκολη.
Business Daily