Μια ακόμη σημαντική αποκάλυψη έρχεται να προστεθεί στα στοιχεία που «καίνε» τον Ντόναλντ Τραμπσχετικά με τις κατηγορίες διαρροής ευαίσθητων πληροφοριών σε άτομα εκτός του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του. Ο δισεκατομμυριούχος Αυστραλός, Άντονι Πρατ, σε τηλεφωνική επικοινωνία, παραδέχεται πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ του είχε τηλεφωνήσει για να του πει πως μόλις είχε βομβαρδίσει το Ιράκ, ενώ τα στοιχεία της επιχείρησης ήταν διαβαθμισμένα.
Ο Πρατ, πρόεδρος της εταιρείας χαρτιού και συσκευασιών Visy Industries, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του κατά τη διάρκεια της προεδρίας του δημιουργώντας μάλιστα τόσο στενή σχέση που έγινε και μέλος του Mar-a-Lago Club, της λέσχης του Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με μια κοινή έρευνα της εκπομπής «60 Minutes Australia», της «Sydney Morning Herald» και της «The Age», στα τέλη του 2019 ο Πρατ έλαβε κλήση από τον Τραμπ λίγο αφότου είχε διατάξει αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ. Στην ηχογράφηση, που εξασφάλισαν τα τρία μέσα, ο Πρατ φαίνεται να μιλάει για ορισμένες από τις επικοινωνίες του με τον Τραμπ. «Δεν το έχω ακούσει καν, δεν βγήκε ακόμη στις ειδήσεις και μου είπε : “μόλις βομβάρδισα το Ιράκ”».
Η έρευνα δεν αποκαλύπτει με ποιον συζητούσε ο Πρατ για αυτές τις πληροφορίες, ωστόσο ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Τραμπ μοιράστηκε μαζί του και άλλες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα μια ιδιωτική επικοινωνία που είχε με τον τότε πρόεδρο του Ιράκ Μπαρχάμ Σαλίχ μετά τα χτυπήματα.
«Μου είπε “μόλις βομβάρδισα το Ιράκ σήμερα και ο πρόεδρος του Ιράκ με κάλεσε και μου είπε: Μόλις ισοπέδωσε την πόλη μου”», διηγείται ο Πρατ για όσα του είπε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. Μάλιστα ο Τραμπ φέρεται να απάντησε κυνικά στον Σαλίχ: «Εντάξει τι θα κάνετε για αυτό;».
Από την ηχογράφησε δεν αποκαλύπτεται σε ποια στρατιωτική επιχείρηση αναφέρεται ο Τραμπ, όμως ο χρόνος της κλήσεις παραπέμπει σε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών σε πέντε εγκαταστάσεις στο Ιράκ και τη Συρία, οι οποίες φέρονται να συνδέονταν με την υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση Kata’ib Hezbollah και οι οποίες πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019.
Στο «60 Minutes Australia», όπου και παρουσιάστηκε το ντοκουμέντο, ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, δήλωσε ότι η αποκάλυψη από τον πρώην πρόεδρο θα μπορούσε να έχει θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια οποιωνδήποτε πιλότων ή στρατιωτικού προσωπικού που μπορεί να ήταν ακόμη στο έδαφος. «Γι’ αυτό η ανακοίνωση των στρατιωτικών επιδρομών συχνά καθυστερεί για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι αυτοί τις πραγματοποίησαν έχουν επιστρέψει ασφαλείς στη βάση τους», είπε ο Μπόλτον.
Η προφανής συνήθεια του Τραμπ να μοιράζεται ευαίσθητες κυβερνητικές πληροφορίες με τον Πρατ έγινε πρόσφατα αντικείμενο ενδιαφέροντος για την ομάδα του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κάλεσαν για κατάθεση τον Πρατ στο πλαίσιο της έρευνάς τους για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων και πληροφοριών από τον Τραμπ. Ένα κατηγορητήριο που σχετίζεται με την υπόθεση κατηγορεί τον Τραμπ με συνολικά 40 ποινικές κατηγορίες.
Στις καταθέσεις, ο Πρατ είπε ότι ο πρώην πρόεδρος μοιράστηκε λεπτομέρειες για τα πυρηνικά υποβρύχια των ΗΠΑ , μαζί με ισχυρισμούς για τον αριθμό των κεφαλών που θα μπορούσαν να φέρουν και πόσο κοντά θα μπορούσαν να φτάσουν σε ένα ρωσικό υποβρύχιο χωρίς ανίχνευση, υποστηρίζει το ABC News .
Ο Πρατ φάνηκε να δείχνει κάποιο θαυμασμό για τον Τραμπ στη μυστική ηχογράφηση, επισημαίνοντας, για παράδειγμα, πώς ο πρώην πρόεδρος ξέρει «τί ακριβώς να πει και τί να μην πει, ώστε να αποφύγει την καταδίκη και τη φυλακή». Αλλά επισημαίνει επίσης ότι ο Τραμπ έλεγε συνήθως «ό,τι ήθελε». «Έχει αυτή την ικανότητα να λέει εξωφρενικά πράγματα», είπε ο Πρατ. «Ακατάπαυστα».
πηγη:newsbeast.gr