Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

ΗΠΑ: Ψήφισμα στον ΟΗΕ για «ταχύ τερματισμό» του πολέμου στην Ουκρανία χωρίς αναφορά στην εδαφική ακεραιότητα

Τεταμένες παραμένουν οι σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ, καθώς η πρόταση της Ουάσινγκτον για «ταχύ τερματισμό» του πολέμου στην Ουκρανία χωρίς αναφορά στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Το αμερικανικό ψήφισμα που τέθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλεί σε ειρήνευση, ωστόσο αγνοεί τις απαιτήσεις του Κιέβου για αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα κατεχόμενα εδάφη, γεγονός που δημιουργεί τριγμούς στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει το CNN, η Ουάσινγκτονέχει ζητήσει από τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών να στηρίξουν την πρότασή της, παρά τις επικρίσεις που δέχεται για την αμφιλεγόμενη διατύπωσή της. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ψήφισμα εστιάζει στην ταχεία λήξη της σύγκρουσης, χωρίς να περιλαμβάνει συγκεκριμένες αναφορές στα ουκρανικά εδάφη που τελούν υπό ρωσική κατοχή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ασκεί έντονη πίεση στον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τη ρητορική του να αντικατοπτρίζει μια λιγότερο σαφή στήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ, Μάρκο Ρούμπιο, προέτρεψε τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να εγκρίνουν την απόφαση, δηλώνοντας:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν μία απλή και ιστορική απόφαση στα Ηνωμένα Έθνη την οποία καλούμε όλα τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν, για να χαραχθεί ένας δρόμος προς την ειρήνη».

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, χαρακτήρισε την απόφαση «καλή ιδέα», επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν κάνει καμία αναφορά στις ρίζες της σύγκρουσης.

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη αντιδρά έντοναστην αμερικανική στάση. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συνέρχεται τη Δευτέρα για την τρίτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή, με την Ουκρανία και τις ευρωπαϊκές χώρες να καταθέτουν αντίστοιχο ψήφισμα. Στο κείμενο υπογραμμίζεται η ανάγκη για «διπλασιασμό» των διπλωματικών προσπαθειών, ενώ ζητείται η άμεση και άνευ όρων αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων. Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες ψηφοφορίες είχαν συγκεντρώσει περίπου 140 ψήφους υπέρ, από τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

Το νέο αμερικανικό ψήφισμα, το οποίο περιλαμβάνει μόλις 65 λέξεις, έχει εξοργίσει τους Ευρωπαίους συμμάχους του Κιέβου, καθώς εκλαμβάνεται ως ένδειξη αποδυνάμωσης της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Richard Gowan του International Crisis Group, «ένα μινιμαλιστικό κείμενο σαν αυτό, που δεν καταδικάζει τη ρωσική επίθεση ή δεν κάνει αναφορά στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, μοιάζει με προδοσία προς το Κίεβο και συνιστά χαμηλό χτύπημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και περιφρόνηση των αρχών του διεθνούς δικαίου».

Κατ’ ιδίαν συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας – Πανικός στο Κίεβο

Η ανακοίνωση ότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα πρόκειται να ξεκινήσουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματοποίησαν έκτακτη σύνοδο κορυφής, επαναλαμβάνοντας ότι «καμία ειρηνευτική διαπραγμάτευση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία της Ουκρανίας και των Ευρωπαίων συμμάχων της».

Την ίδια στιγμή, νέα διάσταση στις εντάσεις δίνει η αποκάλυψη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προτείνει στις ΗΠΑ να αποκτήσουν πρόσβαση στα ορυκτά σπάνιων γαιών της Ουκρανίας, σε αντάλλαγμα για οικονομική βοήθεια.

Ο Ζελένσκι αποκάλυψε ότι η Ουάσινγκτον ζήτησε να της «παραχωρηθεί» το 50% των αποθεμάτων χωρίς να προσφέρει οποιαδήποτε εγγύηση ασφάλειας, με τον Ουκρανό ηγέτη να απορρίπτει κατηγορηματικά το αίτημα, δηλώνοντας: «Δεν μπορώ να πουλήσω το κράτος μας».ΕΝΙΚΟΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Στην Τουρκία οι ευρωπαϊκοί αγώνες 2027

lazaros lazaros

θερμοπίδακας Yellowstone εκρήγνυται, με αποτέλεσμα τουρίστες τρομοκρατημένοι να τρέπονται σε φυγή.

lazaros lazaros

Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Νοσοκομείο: Πτώση Ασανσέρ – Ανακοινώσεις – Το πιστοποιητικό καταλληλόλητας

lazaros lazaros