Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

BBC: Η μαζική διακοπή της πληροφορικής επηρεάζει αεροπορικές εταιρείες, μέσα ενημέρωσης και τράπεζες

Μια σειρά παγκόσμιων ιδρυμάτων – συμπεριλαμβανομένων μεγάλων τραπεζών, μέσων ενημέρωσης και αεροπορικών εταιρειών – ανέφεραν μαζική διακοπή της πληροφορικής, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να προσφέρουν υπηρεσίες.

Αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν καθηλώσει πτήσεις σε όλο τον κόσμο και πολλές άλλες αναφέρουν καθυστερήσεις.

Η πολιτεία της Αλάσκας των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης επηρεάζονται, τα σούπερ μάρκετ στην Αυστραλία έχουν καταστραφεί και τα μέσα ενημέρωσης σε πολλές χώρες έχουν μείνει σε ανακατωσούρα καθώς τα συστήματα απέτυχαν, με το Sky News στο Ηνωμένο Βασίλειο να αναγκάζεται προσωρινά να βγει από τον αέρα.

Η αιτία της διακοπής δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά πολλοί από αυτούς που επηρεάστηκαν την έχουν συνδέσει με λειτουργικά συστήματα Η/Υ της Microsoft.


Μια επίσημη ενημέρωση υπηρεσίας Microsoft 365 που δημοσιεύτηκε στο X νωρίτερα την ημέρα ανέφερε ότι “διερευνούμε ένα ζήτημα που επηρεάζει την ικανότητα των χρηστών να έχουν πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες του Microsoft 365”.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Microsoft είπε στο BBC την Παρασκευή ότι «η πλειονότητα των υπηρεσιών ανακτήθηκε» ώρες νωρίτερα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στην Αυστραλία – το οποίο έχει πληγεί ιδιαίτερα – είπε ότι η διακοπή φαίνεται να σχετίζεται με ένα ζήτημα σε μια εταιρεία κυβερνοασφάλειας, ενώ ο επόπτης κυβερνοασφάλειας της χώρας είπε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν κακόβουλη επίθεση.

«Οι τρέχουσες πληροφορίες μας είναι ότι αυτή η διακοπή σχετίζεται με τεχνικό πρόβλημα με μια πλατφόρμα λογισμικού τρίτων κατασκευαστών που χρησιμοποιείται από επηρεαζόμενες εταιρείες», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Αξιωματούχοι στην Αλάσκα δήλωσαν ότι πολλά τηλεφωνικά κέντρα 911 και μη έκτακτης ανάγκης δεν λειτουργούσαν σωστά, αλλά οι αυστραλιανές αρχές λένε ότι τα τηλεφωνικά κέντρα triple-0 – η κύρια επαφή έκτακτης ανάγκης στη χώρα – δεν επηρεάζονται.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν προβλήματα με τις πληρωμές σε καταστήματα όπως το αρτοποιείο και η αλυσίδα καφέ Gail’s στο Ηνωμένο Βασίλειο και το παντοπωλείο Woolworths στην Αυστραλία, καθώς και προβλήματα πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας.

Τα ταξιδιωτικά σχέδια σε όλο τον κόσμο έχουν επίσης καταστραφεί, με τις αεροπορικές εταιρείες, τα ταξί και τους σιδηροδρόμους να επηρεάζονται.

Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες United, Delta και American Airlines έχουν εκδώσει «παγκόσμια στάση εδάφους» σε όλες τις πτήσεις τους, ενώ οι αυστραλιανές εταιρείες Virgin και Jetstar έχουν καθυστερήσει ή ακυρώσει πτήσεις. Άλλα αεροδρόμια – συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου, του Τόκιο και του Dehli – επηρεάζονται επίσης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Govia Thameslink Railway προειδοποίησε τους επιβάτες να περιμένουν αναστάτωση, ενώ οι Black and White Cabs στην Αυστραλία δήλωσαν ότι τα συστήματά τους επηρεάστηκαν επίσης.

bbc.com/news

Σχετικές αναρτήσεις

Σάλος στη Γερμανία για ακροδεξιά σχέδια απέλασης μεταναστών

lazaros lazaros

Ο Ράμα απαντά στην ελληνική αντιπολίτευση για την επίσκεψή του στη χώρα μας: Δημοκρατική χώρα η Ελλάδα, όπως σωστά τόνισε ο Μητσοτάκης

lazaros lazaros

Αναγκαστική προσγείωση Boeing 737 στο «Ελ. Βενιζέλος» – Μπήκαν πουλιά στον κινητήρα

lazaros lazaros