Ανατολική Αττική
LIFESTYLEΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Αίτηση διαζυγίου υπέβαλε η η Άσμα αλ-Άσαντ,σύζυγος του άλλοτε δικτάτορα της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ

Η Άσμα αλ-Άσαντ, η σύζυγος του άλλοτε δικτάτορα της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, υπέβαλε αίτηση διαζυγίου, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για τη ζωή στη Μόσχα, όπου βρίσκεται μετά την πτώση του καθεστώτος νωρίτερα αυτόν τον μήνα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών και αραβικών ΜΜΕ, που αναπαράγουν και δυτικά μέσα όπως η Bild, η Άσμα αλ Άσαντ επιδιώκει να μετακομίσει στο Λονδίνο, μολονότι είναι πλέον ανεπιθύμητη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Άσμα φέρεται να αποτάνθηκε σε ρωσικό δικαστήριο και να ζήτησε ειδική άδεια να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα της Ρωσίας, όπου διέφυγαν με τον άνδρα της μετά την πτώση του καθεστώτος του. Η αίτησή της φέρεται να αξιολογείται επί του παρόντος από τις ρωσικές αρχές.

Η Άσμα είναι διπλή υπήκοος Βρετανίας-Συρίας, καθώς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο από Σύρους γονείς. Μετακόμισε στη Συρία το 2000 και παντρεύτηκε τον Άσαντ την ίδια χρονιά σε ηλικία 25 ετών.

Αν και το αίτημά του για άσυλο έγινε δεκτό, ο Μπασάρ αλ Άσαντ φέρεται να εξακολουθεί να υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς. Δεν του επιτρέπεται να εγκαταλείψει τη Μόσχα ή να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα.

Οι ρωσικές αρχές έχουν επίσης δεσμεύσει τα περιουσιακά του στοιχεία και τα χρήματά του. Τα περιουσιακά του στοιχεία περιλαμβάνουν 270 κιλά χρυσού, δύο δισεκατομμύρια δολάρια και 18 διαμερίσματα στη Μόσχα.

Ποια είναι, όμως, η πολυσυζητημένη Άσμα αλ Άσαντ;

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο από Σύριους γονείς και αποφοίτησε από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου το 1996, παίρνοντας πτυχίο στον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών και στη γαλλική λογοτεχνία.

Εργάστηκε στον τομέα της τραπεζικής επενδυτικής με συνεργασίες με κολοσσούς, όπως τον Όμιλο της Deutsche Bank, και ετοιμαζόταν να ξεκινήσει το μεταπτυχιακό της πάνω στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ όταν παντρεύτηκε τον Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2000.

Μετά τον γάμο της, παραιτήθηκε από τη δουλειά της και παρέμεινε στη Συρία, όπου και γέννησε τα τρία της παιδιά.

Ως Πρώτη Κυρία, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση κυβερνητικών οργανισμών που ασχολούνταν με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο μίας πρωτοβουλίας μεταρρυθμίσεων, οι οποίες σταμάτησαν λόγω του ξεσπάσματος του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου.

Ο γάμος της & η ζωή ως Πρώτη Κυρία

Ο γάμος ξάφνιασε αρκετούς καθώς δεν υπήρχαν καθόλου αναφορές στα μέσα πως οι δυο τους ήταν μαζί πριν από τον γάμο. Αρκετοί ερμήνευσαν αυτή την ένωση ως συμφιλίωση και σημάδι προόδου προς μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, καθώς η Άσμα μεγάλωσε στο Ηνωμένο Βασίλειο και αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των Σουνιτών, σε αντίθεση με τον Αλαουίτη Μπασάρ.

Μετά τον γάμο, η Άσμα ταξίδεψε σε όλη τη Συρία σε εκατό χωριά στα 13 από τα 14 Συριακά Κυβερνεία, για να συνομιλήσει με τους Σύριους και να μάθει πού θα έπρεπε να κατευθύνει τις μελλοντικές της πολιτικές. Προχώρησε στη δημιουργία μίας συλλογής οργανισμών οι οποίοι λειτουργούσαν υπό τον φιλανθρωπικό τομέα της κυβέρνησης και αναφέρονταν ως «Συρία Εμπιστοσύνη για Ανάπτυξη». Λόγω αυτής της δουλειάς, η Άσαντ κέρδισε μία θέση στο περιοδικό Middle East 411 Magazine ανάμεσα στους «Άραβες με τη Μεγαλύτερη Επιρροή στον Κόσμο».

