Ανατολική Αττική
LIFESTYLEΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

Χαλκιδική – Πιερία εκπέμπουν SOS στον τουρισμό.

Παρατεταμένοι καύσωνες, οδικά έργα, πολύωρες καθυστερήσεις στα χερσαία σύνορα, πολύωρες καθυστερήσεις στους οδικούς άξονες εντός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στην περιφερειακή της Θεσσαλονίκης λόγω των έργων του flyover.
Ακρίβεια, αθλητικά γεγονότα (Euro 2024, Ολυμπιακοί Αγώνες κλπ.) έχουν βάλει «φρένο» στις πληρότητες δημοφιλών περιοχών της Βορείου Ελλάδος όπως είναι η Χαλκιδική και η Πιερία.

Βρισκόμαστε στα μέσα της θερινής περιόδου, με το θερμόμετρο να δείχνει «κόκκινο» όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλούς προορισμούς του εξωτερικού.

Και όμως, μέσα Ιουλίου, και τόσο στη Χαλκιδική όσο και στην Πιερία, τα καταλύματα, τουλάχιστον σ’ ότι αφορά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, είναι πολλά!

Όταν πέρυσι, τέτοιο καιρό, οι δυο προορισμοί κατέγραφαν πληρότητες στο 100%, τώρα, όπως διαπιστώνει από το ρεπορτάζ του το GRTimes.gr, όχι μόνο δεν έχει πληρότητες, αντιθέτως, ο Ιούλιος έχει πάρει την κατιούσα, με μείωση που αγγίζει και το 30%.

Τώρα, οι επαγγελματίες του τουρισμού ευελπιστούν σ’ έναν… Αύγουστο! Αντίστοιχα, με τα πολλά άδεια δωμάτια, κενά παρατηρούνται και σε θέματα κατανάλωσης. Ο κόσμος είναι πολύ σφιγμένος και για να ξοδέψει μετράει μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Χαλκιδική – Δεν υπάρχουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής

Μπορεί η Χαλκιδική να φημίζεται για τις υπέροχες παραλίες της, με τα κρυστάλλινα νερά και τις χρυσές της αμμουδιές, ωστόσο, εκεί που χωλαίνει είναι, αναμφίβολα, οι υποδομές της. Όπως έχει γράψει σε ρεπορτάζ του το GRTimes.gr ήδη από την έλλειψη νερού εδώ και αρκετές ημέρες, αρκετοί τουρίστες διαμαρτύρονται και κάποιοι προχωρούν και σε ακυρώσεις κρατήσεων.

Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο GRTimes.gr  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Τομεάρχης Παραγωγικών φορέων της ΠΚΜ και αντιπρόεδρος του ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ Γιάννης Κουφίδης ειχε χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως οι υποδομές που δεν αντέχουν την ταυτόχρονη τόσο μεγάλη επισκεψιμότητα σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση αποτελούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια» (και) της φετινής σεζόν.

«Εδώ και 15-20 μέρες, δεν έχουμε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής «Ο Αριστοτέλης» Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, εξηγώντας πως αυτό συνεπάγεται μείωση για τον Ιούλιο κατά 25%-27% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Οι πληρότητες αυτή τη στιγμή στα ενοικιαζόμενα καταλύματα της Χαλκιδικής κινούνται στο 85%, όταν αντίστοιχα πέρυσι ήταν στο 100%. «Υπάρχει διαθεσιμότητα και για το επόμενο διάστημα» σχολιάζει ο κ. Παπαϊωάννου.

Τι φταίει όμως; Η ακρίβεια, οι ελλιπείς υποδομές που όπως αποδεικνύεται, κάποια στιγμή, εξαντλούν και τους πιο υπομονετικούς, οι πολύωρες καθυστερήσεις σε χερσαία σύνορα και οδικούς άξονες, οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες;

«Δεν έχουμε εντοπίσει ακόμη τι ακριβώς φταίει. Ωστόσο, αυτή η εικόνα, δεν παρατηρείται μόνο στη Χαλκιδική αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας μας» απαντάει στην ερώτηση του GRTimes.gr ο κ. Παπαϊωάννου. Το σίγουρο είναι ότι ο περσινός Ιούλιος με τις πληρότητες στο 100%, φέτος απλά… δεν υπάρχει!

Σ’ ότι αφορά τις τιμές, όπως επισημαίνεται δεν είναι η βασική αιτία, και ότι κυμαίνονται από 60 – 70 ευρώ το δωμάτιο και φτάνουν έως 200 ευρώ, ανάλογα τις παροχές του.

Σχετικά με τις διακοπές υδροδότησης και ηλεκτρικού ρεύματος, που παρατηρούνται από την υπέρ κατανάλωση, ο κ. Τριανταφύλλου, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Σιθωνία Χαλκιδικής και συγκεκριμένα στη Νικήτη, εξηγεί ότι μπορεί κάποιες ώρες της ημέρας να παρατηρείται μείωση στην πίεση του νερού και κάποιες διακοπές ρεύματος, ωστόσο, δεν έχουν υπάρξει ακυρώσεις όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές.

