Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

BBC: Δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο, λέει ο IDF

Ένα «μπαράζ» ρουκετών εκτοξεύτηκε στο βόρειο Ισραήλ από τον Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, καθώς η Χεζμπολάχ στόχευε βιομηχανικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Οι περισσότεροι από τους 105 πυραύλους αναχαιτίστηκαν, αν και κάποια σπίτια χτυπήθηκαν. Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν όλη τη νύχτα, ανέφεραν οι Ισραηλινές Άμυνας.

Η Χεζμπολάχ είπε ότι είχε εκτοξεύσει δεκάδες ρουκέτες προς στόχους στο βόρειο Ισραήλ ως αντίποινα για τις επιθέσεις τηλεειδοποίησης και ραδιοτηλεόρασης της περασμένης εβδομάδας.

Το Ισραήλ συνέχισε επίσης να επιτίθεται σε στόχους στον Λίβανο μετά την αεροπορική επιδρομή της Παρασκευής στη Βηρυτό, η οποία σύμφωνα με τον Ισραηλινό Στρατό σκότωσε δώδεκα ανώτερους διοικητές της Χεζμπολάχ.

Ο Λίβανος είπε ότι 37 άνθρωποι – ανάμεσά τους τρία παιδιά – σκοτώθηκαν.

Το βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέχρι στιγμής δεν έχει επαληθευτεί από το BBC, φαίνεται να δείχνει φωτιά σε κατοικημένη περιοχή κοντά στη Χάιφα μετά το χτύπημα από πύραυλο της Χεζμπολάχ.

Το Σάββατο, δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη άρχισαν «εκτεταμένα» να πλήττουν τον νότιο Λίβανο «μετά τον εντοπισμό της Χεζμπολάχ που ετοιμάζεται να πυροβολήσει προς το ισραηλινό έδαφος», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Πριν ξεκινήσουν τα απογευματινά ισραηλινά πλήγματα, ο Ισραηλινός Στρατός είπε νωρίτερα ότι είχε καταστρέψει «περίπου 180 τοποθεσίες και χιλιάδες κάννες εκτόξευσης [ρουκετών]» με επιδρομές

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη τηλεειδοποίησης και ραδιοτηλεφώνου που χρησιμοποίησε η Χεζμπολάχ, η πολιτοφυλακή και η πολιτική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν, σε δύο ημέρες σε ολόκληρο τον Λίβανο.

Την Πέμπτη, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα κατηγόρησε το Ισραήλ για τις επιθέσεις, λέγοντας ότι είχε ξεπεράσει «όλες τις κόκκινες γραμμές» και υποσχέθηκε «δίκαιη τιμωρία».

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Volker Türk είπε ότι οι εκρήξεις τηλεειδοποίησης και ραδιοτηλεφώνου παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Το πρωί της Κυριακής, ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε την επέκταση νέων περιορισμών σε κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ και σε τμήματα των νότιων Υψωμάτων του Γκολάν που είχαν τεθεί σε ισχύ στις 20:30 τοπική ώρα (17:30 GMT) το προηγούμενο βράδυ.

Η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου του IDF περιόρισε τις συγκεντρώσεις σε 10 συμμετέχοντες σε ανοιχτό χώρο και 100 συμμετέχοντες σε κλειστό χώρο. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες μπορούν να συνεχιστούν και η άφιξη στην εργασία επιτρέπεται εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι προστατευμένοι χώροι.

Οι περιορισμοί ισχύουν για την περιοχή της Χάιφα και βόρεια.

Καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η σύγκρουση μπορεί να ξεσπάσει σε πόλεμο πλήρους κλίμακας, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε νέες ταξιδιωτικές συμβουλές για πολίτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον Λίβανο.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό προέτρεψε τους πολίτες να «αναχωρήσουν από τον Λίβανο όσο παραμένουν διαθέσιμες εμπορικές επιλογές», σημειώνοντας ότι ήδη λειτουργούσαν με «μειωμένη χωρητικότητα».

Η πρεσβεία πρόσθεσε ότι «ενδέχεται να μην είναι σε θέση να βοηθήσει τους πολίτες των ΗΠΑ που επιλέγουν να παραμείνουν».

Το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής Ιορδανίας εξέδωσε παρόμοιες συμβουλές στους πολίτες της, καλώντας όσους βρίσκονται στο Λίβανο να φύγουν το συντομότερο δυνατό.

Οι διασυνοριακές μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ κλιμακώθηκαν στις 8 Οκτωβρίου 2023 -την ημέρα μετά την επίθεση στο Ισραήλ από ένοπλους της Χαμάς από τη Γάζα- όταν η Χεζμπολάχ πυροβόλησε κατά των ισραηλινών θέσεων σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Το Ισραήλ πρόσθεσε πρόσφατα την επιστροφή των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν από τα βόρεια της χώρας λόγω των διασυνοριακών μαχών στον κατάλογο των πολεμικών στόχων του.

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ισραήλ εισέρχεται σε μια “νέα φάση του πολέμου” επικεντρώνοντας περισσότερες από τις προσπάθειές του στο βορρά. 

Σχετικές αναρτήσεις

Κακοκαιρία Atena: Καταιγίδα προβλημάτων – Πλημμύρισαν δρόμοι και το Μετρό

lazaros lazaros

Οικογενειακή τραγωδία: Για μια μπλούζα σκότωσε τον 16χρονο ο 18χρονος αδερφός του

lazaros lazaros

Βιωσιμότητα και στήριξη των κτηνοτρόφων – Μεγάλη η προσπάθεια του Αγροτικού Συνεταιρισμού

lazaros lazaros