«Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών με αναπηρία πρέπει να είναι προτεραιότητα των κοινωνιών μας και όχι πολυτέλεια. Έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου καθώς οι γυναίκες με αναπηρία είναι περιθωριοποιημένες», παρατήρησε μεταξύ άλλων στην γραπτή παρέμβασή της στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ρένα Δούρου.
Η ίδια κατά την παρουσίαση και ψήφιση της Έκθεσης για την «Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με αναπηρία», υπογράμμισε ότι «οι γυναίκες με αναπηρία είναι αόρατες, αποκλεισμένες από την εργασία, την εκπαίδευση, την κοινωνία και ευάλωτες σε κάθε είδος βίας», είπε η Ρένα Δούρου.
«Υφίστανται πολλαπλούς αποκλεισμούς. Αποκλεισμούς που οφείλονται στα σεξιστικά στερεότυπα της πατριαρχίας, την έμφυλη βία, τις ταξικές ανισότητες καθώς και στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που αφορούν τα άτομα με αναπηρία», πρόσθεσε, παρατηρώντας ότι η σημερινή Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι τμήμα της ευρύτερης στρατηγικής συμπερίληψης για την καθιέρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρία.
«Οι ευθύνες μας ως αιρετών είναι σοβαρές, εστιάζουν σε πρωτοβουλίες για πολιτικές που αφορούν στις συστημικές αλλαγές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των δομικών αιτίων και την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών με αναπηρία. Πρόκειται για τον μόνο τρόπο, το μόνο δρόμο για την προώθηση της συμπερίληψης και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών με αναπηρία». Η Ρ. Δούρου υπογράμμισε ότι η Έκθεση ορθά αναδεικνύει το γεγονός ότι μια κοινωνία που απομονώνει άτομα με αναπηρία δεν είναι ούτε πλήρως δημοκρατική, ούτε συμπεριληπτική και ότι η «συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή των χωρών μας αποτελεί όφελος σε πολλά επίπεδα». «Γνωρίζουμε βέβαια ότι μία Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη τα πράγματα, ωστόσο αποτελεί χρήσιμο εργαλείο δουλειάς, με σοβαρή τεκμηρίωση, προτάσεις, καλά παραδείγματα, όπως της Δανίας και της Ισπανία».
Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλλει την κατάργηση των «πρακτικών μεταστροφής»
Τέλος, η Ρένα Δούρου μετείχε στην Επιτροπή Ισότητας και Μη Διακρίσεων, στο πλαίσιο συζήτησης για την κατάργηση των ‘πρακτικών μεταστροφής’ για την LGBTI κοινότητα. Κατά την ανταλλαγή απόψεων με την Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνγια Μιγιάτοβιτς, η Ρένα Δούρου παρατήρησε, μεταξύ άλλων ότι «ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλλει την κατάργηση των «πρακτικών μεταστροφής». «Η κατάργησή τους σχετίζεται με την καταπολέμηση των βαθιά ριζωμένων στις κοινωνίες στερεοτύπων ομοφοβίας και τρανσφοβίας». «Η κατάργηση αυτών των πρακτικών είναι στοιχειώδες καθήκον για τη βελτίωση της κατάστασης των δικαιωμάτων της LGBTI κοινότητας. Αποτελεί πρόκληση για την ενίσχυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Και επιτακτική πρόκληση για το μέλλον των δημοκρατιών μας».
Πηγη:thepresident.gr