Ανατολική Αττική
ΑΘΛΗΤΙΚΑΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Χρυσός ολυμπιονίκης στον Μαραθώνιο ο Tamirat Tola

Χρυσό για την Αιθιοπία μετά από 24 χρόνια

Σε μία υπέροχη διαδρομή που περνούσε από τα σημαντικότερο μνημεία του Παρισιού πραγματοποιήθηκε ο τελικός του Μαραθώνιου των Ολυμπιακών Αγώνων με τον αυτοκράτορα των αποστάσεων, Haile Gebrselassie να δίνει την εκκίνηση!

Μεγάλος νικητής και χρυσός ολυμπιονίκης αναδείχθηκε ο Aιθίοπας Tamirat Tola, ακολουθώντας μία ξέφρενη πορεία για περίπου 15χλμ.!

Ο Tola με επίδοση 2:06:25 πήρε το πρώτο του χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο πετυχαίνοντας νέο ολυμπιακό ρεκόρ, ενώ ανέβασε την Αιθιοπία στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου μετά από 24 χρόνια και τη διοργάνωση του Σίδνεϋ με τον Gezahegne Abera.

Ο Βέλγος Bashir Abdi ήταν δεύτερος μετά από μία εξαιρετική κούρσα κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο με 2:06:47, θυμίζουμε ήταν χάλκινος στο Τόκιο, ενώ τρίτος ήταν ο Κενυάτης Benson Kipruto με 2:07:00.

Φοβερή κούρσα πραγματοποίησε και ο Βρετανός Emile Cairess που ανέβηκε στο τέλος αλλά δεν πρόφτασε τα μετάλλια τερματίζοντας τέταρτος με 2:07:29, πέμπτoς ήταν ο Gelete από την Αιθιοπία με 2:07:31, ενώ έκτος ο Ιάπωνας Akira Akasaki μετά από πολύ καλό αγώνα με νέο προσωπικό ρεκόρ, 2:07:32.

Ο Ramakongoana από το Λεσότο ήταν έβδομος με 2:07:58 με νέο εθνικό ρεκόρ, οι Αμερικάνοι συναθλητές στο ίδιο προπονητικό γκρουπ, Conner Mantz και Clayton Young ήταν στην 8η και 9η θέση αντίστοιχα, ενώ τη δεκάδα έκλεισε ο Samsom Amare από την Ερυθραία με 2:08:56.

Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Ποιος είναι ο Tamirat Tola

O Tamirat Tola μία μέρα πριν κλείσει τα 33 του έφτασε στη μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας του που όμως δεν ήταν αμελητέα έως τώρα. Με ατομικό ρεκόρ 2:03:39 από το Άμστερνταμ το 2021, έχει να επιδείξει ένα χρυσό μετάλλιο στον Μαραθώνιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2022 στο Γιουτζίν, αλλά κι ένα ασημένιο από το 2017 στο αντίστοιχο Πρωτάθλημα του Λονδίνου. Δεν λείπει, όμως, από τη συλλογή του και το ολυμπιακό μετάλλιο – πέρα από το χρυσό που πήρε σήμερα – καθώς το 2016 στο Ρίο είχε κατακτήσει το χάλκινο στην απόσταση των 10.000μ.
Σε ό,τι αφορά τους μεγάλους Μαραθώνιους, το 2023 ήταν ο μεγάλος νικητής του New York City Marathon και μάλιστα με νέο ρεκόρ διαδρομή, 2:04:58, την ίδια χρονιά ήταν τρίτος στο Λονδίνο, ενώ το 2022 ήταν και πάλι τρίτος στο Τόκιο.

