Στα τέλη του 2023, το Αρχαιολογικό Ερευνητικό Ινστιτούτο της επαρχίας Shanxi, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Έρευνας Πολιτισμικών Ευρημάτων της επαρχίας Xinzhou, πραγματοποίησαν αρχαιολογικές ανασκαφές στην επαρχία Xinfu, ως μέρος των εργασιών για την ευθυγράμμιση της εθνικής οδού 108, μεταξύ των πόλεων Shahe και Shilingguan.
Εξαιρετικά καλά διατηρημένος τάφος της δυναστείας των Μινγκ
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, ανακαλύφθηκαν δύο τοποθεσίες πολιτισμού των Longshan, και τοποθεσίες από την περίοδο των «Εμπόλεμων Βασιλείων» (475-221 π.Χ.), μαζί με 66 τάφους από τις δυναστείες των Χαν, Τανγκ, Τζιν, Γιουάν, Μινγκ και Τσινγκ. Μεταξύ αυτών, βρέθηκε ένας εξαιρετικά καλοδιατηρημένος πλίνθινος τάφος της δυναστείας Μινγκ στη δυτική βαθμίδα του χωριού Εξίτου στην επαρχία Ξίνφου.
Ο τάφος βρίσκεται 300 μέτρα νοτιοδυτικά του χωριού Εξίτου, σε μια βαθμίδα που είναι υπερυψωμένη στα δυτικά και χαμηλότερα στα ανατολικά, σχετικά επίπεδη, με χαράδρες περίπου 100 μέτρων προς τα νότια και βόρεια.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τάφου
Ο τάφος έχει σχήμα «τζια» «甲», είναι προσανατολισμένος στις 102°, με μήκος 25 μέτρα ανατολικά προς δυτικά και πλάτος 6,4 μέτρα βόρεια προς νότια, με βάθος 6,2 μέτρα. Αποτελείται από ένα πέρασμα που οδηγεί στην είσοδο, μια πόρτα, ένα διάδρομο, έναν κύριο θάλαμο, έναν οπίσθιο θάλαμο, και εσοχές στους βόρειους και νότιους τοίχους.
Στο βόρειο τοίχο του περάσματος της εισόδου, κοντά στην πόρτα του τάφου, υπάρχει μια πέτρινη στήλη με την επιγραφή «Ο Επιτάφιος του Άρχοντα Wang Hou’an» της δυναστείας των Μινγκ σκαλισμένη σε στιλ γραφής zhuan. Η πόρτα του τάφου είναι κατασκευασμένη από πέτρα και αποτελείται από μια υπερυψωμένη προεξοχή, πέτρινες πλάκες που σφραγίζουν την είσοδο και πέτρινες πόρτες.
Το εσωτερικό του τάφου είναι καθαρό από ιζήματα, ενώ τα φέρετρα και τα ταφικά αντικείμενα είναι σε καλή κατάσταση. Ο κύριος θάλαμος στεγάζει δύο φέρετρα, με το νότιο φέρετρο να είναι μικρότερο, και το βόρειο μεγαλύτερο.
Ταφικά αντικείμενα μαρτυρούν στοιχεία του πολιτισμού της δυναστείας Μινγκ
Βρέθηκαν διάφορα ταφικά αντικείμενα, όπως κεραμικά βάζα, πλακίδια με σύμβολα, κεραμικά δοχεία, ξύλινα έπιπλα, κηροπήγια, θυμιατά, βαμμένα ξύλινα ειδώλια, καθώς και αντικείμενα γραφείου, όπως πέτρες μελανιού, βούρτσες και στηρίγματα πινέλων.
Σύμφωνα με τις επιγραφές και το συμβόλαιο αγοράς γης, ο “ένοικος” του τάφου, είναι ο Wang Luo ο νεότερος και τρίτος στη σειρά αδελφός του Wang Zhi,του φημισμένου αξιωματούχου του Xinzhou της δυναστείας των Μινγκ.
Ποιος είναι ο Wang Luo
Ο Wang Luo πέθανε το έτος Βούζι, που εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο 16ο έτος της εποχής Γουάνλι (1588), σε ηλικία 55 ετών από το σεληνιακό ημερολόγιο και 56 ετών από το δυτικό ημερολόγιο.
H ανακάλυψη του τάφου του Wang Luo είναι εξαιρετικά σπάνια στην περιοχή Xinzhou αλλά και σε ολόκληρη την επαρχία, λόγω της περίτεχνης κατασκευής του τάφου, την αφθονία των νεκρικών αντικειμένων, την άριστη διατήρηση των ξύλινων φέρετρων και συνεπώς την μαρτυρία πολύτιμων στοιχείων και πληροφοριών. Για την ακρίβεια, παρέχει δείγματα από πολύτιμα φυσικά υλικά για τη μελέτη της δομής του τάφου, της κοινωνικής ζωής και της νεκρικής κουλτούρας της δυναστείας των Μινγκ στην περιοχή.
Η ανακάλυψη του τάφου της δυναστείας Μινγκ ρίχνει φως στις ταφικές πρακτικές και στην ελίτ κουλτούρα της περιόδου. Η παρουσία των ξύλινων επίπλων, αντικειμένων γραφείου, και η προσφορά αντικειμένων, καταδεικνύει τη σημασία της διατήρησης της κουλτούρας και της καλλιέργειας, ακόμη και στη μεταθανάτια ζωή.
πηγη:enikos