Πιερία – Συρρικνωμένες διακοπές, δίχως να ξοδεύουν

Παρόμοια η εικόνα και στη γειτονική Πιερία, η οποία, επίσης, εξαρτάται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τον οδικό τουρισμό και δη από τις βαλκανικές χώρες.

Ποια είναι η εικόνα στην Πιερία, μέχρι στιγμής, σ’ ότι αφορά τα ενοικιαζόμενα καταλύματα; Όπως διαπιστώνει το GRTimes.gr από το ρεπορτάζ του, ο Ιούλιος είναι μειωμένος κατά 25% – 30%, όταν πέρυσι, το αντίστοιχο διάστημα δεν υπήρχε κενό δωμάτιο.

Τα έργα στους οδικούς άξονες, οι πολύωρες καθυστερήσεις στα χερσαία σύνορα, οι παρατεταμένοι καύσωνες, οι ποδοσφαιρικοί αγώνες του Euro 2024 και βεβαίως η ακρίβεια, αναμφίβολα, συντελούν στη μείωση της φετινής σεζόν.

«Μάιος και Ιούνιος κινήθηκαν καλά, ο Ιούλιος είναι πεσμένος, ο Αύγουστος έχει κρατήσεις, ωστόσο, οι προσδοκίες μας για φέτος που αρχικά ήταν καλύτερες σε σχέση με πέρυσι, είναι χαμηλότερες» επισημαίνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων Νομού Πιερίας – Ημαθίας και Πέλλας Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης.

Αυτό που παρατηρείται στην Πιερία από τους επιχειρηματίες του τουρισμού είναι ότι οι τουρίστες έχουν συρρικνώσει τις ημέρες των διακοπών τους και από τις 7-10 μέρες έχουν πέσει στις 3-4, ακόμη και στα διήμερα. Επίσης, δεν ξοδεύουν, είναι πολύ συγκρατημένοι στα καθημερινά τους έξοδα.

Οι μέχρι στιγμής κρατήσεις που υπάρχουν από οργανωμένα γκρουπ είναι ανεπηρέαστες, εκεί που παρατηρείται πρόβλημα είναι από τους τουρίστες/επισκέπτες που επιλέγουν την περιοχή ανεξάρτητα και μπορούν να ακυρώσουν πιο εύκολα.

Και τι απομένει; «Προσδοκούμε σε έναν καλύτερο Αύγουστο» δηλώνει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο κ. Βεϊδαμενίδης προσθέτοντας ότι η σεζόν μετακινείται προς τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Σχετικά με τις τιμές, όπως επισημαίνεται, παραμένουν οι ίδιες με πέρυσι και κυμαίνονται από 60 – 70 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο και ανεβαίνουν ανάλογα τις παροχές του.

«Αγκάθι» και οι εταιρίες ακινήτων

Η περιοχή της Πιερίας είναι αντιμέτωπη και με ακόμη «αγκάθι» -όπως το χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι του τουρισμού- και αφορά την αλματώδη πορεία σε κατασκευή διαμερισμάτων σε παραλιακά θέρετρα όπως είναι η Παραλία Κατερίνης, η Ολυμπιακή Ακτή, η Λεπτοκαρυά  κλπ.

Σύμφωνα με πηγές του GRTimes.gr, τουλάχιστον 3.000 διαμερίσματα έχουν προστεθεί στις παραπάνω περιοχές τα τελευταία χρόνια, τα οποία είτε αγοράζονται, είτε ενοικιάζονται, από Βαλκάνιους, κατά κύριο λόγο από Βούλγαρους και Σέρβους.  Ωστόσο, οι συγκεκριμένες παροχές υπηρεσιών διεκπεραιώνονται απευθείας από τις γειτονικές χώρες, με αποτέλεσμα οι τουρίστες που φτάνουν στην περιοχή να μην αφήνουν το οικονομικό τους αποτύπωμα, παρά στο ελάχιστο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακόμη και το προσωπικό για την καθαριότητα των διαμερισμάτων προέρχεται από το εξωτερικό.

«Το κράτος μας αφήνει απροστάτευτους, ενώ πληρούμε όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία μας» δηλώνουν στο GRTimes.gr επαγγελματίες του τουρισμού που δραστηριοποιούνται χρόνια στην παραλιακή ζώνη της Πιερίας, και τελευταία έρχονται χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερο αντιμέτωποι με τη σκληρή καθημερινότητα.

Σχετικές αναρτήσεις

Τα κάλαντα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας έψαλαν, άστεγοι και άτομα με αυτισμό.

lazaros lazaros

Την Κυριακή, 28 Ιανουαρίου με μουσική από τον συνθέτη, Δαμιανό Πάντα και τραγούδια με τις υπέροχες φωνές της Ερωφίλης και Αργυρώς Καπαρού. η συγγραφέας και κριτικογράφος Κατερίνα Παναγιωτοπούλου θα παρουσιάσει το νέο της βιβλίο “Διάψαλμα”.

lazaros lazaros

Τα πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου για το αποτέλεσμα των εκλογών

lazaros lazaros