Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Νέα ανακάλυψη ανατρέπει όσα ήξεραν οι επιστήμονες για τη Σελήνη

Η ηλικία της Σελήνης παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο. Πιστεύεται ότι σχηματίστηκε κατά την πρώιμη φάση δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος, πριν από περίπου 4,5 δισ. χρόνια, μετά από μία σύγκρουση ανάμεσα στον πλανήτη μας και σε ένα άλλο ουράνιο σώμα στο μέγεθος του Άρη.

Τα συντρίμμια της πρόσκρουσης εκτινάχθηκαν στο διάστημα, τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη και σταδιακά ψύχθηκαν και συγκολλήθηκαν σε ένα ενιαίο σώμα. Η ενέργεια που εμπλέκεται στην πρόσκρουση σήμαινε ότι η επιφάνειά του ήταν αρχικά λιωμένη, αλλά καθώς ο ωκεανός του σεληνιακού μάγματος ψύχθηκε, το υλικό στερεοποιήθηκε.

Ο δορυφόρος της Γης είναι περίπου 40 εκατ. χρόνια μεγαλύτερος από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μια νέα ανακάλυψη, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Οι ειδικοί έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας κρυστάλλους μέσα στη σεληνιακή σκόνη που επιστράφηκε το 1972 ως μέρος της αποστολής Apollo 17 – την τελευταία φορά που οι αστροναύτες πάτησαν το πόδι τους στο φεγγάρι.

«Είναι εκπληκτικό να μπορείς να έχεις απόδειξη ότι ο βράχος που κρατάς είναι το παλαιότερο κομμάτι του φεγγαριού που έχουμε βρει μέχρι στιγμής. Είναι ένα σημείο εκκίνησης για τόσες πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη Γη.

Όταν ξέρετε πόσο παλιό είναι κάτι, μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα τι του έχει συμβεί στην ιστορία του», δήλωσε η Δρ Τζένικα Γκριρ, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Πιστεύεται ότι οι κρύσταλλοι που εξετάστηκαν για την εν λόγω μελέτη, σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ψύξης, πράγμα που σημαίνει ότι η σύνθεσή τους προσφέρει στους επιστήμονες την ευκαιρία να διερευνήσουν την ηλικία τους, και ως εκ τούτου την ηλικία της ίδιας της Σελήνης.

Ωστόσο, ο καθορισμός τέτοιων χρονισμών ήταν δύσκολος. Κάποιες εργασίες για τα σεληνιακά υλικά μαζί με τη μοντελοποίηση έχουν δείξει ότι το φεγγάρι είναι περίπου 4,42 δισεκατομμυρίων ετών, αλλά πρόσφατη έρευνα στους κρυστάλλους έχει δείξει ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη παλαιότερο.

Τώρα οι ερευνητές λένε ότι νέες αναλυτικές τεχνικές φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι οι κρύσταλλοι σχηματίστηκαν πιο πίσω στο χρόνο.

Η προσέγγιση, γνωστή ως τομογραφία ατομικού ανιχνευτή, περιλαμβάνει τη χρήση λέιζερ για την εξάτμιση ατόμων από κρυστάλλους που έχουν ακονιστεί σε μια πολύ λεπτή «νανοάκρη». Η μάζα αυτών των ατόμων μπορεί στη συνέχεια να ανιχνευθεί και να μετρηθεί η αναλογία διαφορετικών τύπων ατόμων ουρανίου και μολύβδου – γνωστά ως ισότοπα. Επειδή το ουράνιο μετατρέπεται σε μόλυβδο με την πάροδο του χρόνου μέσω της ραδιενεργής αποσύνθεσης, αυτή η αναλογία μπορεί να ρίξει φως στο πόσο παλιοί είναι οι κρύσταλλοι.

Το αποτέλεσμα, έγραψε η ομάδα στο περιοδικό Geochemical Perspectives Letters, είναι ότι οι κρύσταλλοι – και ως εκ τούτου ο δορυφόρος μας – φαίνεται να είναι ηλικίας τουλάχιστον 4,46 δισεκατομμυρίων ετών.
«Αυτή η εποχή μετατοπίζει προς τα πίσω την ηλικία του πρώτου διατηρημένου σεληνιακού φλοιού κατά 40 εκατομμύρια χρόνια και παρέχει μια ελάχιστη ηλικία σχηματισμού για το φεγγάρι εντός 110 εκατομμυρίων ετών μετά το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος», εξήγησε η επιστημονική ομάδα.

πηγη:iEidiseis.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Economist: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα το 2025

lazaros lazaros

Ακτοπλόοι: Στα ίδια επίπεδα οι τιμές των εισιτηρίων από το 2022

lazaros lazaros

Εγκαινιάστηκε το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους – Άναψε η φλόγα για 121.692 ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών (εικόνες)

lazaros lazaros