Η δημόσια εικόνα της Άσαντ δέχτηκε σοβαρό πλήγμα από την εντατικοποίηση του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου στις αρχές του 2012, καθώς η Πρώτη Κυρία δέχθηκε επικρίσεις για το γεγονός πως παρέμεινε σιωπηλή καθόλη τη διάρκεια της έναρξης της Συριακής εξέγερσης. Τον Φεβρουάριο του 2012, έκανε την πρώτη της επίσημη δήλωση στα διεθνή μέσα, σχεδόν ένα χρόνο μετά τις πρώτες σοβαρές διαδηλώσεις. Επίσης, τον ίδιο μήνα, έστειλε μία ηλεκτρονική επιστολή στην εφημερίδα The Times δηλώνοντας: «Ο Πρόεδρος είναι ο Πρόεδρος της Συρίας, όχι μία φατριά Σύριων, και η Πρώτη Κυρία τον στηρίζει σε αυτόν του τον ρόλο».

Στις 23 Μαρτίου 2012, η Ευρωπαϊκή Ένωση πάγωσε τα περιουσιακά της στοιχεία και απαγόρευσε τα ταξίδια στο έδαφός της τόσο σε εκείνη όσο και σε άλλα στενά μέλη της οικογένειας του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ως μέρος των κλιμακωτών κυρώσεων κατά της συριακής κυβέρνησης.

Μετά τον βομβαρδισμό της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών της Συρίας στις 18 Ιουλίου 2012 δεν έκανε τακτικές δημόσιες εμφανίσεις, κάτι που οδήγησε σε ισχυρισμούς του Τύπου πως είχε φύγει από την πρωτεύουσα ή τη χώρα.

Από το 2020, η δημόσια σελίδα της στο Instagram ενημερώνεται με εικόνες της όπου φαίνεται να ασχολείται με δραστηριότητες κοινωφελούς εργασίας.

«Ένα Ρόδο στην Έρημο»

Τον Φεβρουάριο του 2011, το περιοδικό Vogue δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Ένα Ρόδο στην Έρημο», στο οποίο παρουσιαζόταν ένα κολακευτικό προφίλ της Άσαντ από τη βετεράνο αρθρογράφο μόδας, Τζόαν Τζούλιετ Μπακ. Την άνοιξη, το άρθρο αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα του περιοδικού χωρίς κάποιο σχόλιο από τη συντάκτρια. Απαντώντας σε ερωτήσεις των μέσων σχετικά με την εξαφάνιση του προφίλ της Άσαντ από την ιστοσελίδα του περιοδικού, ο εκδότης του Vogue δήλωσε: «Καθώς τα τρομερά γεγονότα της προηγούμενης μιάμιση χρονιάς εκτυλίσσονται στη Συρία, έγινε ξεκάθαρο πως οι προτεραιότητες και οι αξίες [της Συρίας] ήταν εντελώς αντίθετες με αυτές της Vogue».

Τα παιδιά και η μάχη με τον καρκίνο

Η Άσμα και ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν τρία παιδιά. Το πρώτο τους παιδί, ο γιος τους Χαφέζ ο οποίος πήρε το όνομα του παππού του, Χαφέζ αλ Άσαντ, γεννήθηκε το 2001. Το 2003 ακολούθησε η γέννηση της κόρη τους, Ζέιν, και το 2004 γεννήθηκε ο δεύτερος γιος τους, Καρίμ.

Στις 8 Αυγούστου 2018, ανακοινώθηκε πως η Άσαντ είχε ξεκινήσει θεραπεία για καρκίνο του μαστού που βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο. Περίπου ένα χρόνο αργότερα, στις 4 Αυγούστου 2019, η Άσαντ δήλωσε δημόσια πως ανάρρωσε πλήρως και επίσημα πλέον δεν πάσχει από καρκίνο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Οι Ιταλοί συνταξιούχοι… μεταναστεύουν μαζικά στην Αλβανία

lazaros lazaros

Στο φως της δημοσιότητας η στιγμή της επίθεσης των Χούθι με drone σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο

lazaros lazaros

Φον ντερ Λάιεν Νέοι Επίτροποι: Απ. Τζιτζικώστα το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών και Τουρισμού

lazaros lazaros