Από την άλλη το κύκνειο άσμα των Kenenisa Bekele και Eliud Kipchoge δεν πήγε όπως ίσως το ονειρευόντουσαν. Ο Kenenisa Bekele τερμάτισε 39oς σε 2:12:24, ενώ ο Kipchoge έμεινε τελευταίος και τελικά εγκατέλειψε! Όπως και να έχει πρέπει όλοι μας να αισθανόμαστε ευγνώμονες που τους απολαύσαμε για μία ακόμα φορά, έστω κι αν ήταν μακριά από τις θέσεις ή τις επιδόσεις που μας είχαν συνηθίσει.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στον Ser-Od Bat-Ochir που τερμάτισε τελευταίος σε 2:42:33 στην έκτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πώς έγιναν όλα

Ο αγώνας ξεκίνησε με τον νεαρό Ιταλό Eyob Faniel να μπαίνει για κάποιο μυστήριο λόγο μπροστά και σταδιακά να αποσπάται από το μεγάλο γκρουπ που ακολουθούσε. Μάλιστα η απόσταση της διαφοράς άγγιξε και τα 200μ. κάπου στο 18ο-19ο χλμ. Τα περάσματα του Ιταλού έως τότε δεν ήταν αργά κοντά στο 2:55/χλμ.

Κάπου εκεί μία μικρή ομάδα δρομέων με επικεφαλής τον Αιθίοπα Tamirat Tola και τον Αμερικάνο Conner Mantz αποφάσισαν να αλλάξουν το ρυθμό τους και μετά από λίγο να πιάσουν τον Ιταλό και να περάσουν μπροστά φτάνοντας πρώτοι στο σημάδι του Ημιμαραθώνιου σε 1:04:49.

Λίγο μετά, ωστόσο, το πρωτοπόρο γκρουπ εμπλουτίστηκε και με άλλους δρομείς κι έτσι στα 25χλμ. πέρασαν πρώτοι ο Ιάπωνας Akira Akasaki, οι Αιθίοπες Tamirat Tola και Deresa Geleta, ο Noτιοαφρικάνος Elroy Gelant, ο Κενυάτης Benson Kipruto, ο Βέλγος Abdi Bashir (χάλκινος στο Τόκιο), κ.ά απαρτίζοντας μία ομάδα 15 ατόμων. Την ίδια στιγμή ένα δεύτερο γκρουπ με δέκα περίπου δρομείς ακολουθούσε γύρω στα 50μ. πιο πίσω.

Κάπου στα 28χλμ. ο Tamirat Tola έκανε μία κίνηση ξεφεύγοντας από το γκρουπ σε έναν ανηφορικό κομμάτι της διαδρομής που δοκίμασε τους δρομείς. Πέρασε πρώτος στα 30χλμ. σε 1:31:12 έχοντας ξοπίσω του στα 11+ δευτερόλεπτα δρομείς όπως ο Βρετανός Emile Cairess, ο συμπατριώτης του Deresa Geleta, o Abdi Bashir, o Akira Akasaki, ενώ είχε ανέβει και ο Ολλανδός, ασημένιος στο Τόκιο, Abdi Nageeye κ.ά.

Επόμενη δοκιμασία ήταν μία απότομη κατηφόρα, όπου μάλιστα σε πολλά σημεία η διαδρομή ήταν αρκετά στενή δημιουργώντας προβλήματα στις προσπεράσεις.


Μετά την κατηφόρα ,κάπου στο 32ο χλμ., οι δύο Αιθίοπες, Tola και Geleta είχαν μείνει μπροστά, με τον Βρετανό Cairess να τους ακολουθεί απειλητικά, ενώ κοντά ήταν και ο Τανζανός Alphonce Felix Simbu.

Στο 35οχλμ. ο Tamirat Tola πέρασε σε 1:45:14 έχοντας δημιουργήσει μία απόσταση 18” από τους επερχόμενους δρομείς που στο σημείο ήταν πλέον ο έτερος Αιθίοπας, Gelete, o Κενυάτης Benson Kipruto, ο Βέλγος Bashir Abdi, ενώ κοντά ήταν και ο Ιάπωνας Akira Akasaki.

