Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διάσκεψη Μονάχου: Όχι στον “απομονωτισμό” των ΗΠΑ, ναι στην “ευρωπαϊκή ώρα”

Το «Νταβός της ασφάλειας», όπως είναι γνωστή η -60η φέτος- Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου στη Γερμανία άνοιξε την αυλαία χθες σε μία πολύπλοκη συγκυρία: αφενός της προ εβδομάδας αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ (πως θα καλούσε τον Πούτιν να επιτεθεί στους Ευρωπαίους που δεν αυξήσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς) που απειλούν να δημιουργήσουν ρήγμα μεταξύ ΝΑΤΟ και Ευρωπαίων. Αφ΄ ετέρου, στη σκιά των δύο συνεχιζόμενων πολέμων σε Ουκρανία και Ισραήλ, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και τον Ισραηλινό Ισαάκ Χέρτζογκ να δίνουν το «παρών» στη διάσκεψη. Αλλά και παράλληλα με τους διοργανωτές να επιχειρούν να κρατήσουν τις ισορροπίες στην ανοιχτή πλέον αντιπαλότητα του Ισραήλ με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος άνοιξε και τις εργασίες στο Μόναχο.

Στο σκηνικό αυτό προστέθηκε η ξαφνική είδηση του θανάτου του Ρώσου αντιφρονούντα, Αλεξέι Ναβάλνι, σε ηλικία 47 ετών χθες, στις σιβηρικές φυλακές υπό περίεργες συνθήκες, που βρήκε τη σύζυγό του, Γιούλια Ναβάλναγια να παρίσταται στη διοργάνωση της γερμανικής πόλης και να απευθύνει σπαραξικάρδια ομιλία. Στα σημαντικά στιγμιότυπα της διάσκεψης, η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε για τον εξορθολογισμό της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, συναντήθηκε με Αμερικανούς γερουσιαστές και δέχθηκε χειροκροτήματα για την θεσμοθέτηση, την Πέμπτη, του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

«Επικίνδυνος ο απομονωτισμός»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να συνεχίσουν να «υπερασπίζονται τις δημοκρατικές αξίες στο εσωτερικό τους και στο εξωτερικό» διεμήνυσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, η οποία εκπροσώπησε την αμερικανική ηγεσία στη διάσκεψη, καθώς ο απομονωτισμός είναι «επικίνδυνος». Οι δηλώσεις ήταν αναγκαίες και αναμενόμενες μετά την αναστάτωση που είχε προκαλέσει τις προηγούμενες μέρες, η εριστική δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ από προεκλογική ομιλία το περασμένο Σάββατο. Πως δηλαδή δεν θα υπερασπιζόταν, αντίθετα θα καλούσε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να επιτεθεί, σε όσους συμμάχους δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους (την οποία κάποιοι ερμηνεύουν ότι αποσκοπεί να μετατρέψει το ΝΑΤΟ σε συμμαχία «πολλών ταχυτήτων», αποδυναμώνοντάς το). Ο απομονωτισμός του πρώην προέδρου, την επανεκλογή του οποίου φοβούνται οι Ευρωπαίοι, οδηγεί παράλληλα στην αναζωπύρωση των συζητήσεων για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, κυρίως από πλευράς Γαλλίας και Πολωνίας (αλλά και Γερμανίας, με την ανανέωση στις αρχές της εβδομάδας του λεγόμενου «Τριγώνου της Βαϊμάρης»).

«Αυτή είναι η ευρωπαϊκή ώρα»

Έτσι δεν προκαλεί έκπληξη ούτε η δήλωση στην οποία προχώρησε η Εσθονή πρωθυπουργός, Κάγια Κάλας, πως: «Αυτή είναι η ευρωπαϊκή ώρα και χρειάζεται να σταθούμε στο ύψος της πρόκλησης», αναφερόμενη σε θέματα ευρωπαϊκής άμυνας και αμυντικών δαπανών. Φέτος είναι η χρονιά που κατά τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ, οι 19 της Συμμαχίας θα αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες πάνω από το κατώφλι του 2%. Δεν είναι τυχαίο πως η Εσθονία είναι μία από τις χώρες που επενδύουν περισσότερο σε θέματα άμυνας, φοβούμενη ρωσική επίθεση στα σύνορά της, με αποτέλεσμα η Κάλας να έχει μπει στη λίστα των «καταζητούμενων» του Κρεμλίνου.

πηγη:powergame.

Σχετικές αναρτήσεις

Η Τουρκία μπλοκάρει τα στενά: Απαγορεύει τη διέλευση σε βρετανικά ναρκαλιευτικά με προορισμό την Ουκρανία

lazaros lazaros

Κύπρος: Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση Ρώσου που «έδωσε» στη Μόσχα αμερικανική τεχνογνωσία για οπλικά συστήματα

lazaros lazaros

ΒΑΣΊΛΕΙΟΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ.Από την ευγενή άμιλλα των αγωνιστικών τερέν στη μάχη των εδράνων του δήμου.

lazaros lazaros