Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν υπάρχουν αχαρτογράφητα νερά για το ρωσικό Surrogat V, το πρώτο stealth υποβρύχιο – drone στον κόσμο που …«μιμείται» ήχους

Οι ναυμαχίες Ρωσίας – ΝΑΤΟ στον πόλεμο αντιπροσώπων της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και η πολεμική κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα με τους Houthi έχουν καταδείξει την τεράστια σημασία των θαλάσσιων drones στον σύγχρονο πόλεμο.
Οι Ρώσοι σχεδιαστές έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας ένα βαρύ μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα που μπορεί να λειτουργήσει ως δόλωμα για να ξεγελάσουν τα εχθρικά πολεμικά πλοία.
Η United Shipbuilding Corporation της Ρωσίας παρουσίασε νέες λεπτομέρειες για ένα πολλά υποσχόμενο αυτόνομο υποβρύχιο -drone γνωστό ως Surrogat-V.

«Το υποθαλάσσιο drone θα υποστηρίξει τις επιχειρήσεις επανδρωμένων υποβρυχίων, κυρίως για τη διατήρηση και την αποκατάσταση της μυστικότητας.
Θα αναλάβει καθήκοντα που διαφορετικά θα δινόταν σε επανδρωμένα υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένης της επικοινωνίας, της χρήσης ενεργών εργαλείων αναζήτησης, κ.λπ.», ανακοίνωσε η σχεδιαστική εταιρεία Rubin Design Bureau που αναπτύσσει το νέο μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα Επικίνδυνες αποστολές

Το βαρύ μη επανδρωμένο υποβρύχιο θα έχει εκτόπισμα 40 τόνων, μήκος 17 μέτρα και εμβέλεια πλεύσης έως και 800 ναυτικά μίλια (200 ναυτικά μίλια περισσότερα από ό,τι όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το έργο το 2022).
Το μη επανδρωμένο όχημα αναμένεται να έχει ταχύτητα πλεύσης 5 κόμβων και μέγιστη ταχύτητα 24 κόμβων, που διευκολύνεται από έναν προωθητή αντλίας-τζετ που συνήθως βρίσκεται σε μεγαλύτερα υποβρύχια.
Θα τροφοδοτείται από μπαταρίες ιόντων λιθίου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στα σκαριά και μια ηλεκτροχημική μονάδα παραγωγής ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή του Surrogat-V θα περιλαμβάνει την αναζήτηση ναρκών, τη διεξαγωγή αναγνώρισης σε νερά καλυμμένα με πάγο και την εκτέλεση άλλων αποστολών που είναι επικίνδυνες ή χρονοβόρες για επανδρωμένα σκάφη, όπως η χαρτογράφηση.


Δόλωμα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα μπορεί να διαθέτουν εξοπλισμό υδροακουστικής έρευνας και ένα μοναδικό ρωσικό μη ακουστικό υποσύστημα ανίχνευσης, γνωστό ως SOKS (ρωσικό ακρωνύμιο του «Wake Object Detection System») το οποίο μπορεί να αναγνωρίζει υποβρύχια του εχθρού με βάση οποιαδήποτε χημικά ή ακτινοβολία που έμεινε πίσω στο πέρασμά τους.
Τα μοντέλα και οι απεικονίσεις του συστήματος δείχνουν επίσης μια μεγάλη συστοιχία sonar επί του σκάφους, επιβεβαιώνοντας περαιτέρω τις δυνατότητές του ως συσκευή συλλογής πληροφοριών.
Ένα από τα κρίσιμα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού είναι η ικανότητα μίμησης θορύβων που δημιουργούνται από επανδρωμένα πυρηνικά και ηλεκτρικά υποβρύχια, επιτρέποντας στο Surrogat-V να ξεγελάσει τον εχθρό, αναγκάζοντάς τον να κυνηγήσει το υποβρύχιο drone αντί για ένα επανδρωμένο υποβρύχιο.


Έτοιμο για τη Μαύρη Θάλασσα

Το Surrogat-V αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στην έκθεση ARMY-2022, όπου διαφημίστηκε ως ένα υπερβαρύ αυτόνομο υποβρύχιο robot ικανό για κοινές επιχειρήσεις με υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού.
Οι σχεδιαστές του συστήματος – το Rubin Design Bureau, είναι οι δημιουργοί πολλών από τα πιο γνωστά diesel- ηλεκτρικά και πυρηνικά υποβρύχια της Ρωσίας και της ΕΣΣΔ, από την κλάση Kilo, μέχρι το Borey SSBN και το τεράστιο Typhoon (Akula), καθώς και μια σειρά από ναυτικά robot και drones που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960.
Προηγούμενες αναφορές για το Surrogat-V δείχνουν ότι οι αρχικές εργασίες έρευνας και ανάπτυξης στο μη επανδρωμένο ναυτικό σύστημα ολοκληρώθηκαν το 2020, όταν η τεκμηρίωση μεταφέρθηκε στο υπουργείο Άμυνας για μελέτη και αξιολόγηση.
Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η νέα εξέλιξη θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη στη συνεχιζόμενη ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, εάν εφαρμοστεί εγκαίρως, ιδιαίτερα καθώς το ΝΑΤΟ συνεχίζει να αυξάνει την προμήθεια νέων θανατηφόρων θαλάσσιων ναρκών και drones στη Μαύρη Θάλασσα για χρήση εναντίον ρωσικών πολεμικών πλοίων .
Οι ειδικοί επίσης δεν αποκλείουν συστήματα όπως το Surrogat-V να είναι εξοπλισμένα με όπλα για αποστολές κρούσης.

πηγη:bankingnews

Σχετικές αναρτήσεις

Κτηματαγορά: Αυξημένες έως 94% οι τιμές των ακινήτων

lazaros lazaros

Σε εξέλιξη το σχέδιο «Vision 2030» του Ριάντ

lazaros lazaros

Τι κρύβεται πίσω από τη δίψα των επενδυτών για το νερό.

lazaros lazaros