Οι ανησυχίες για τη ρύπανση PFAS έχουν αυξηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά τα ολοκληρωμένα δεδομένα παρακολούθησης είναι συχνά περιορισμένα.
Η αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που δημοσιεύτηκε δείχνει ότι τα περισσότερα ποτάμια, τα μεταβατικά και παράκτια ύδατα που παρακολουθούνται και ένα μεγάλο μέρος λιμνών στην Ευρώπη είναι μολυσμένα με τουλάχιστον μία από τις πολλές εξαιρετικά ανθεκτικές χημικές ενώσεις που θεωρούνται επιβλαβείς για τους ανθρώπους και τη φύση .
Η ενημέρωση του ΕΟΠ « Ρύπανση PFAS στα ευρωπαϊκά ύδατα » παρέχει μια πρώτη επισκόπηση του προβλήματος με τα λεγόμενα «για πάντα χημικά» σε ποτάμια, λίμνες, μεταβατικά και παράκτια ύδατα στην Ευρώπη. Η ρύπανση του νερού από PFAS μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Το PFOS είναι μία από τις περίπου 10.000 ενώσεις της μεγάλης ομάδας των PFAS, γνωστών και ως «για πάντα χημικά» λόγω της εξαιρετικής αντοχής τους στο περιβάλλον.
Με βάση τα δεδομένα του 2022 από περίπου 1.300 τοποθεσίες παρακολούθησης στην Ευρώπη, το 59% των τοποθεσιών σε ποτάμια, το 35% των τοποθεσιών σε λίμνες και το 73% των τοποθεσιών σε μεταβατικά και παράκτια ύδατα υπερέβαιναν το περιβαλλοντικό ποιοτικό πρότυπο για το PFOS.
Η ενημέρωση του ΕΟΧ σημειώνει ότι εξακολουθεί να είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την έκταση του προβλήματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω αβεβαιοτήτων και κενών στα αναφερόμενα δεδομένα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν μια πρόκλησηστην επίτευξη των στόχων της φιλοδοξίας μηδενικής ρύπανσης για ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τοξικές ουσίες και στην επίτευξη καλής χημικής κατάστασης σύμφωνα με την οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα.
Για την καλύτερη κατανόηση της έκτασης του προβλήματος της ρύπανσης PFAS στην Ευρώπη, απαιτούνται πιο ευαίσθητες μέθοδοι ανάλυσης και διεύρυνση του φάσματος των ουσιών και της γεωγραφικής κάλυψης, αναφέρει η ενημέρωση του ΕΟΧ.
Τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ενημέρωση του ΕΟΧ υποστηρίζουν την τρέχουσα πρόταση τροποποίησης της οδηγίας πλαίσιο για τα ύδατα για τη διεύρυνση του καταλόγου των ουσιών προτεραιότητας (δηλ. με την προσθήκη περισσότερων PFAS) και την ανάγκη αναθεώρησης των ορίων PFAS που καθορίζονται στην οδηγία για το πόσιμο νερό . Τα στοιχεία υποστηρίζουν επίσης την ευρωπαϊκή στρατηγική ανθεκτικότητας στο νερό, η οποία αναμένεται ως πρωτοβουλία προτεραιότητας της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο τρέχων στόχος πολιτικής της ΕΕ βάσει της οδηγίας πλαίσιο για τα ύδατα είναι η επίτευξη καλής χημικής κατάστασης για τα υδάτινα σώματα της Ευρώπης έως το 2027.
Σύμφωνα με την πρόσφατη αξιολόγηση « Η κατάσταση των υδάτων της Ευρώπης » του ΕΟΠ, μόνο το 29% των υδάτων της Ευρώπης πέτυχε καλή χημική κατάσταση κατά το 2015- περίοδος 2021.
Το όραμα της ΕΕ για τη μηδενική ρύπανση για το 2050 είναι η μείωση της ρύπανσης του αέρα, των υδάτων και του εδάφους σε επίπεδα που δεν θεωρούνται πλέον επιβλαβή για την υγεία και τα φυσικά οικοσυστήματα.
eea.europa.eu