Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας, τονίζοντας πως κάποιες από τις περιοχές που καθορίζονται στον Θαλάσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό «παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Regarding the “Maritime Spatial Plan” Declared by Greece https://t.co/jUTidKlhrB pic.twitter.com/xTpVWpPR6L
— Turkish MFA (@MFATurkiye) April 16, 2025
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Ορισμένες από τις περιοχές που προσδιορίζονται στο «Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο» (ΘΧΣ) που δηλώθηκαν από την Ελλάδα στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ που παραβιάζει τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο Πέλαγος όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Επαναλαμβάνουμε ότι οι μονομερείς ενέργειες και οι ισχυρισμοί της Ελλάδας δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια για την Τουρκία.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι μονομερείς ενέργειες θα πρέπει να αποφεύγονται σε μια κλειστή ή ημίκλειστη θάλασσα όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος, ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων κρατών σε αυτές τις θάλασσες, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών ζητημάτων, και από αυτή την άποψη, η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος.
Οι προαναφερθείσες ενέργειες και οι απόπειρες τετελεσμένων, όπως και στο παρελθόν, δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια για την Τουρκία σήμερα ή στο μέλλον.
Η Τουρκία διατηρεί τη θέση της ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επίλυση των ζητημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο, την ισότητα και την καλή γειτονία, στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία, της 7ης Δεκεμβρίου 2023, η οποία αντικατοπτρίζει το πνεύμα που και τα δύο μέρη επιθυμούν να διατηρήσουν στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις. Η Τουρκία θα υποβάλει το δικό της ΘΧΣ στην UNESCO και στα αρμόδια όργανα των Ηνωμένων Εθνών.
Ο θαλάσσιος χωροταξικός χάρτης που διέρρευσε από την Τουρκία – Η πρόκληση της Άγκυρας
Νωρίτερα, υπενθυμίζεται πως σε μία μονομερή, προκλητική ενέργεια προχωρά η Άγκυρα μετά τον χάρτη για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που παρουσίασε η Ελλάδα, που δημοσιεύτηκε ειδικότερα σήμερα με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τα συναρμόδια υπουργεία και ενσωματώνει κρίσιμα στοιχεία για την ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς και για τις συμφωνίες ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Με τον χάρτη που δημοσίευσε όμως η Τουρκία, μετά την Ελλάδα, υποστηρίζει, με περίσσιο θράσος, ότι τα νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες και συνεπώς η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας /ΑΟΖ πρέπει να γίνει στη μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών Ελλάδας και Τουρκίας. Ειδικότερα, στη σύνταξη δικού της θαλάσσιου χωροταξικού χάρτη για τη «Γαλάζια Πατρίδα» φέρεται να σκοπεύει να προχωρήσει η Άγκυρα, με τον οποίο επιχειρεί να κατοχυρώσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τουρκία: Τι προβλέπει ο θαλάσσιος χωροταξικός χάρτης
Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet, έχει εκπονηθεί «επιστημονικός» χάρτης που αποτυπώνει τα «σύνορα» Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, βασισμένος στη μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών. Με βάση την εφημερίδα, η Τουρκία επιλέγει τη μέση γραμμή του Αιγαίου ως σύνορο, διεκδικώντας τη μία πλευρά του πελάγους. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω χάρτης δεν είχε κυκλοφορήσει στα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ ούτε η Millyet τον είχε συμπεριλάβει στο δημοσίευμά της παρά το γεγονός ότι αναφερόταν σε αυτόν. Στην συνέχεια ωστόσο και μετά την ανακοίνωση του Θαλασσίου Χωροταξικού Χάρτη από την Ελλάδα, το δημοσίευμα τροποποιήθηκε και ο χάρτης συμπεριελήφθη.

Ωστόσο, επισημαίνεται στα τουρκικά ΜΜΕ πως ο χάρτης δεν αποτελεί επίσημη θέση του τουρκικού κράτους, αλλά επιστημονική και νομική προσέγγιση.
Το επόμενο βήμα αφορά τη σύνταξη αντίστοιχου σχεδίου για τα Κατεχόμενα στην Κύπρο. Στον χάρτη φαίνεται διακοπή της νοητής θαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, εκεί όπου προβλέπεται να εγκατασταθεί το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης.