Τεράστια είναι η ζήτηση για ένα μέταλλο, το οποίο αποτελεί τον «μαύρο χρυσό» της νέας εποχής.
Ενεργειακή μετάβαση, ηλεκτροκίνηση, απανθρακοποίηση. Πρόκειται για έννοιες που μας απασχολούν ολοένα και περισσότερο, έχοντας ως κοινή συνισταμένη την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Τίποτα, ωστόσο, από τα παραπάνω δεν μπορεί να υλοποιηθεί δίχως ένα συστατικό στο κυνήγι του οποίου επιδίδονται οι μεγάλες δυνάμεις: Το λίθιο.
Το λίθιο, η ονομασία του οποίου προέρχεται από την ελληνική λέξη λίθος (λατινικά: lithium) είναι το ελαφρύτερο μέταλλο στη Γηκαι έχει χαρακτηριστεί ως «λευκός χρυσός» μιας και η ζήτηση για το μέταλλο αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Το 2020 η ζήτηση για λίθιο σε παγκόσμια κλίμακα έφτανε τους 350.000 τόνους (περίπου 317.517 μετρικούς τόνους), ωστόσο οι ειδικοί του συγκεκριμένου βιομηχανικού κλάδου προβλέπουν τον εξαπλασιασμό της έως το 2030.
Αποτελεί το κύριο στοιχείο των μπαταριών ιόντων λιθίου, οι οποίες με τη σειρά τους είναι το πιο σημαντικό και ακριβό εξάρτημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επίσης, χάρη στο λίθιο λειτουργούν -μεταξύ άλλων- τα λάπτοπ και τα κινητά μας τηλέφωνα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο του 2023 από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, τα συνολικά παγκόσμια αποθέματα λιθίου ανέρχονται σε 26.000.000 τόνους.
Πού κρύβεται, όμως, το μέταλλο;
Η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου παγκοσμίως είναι η Χιλή με 9.300.000 μετρικούς τόνους, ενώ ακολουθούν η Αυστραλία με 2.7000.000 MT, η Αργεντινή με 2.700.000 MT, η Κίνα με 2.000.000 MT, οι ΗΠΑ με 1.000 ΜΤ και ο Καναδάς με 930 ΜΤ.
Στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του Γεωλογικού Ινστιτούτο των ΗΠΑ, τα μεγαλύτερα αποθέματα βρίσκονται στηνΠορτογαλία, η οποία έχει 60 ΜΤ.
Σημειώνεται, ωστόσο, οι ισορροπίες είναι αρκετά εύθραυστες, μιας και διεξάγονται συνεχώς έρευνες μέσω των οποίωναναδύονται συνεχώς νέα κοιτάσματα.
Τέλος, τα λιμνάζοντα νερά της βιομηχανίας λιθίου τάραξαν τα πρώτα στοιχεία έρευνας στην Καλντέρα McDermitt, έναν ηφαιστειακό κρατήρα στα σύνορα Νεβάδα-Όρεγκον που σχηματίστηκε πριν από περίπου 16 εκατ. χρόνια, τα οποία δείχνουν ότι ενδέχεται να είναι θαμμένοι 20 με 40 εκατομμύρια τόνοι λιθίου.
Σημειώνεται ότι κυρίαρχος στην επεξεργασία του μετάλλου ώστε αυτό να χρησιμοποιηθεί για μπαταρίες είναι η Κίνα, από την οποία η Δύση επιθυμεί να απεξαρτοποιηθεί.
πηγη:carandmotor