Ρήγμα έχει προκληθεί στις σχέσεις Ουκρανίας-Πολωνίας το τελευταίο διάστημα γύρω από τους δρόμους για τα σιτηρά που περνούν από την Πολωνία για να διανεμηθούν στην Ευρασία, με το Κίεβο να κατηγορεί τη Βαρσοβία για «φιλορωσική» στάση στον πόλεμο και τη δεύτερη να ανακοινώνει ότι διακόπτει τη στρατιωτική της ενίσχυση προς την πρώτη.
Η πολωνική κυβέρνηση εξέφρασε στο μεταξύ τη δυσαρέσκειά της για τις αιχμηρές δηλώσεις Ζελένσκι, πως όσοι απαγορεύουν την εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών, βοηθούν τη Ρωσία.
«Δεν θα αποστέλλουμε πλέον όπλα στην Ουκρανία, καθώς τώρα εξοπλίζουμε τη χώρα με τα πιο μοντέρνα όπλα» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.
Είχε προηγηθεί η δήλωση Ζελένσκι από το βήμα του ΟΗΕ, που φωτογράφιζε την Πολωνία:
«Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε πως κάποιες χώρες στην Ευρώπη, κάποιοι φίλοι μας στην Ευρώπη να προσποιούνται αλληλεγγύη και να στήνουν «πολιτικό θέατρο» γύρω από τις εισαγωγές σιτηρών. Μπορεί να φαίνεται πως εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα αλλά στην ουσία βοηθούν τα συμφέροντα της Μόσχας».
Η απόφαση του Μοραβιέτσκι δεν αναμένεται να επηρεάσει τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες για αποστολή όπλων, όμως σίγουρα προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στη Δύση Η Κομισιόν τονίζει πως εξακολουθεί να στηρίζει την Ουκρανία με κάθε τρόπο, χωρίς να σταθεί στην απόφαση των Πολωνών.
«Η θέση της ΕΕ παραμένει αμετάβλητη ως προς τη στήριξη της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί σε όλους τους τομείς που μπορεί να την υποστηρίξει, ακόμη και σε στρατιωτικό επίπεδο» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο.
Τις επόμενες μέρες πάντως αναμένεται συνάντηση μεταξύ των υπουργών Γεωργίας των δύο χωρών για να βρεθεί λύση στο ζήτημα.
«Οι υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση αλλά και την πρόταση της Ουκρανίας για έναν διακανονισμό και συμφώνησαν να βρεθεί μια λύση τις επόμενες μέρες που θα περιλαμβάνει τα συμφέροντα και των δύο χωρών» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας της Ουκρανίας.
Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία δεν συμμορφώθηκαν με την απόφαση της ΕΕ να άρει την απαγόρευση πώλησης των ουκρανικών σιτηρών στην εσωτερική αγορά των πέντε χωρών (Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Ρουμανία) που λάμβαναν τις μεγαλύτερες ποσότητες της τρέχουσας ουκρανικής διανομής σιτηρών εντός ΕΕ. Προκαλώντας την αντίδραση της Ουκρανίας που κατέθεσε μήνυση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Αν και αρχικά είχε ζητήσει από τις τρεις χώρες να συμμορφωθούν με την απόφασή της, σύμφωνα με τους Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να στηρίξει τις τρεις χώρες σε όποιες διαδικασίες προκύψουν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.Τις τελευταίες ώρες φαίνεται πως έχει υπάρξει διμερής συμφωνία της Ουκρανίας με τη Σλοβακία για το θέμα, με τους ουκρανούς να αποσύρουν την αγωγή εναντίον της συγκεκριμένης χώρας.
Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να παράσχουν στην Ουκρανία «σημαντικά» μέσα αντιαεροπορικής άμυνας, όχι όμως και τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS που ζητά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που θα περιλαμβάνει αντιαεροπορικά και άλλα συστήματα για να στηρίξει το Κίεβο ενόψει του σκληρού χειμώνα. Ο Μπάιντεν «αποφάσισε ότι δεν θα παρασχεθούν (πύραυλοι) ATACMS, όμως δεν απέκλεισε αυτήν την πιθανότητα για το μέλλον», πρόσθεσε.
Ο Σάλιβαν είπε επίσης πως πιστεύει ότι θα υπάρξει ισχυρή διακομματική στήριξη στο Κογκρέσο ώστε να παρασχεθεί στην Ουκρανία η βοήθεια που χρειάζεται η χώρα.
Αναφερόμενος στη διπλωματική κρίση μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου, τόνισε ότι η Πολωνία εξακολουθεί να στηρίζει την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.eddy.gr