αρχές Μαρτίου του 2025 θα ανοίξει τις πόρτες του το Μινιόνγια να υποδεχτεί μετά από δυόμιση και πλέον δεκαετίες.
Το θρυλικό πολυκατάστημα φιλοδοξεί να δώσει νέα πνοή στο κέντρο της Αθήνας.
Όπως ανέφερε από το βήμα του 4ου ΟΤ Forum «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – “Ελλάδα 2030″» ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand, «το έργο είναι έτοιμο, οι χρήστες κάνουν τις δικές τους εργασίες, ήδη η ΔΕΗ έχει εγκατασταθεί στα γραφεία.
«Τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου θα έχει τελειώσει και το Zara και η Inditex τα δικά της γραφεία, άρα τα 3/4 του κτιρίουθα είναι πλήρως λειτουργικά», αποκάλυψε ο κ. Ανδριόπουλος.
Τι θα υπάρχει μέσα στο Μινιόν – Τα διαμερίσματα στο κτίριο Α
Όπως έχει γίνει γνωστό στο Μινιόν θα υπάρχει κατάστημα Zara, το οποίο θα αναπτυχθεί σε 4 επίπεδα από το υπόγειο του κτιρίου έως και τον 2ο όροφο.
Παράλληλα, στο Μινιόν θα υπάρχουν και γραφεία, με τη ΔΕΗ και τον Zara να είναι δύο από τους μισθωτές του ιστορικού κτιρίου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το 8ώροφο κτίριο Α, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των πεζοδρόμων Σατωβριάνδου και Δώρου. Εκεί, η Dimand φαίνεται πως έχει σκεφτεί να δημιουργήσει διαμερίσματα έως και 125 τ.μ. και ήδη υπάρχουν αγοραστές.
Η ιστορία του Μινιόν
Το εμβληματικό κτίριο βρίσκεται μεταξύ των οδών Πατησίων, Βερανζέρου, Δώρου και Σατωβριάνδου. Η ιστορία του Μινιόν ξεκίνησε το 1934 όταν ο Γιάννης Γεωργακάς με τον Άγγελο Σεραφειμίδη άνοιξαν το περίπτερο με το όνομα «Μινιόν».
Το 1944 ο Γ. Γεωργακάς ανακαλύπτει το κτήριο στην οδό Πατησίων, το οποίο και αγοράζει σταδιακά, με σκοπό να το μετατρέψει σε πολυκατάστημα και να στεγάσει εκεί την επιχείρησή του.
Από τη δεκαετία του 1950, το Μινιόν εξελίσσεται σταδιακά στο πολυκατάστημα με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό, ενώ η κερδοφορία του αγγίζει το 1 δισ. δραχμές.
Το Μινιόν πρωτοπόρο για την εποχή του, χάρη στον ευρηματικό Γιάννη Γεωργακά, λάνσαρε τις ετήσιες εκπτώσεις, έβαλε καθορισμένες τιμές στα προϊόντα, καταργώντας τα παζάρια, καθιέρωσε τη διαφήμιση στο ραδιόφωνο και αργότερα στην τηλεόραση, τοποθέτησε κυλιόμενες σκάλες, έβαλε κλιματισμό, έκανε χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Ακόμα, καθιέρωσε τη λίστα αγορών και τη λίστα γάμου, δημιούργησε σχολές πωλητών και στελεχών και σεμινάρια προσωπικού, λειτούργησε εστιατόριο καφετέρια-μπαρ στους ορόφους του, καθιέρωσε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, πωλούσε αυτοκίνητα, προχώρησε σε αποκλειστική συνεργασία με την The Walt Disney World.
Έφερε δε από το Ορλάντο τις αυθεντικές στολές Disney και τέλος έφερε Άγιο Βασίλη για να μοιράζει δώρα στα παιδιά και να αποτελέσει το μέρος που τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα.
Τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, το πολυκατάστημα καταστρέφεται ολοσχερώς από εμπρησμό.
Το 1983 με δάνεια αποκαθίστανται πλήρως οι ζημιές στο κτήριο και το κατάστημα επαναλειτουργεί, όμως λόγω χρεών κρατικοποιείται.
Το 1991 ύστερα από προκήρυξη διαγωνισμού, ο Γ. Γεωργακάς αγοράζει πάλι το Μινιόν από το κράτος.
Το 1998 το «ΜΙΝΙΟΝ» κλείνει οριστικά και το ακίνητο περνάει στα χέρια της Elmec Sports της οικογενείας Φάις.
Μετά την πώληση της Elmec στον όμιλο Folli Follie, το κατάστημα περνάει στην Folli Follie Holdings S.A. Η εταιρεία αρχικά επιχείρησε να νοικιάσει το κτίριο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά μετά την αποτυχία του εγχειρήματος το 2012, άρχισε να προετοιμάζεται ώστε να το μετατρέψει σε κατάστημα, μια διαδικασία που σταμάτησε το 2018 όταν αποκαλύφθηκαν οι εικονικές πωλήσεις και τα ανύπαρκτα κέρδη του ομίλου.
Η αξία του κτιρίου υπολογίστηκε το 2019 σε 25 εκατ. ευρώ. Το κτίριο ήταν εγκαταλελειμμένο για 20 χρόνια, ουσιαστικά κενό και είχε καλυφθεί εξωτερικά με ένα έργο ζωγραφικής. Το 2021 το κτίριο του Μινιόν βγήκε σε διαγωνισμό, στον οποίο πλειοδότησε η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand με προσφορά που ξεπέρασε τα 25 εκατ. ευρώ