Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡοή ειδήσεων

Τι ελπίζουν και τι φοβούνται οι Βρυξέλλες από την Ελλάδα. Οι οκτώ παραινέσεις για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις

Η επενδυτική βαθμίδα  είναι γεγονός αλλά είναι η αρχή και όχι το τέρμα.

Αυτό έγινε ξεκάθαρο χθες από τους εκπροσώπους των ομάδων του ESM και της ΕΚΤ που κάλεσαν την Ελλάδα να διατηρήσει τη συνέπεια που έχει δείξει τα τελευταία χρόνια στα δημοσιονομικά και να συνεχίσει τις γεναίες μεταρρυθμίσεις.

Αυτές έχουν να κάνουν με τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας που αν υπερκεραστούν, η ανάπτυξη της χώρας θα καταστεί διατηρήσιμη.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ESM κ. Πιέρ Γκραμένια που βρέθηκε χθες στην Αθήνα, θύμισε ότι η ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα είναι μεν επίτευγμα, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να στοχεύσει άμεσα σε νέες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας, τονίζοντας ότι μετά την εξάλειψη του πρωτογενούς ελλείμματος, η Ελλάδα θα πρέπει να ασχοληθεί με τη μείωση του χρέους όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά και ως απόλυτο ποσό.

Τι ζήτησαν: 

– Να συνεχιστεί η συνετή δημοσιονομική πολιτική και οι πλεονασματικοί προϋπολογισμοί και η Ελλάδα να καταφέρει να αποδίδει σε ετήσια βάση πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια.

– Να συνεχίσει να προσπαθεί για τη μείωση των κόκκινων δανείων τα οποία παρότι υποχώρησαν στο 8% στις αρχές του χρόνου, είναι πολλαπλάσια από ότι στο μέσο όρο της ΕΕ, όπου δεν ξεπερνούν το 2%.

– Θα πρέπει η Ελλάδα να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να βελτιώσει τη λειτουργία και την απόδοση του ελληνικού δημοσίου, το οποίο συνεχίζει να παράγει γραφειοκρατία αποθαρρύνοντας αντί να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα.

– Να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της απονομής της δικαιοσύνης, η οποία λόγω των καθυστερήσεων που καταγράφονται, αποτελεί αντικίνητρο επενδύσεων.

– Να επιταχύνει την ολοκλήρωση της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης, την οποία έχει ξεκινήσει με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χρησιμοποιώντας και ίδιους πόρους.

– Παράλληλα, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να προηγείται από τις άλλες χώρες της ΕΕ στην υλοποίηση του εθνικού της προγράμματος που χρηματοδοτείται.

– Να βελτιώσει ακόμη περισσότερο το επιχειρηματικό περιβάλλον, ώστε μετά και την ολοκλήρωση του Ελλάδα 2.0, να έχει παραμείνει ελκυστική ως επενδυτικός προορισμός, και να συνεχιστεί η εισροή κεφαλαίων προς τη χώρα μας.

– Να θεσπίσει ειδικά κίνητρα, ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή νέων και γυναικών στην αγορά εργασίας, με στόχο να μειωθεί μόνιμα η ανεργία. Η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ αναφερόμενη στο θέμα τόνισε ότι παρότι μειώθηκε σημαντικά, συνεχίζει να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εντός της ΕΕ.

Οι θεσμικές αλλαγές

Παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν άμεση σχέση με την οικονομία, οι εκθέσεις της Κομισιόν για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας, επικεντρώνονται και σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες αφορούν το επίπεδο ζωής, όπως είναι η βελτίωση του συστήματος υγείας, του συστήματος εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες αλλά και η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

πηγη:economico.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Χωρίς ενεργό μέτωπο οι πυρκαγιές σε Βάρης-Κορωπίου και Αργολίδα – Φωτιές σε Φανερωμένη Ασπροπύργου και Σχιστό Κορυδαλλού

lazaros lazaros

Γερμανοί βιομήχανοι: Δεν βγαίνει το σχέδιο απανθρακοποίησης.

lazaros lazaros

Η Τουρκία μπλοκάρει τα στενά: Απαγορεύει τη διέλευση σε βρετανικά ναρκαλιευτικά με προορισμό την Ουκρανία

lazaros lazaros