Στα τελευταία χιλιόμετρα απλά ο Tola όδευε προς το χρυσό, ενώ ο Bashir Abdi φάνηκε να έχει περισσότερες δυνάμεις και σταδιακά ξέφυγε για να πάρει το ασημένιο μετάλλιο, αφήνοντας τρίτο του Kipruto, τη στιγμή που ο Gelete έχανε ώρα με την ώρα δυνάμεις!

Ο Tola κάλυψε το δεύτερο μισό του αγώνα σε 1:01:36 και δεν άφησε κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση από το 28ο χλμ. και μετά.

H διαδρομή

Είχαμε γράψει πολλά για τη διαδρομή του αγώνα καθώς πέρα από το γεγονός ότι περνούσε από τα σημαντικότερα μνημεία του Παρισιού και είχε ιστορική αξία καθώς ακολουθεί ουσιαστικά την ιστορική πορεία που ξεκίνησαν αρχικά 6-7 χιλιάδες γυναίκες και στη συνέχεια ενώθηκαν μαζί με άνδρες στις 5 Οκτωβρίου 1789 από το κέντρο του Παρισιού μέχρι το παλάτι των Βερσαλλιών. Η πορεία αυτή αποτέλεσε τη σπίθα που άναψε την Γαλλική Επανάσταση και ανάγκασε τον Λουδοβίκο τον 16ο να επικυρώσει την Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη.

Σίγουρα ήταν απαιτητική αφού είχε και ανηφορικά, αλλά και έντονα κατηφορικά τμήματα, τη στιγμή που σε αρκετά σημεία οι διοργανωτές είχαν στενέψει αρκετά το πλάτος της.

Μάλιστα στο 28ο χλμ. οι δρομείς ήρθαν αντιμέτωποι με ένα ιδιαίτερα ανηφορικό κομμάτι της που έκανε ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους σε ένα πολύ κομβικό σημείο του αγώνα.


Εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι ο κόσμος βρισκόταν σχεδόν σε όλο το μήκος της, πολύ συχνά και στις δύο πλευρές του δρόμου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους δρομείς πολλές φορές με αρκετά χαριτωμένο τρόπο, είτε φωνάζοντας, είτε κουνώντας σημαίες ή άλλα πανό, είτε σφυρίζοντας δημιουργώντας μία ζεστή ατμόσφαιρα.

Η θερμοκρασία κοντά στους 20 βαθμούς δυσκόλεψε τους δρομείς, κυρίως, λόγω των αυξημένων επιπέδων της υγρασίας, ωστόσο, σε πολλά κομμάτια βρήκαν σύμμαχο από τη σκιά που δημιουργούσαν πότε τα δέντρα, πότε τα κτίρια της πόλης του φωτός.

Και μην ξεχαστείτε, το απογευματινό πρόγραμμα περιλαμβάνει σπουδαίους τελικούς όπως αυτόν στα 800μ. και στα 5.000μ. των ανδρών, στα 1.500μ. των γυναικών καθώς και τον ακοντισμό των γυναικών με τη συμμετοχή της Ελίνας Τζένγκο.

Επίσης, αύριο, Κυριακή 11/8 στις 9:00 θα δοθεί στην ίδια διαδρομή η εκκίνηση του Μαραθώνιου των γυναικών, του αγωνίσματος που ουσιαστικά κλείνει και τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες.

runner magazine.gr

 

Σχετικές αναρτήσεις

Γιώργος Χριστόπουλος.Ειδικός Παθολόγος τ. Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου. Δελτίο Τύπου.

lazaros lazaros

Ισημερινός: Μασκοφόροι ένοπλοι εισέβαλαν σε τηλεοπτικό σταθμό ‑ Στο έλεος συμμοριών η χώρα

lazaros lazaros

‘Ελενα Μανιάτη Στιχουργός/Συνθέτης/Παραγωγός «Άλλαξες» Η νέα δισκογραφική δουλειά του μελωδικού τραγουδιστή από την Θεσσαλονίκη, Φώτη Μαργαριτόπουλου.

lazaros lazaros