Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΙΑΤΡΙΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡοή ειδήσεων

Δρ Θεμιστοκλής Χαμογεωργάκης: Πρώτη επιτυχημένη διπλή μεταμόσχευση καρδιάς και πνευμόνων.

Σ ’ένα μοναδικό εγχείρημα, την επιτυχημένη διπλή μεταμόσχευση καρδιάς και πνευμόνων που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ωνάσειο σε μια γυναίκα 53 ετών, αναφέρθηκε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «ZOIGR» με τη Χριστίνα Βίδου, ο Δρ Θεμιστοκλής Χαμογεωργάκης, διευθυντής Καρδιοχειρουργός στο Ωνάσειο, στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Καρδιάς, Πνευμόνων και Μηχανικής Υποστήριξης με πολυετή εμπειρία στις ΗΠΑ σε εκατοντάδες παρόμοια περιστατικά.

Συνομιλώντας με τη Χριστίνα Βίδου στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ, στην αρχή ανάφερε χαρακτηριστικά τα εξής

«Πριν από μια εβδομάδα και για την ακρίβεια πριν από 9 ημέρες πραγματοποιήθηκε αυτή η διπλή μεταμόσχευση. Η ασθενής είναι σε καλή κατάσταση. Έχει βγει από το μηχανικό αερισμό και είναι πολύ κοντά στο να πάει στον όροφο. Θέλει κάποιο καιρό για να κάνει φυσικοθεραπείες ώστε να μπορέσει να φύγει, να πάει στο σπίτι της. Και φυσικά χρειάζεται δια βίου παρακολούθηση για να μην κάνει λοιμώξεις και όλα αυτά. Και η παρακολούθηση αυτή γίνεται στους καρδιολόγους της καρδιακής ανεπάρκειας και στους πνευμονολόγους μεταμοσχεύσεων πνευμόνων που έχουμε αλλά και σε εμένα στα πρώτα στάδια για να βεβαιωθώ ότι τα χειρουργικά της θέματα έχουν ξεπεραστεί». Όσο για το αν αυτή η διπλή μεταμόσχευση είναι κάτι που έγινε για πρώτη φορά στη χώρα μας είπε «Όχι. Έχει επιχειρηθεί και από τον αείμνηστο τον Παναγιώτη Σπύρου. Δυστυχώς όμως τότε, τη δεκαετία του ‘90 δεν υπήρχε Database και δεν ήταν κατοχυρωμένα, αυτά καταγεγραμμένα. Ήταν πρωτοπόρος. Είναι όμως σίγουρα πρώτη φορά στο Ωνάσειο».

Οι δυσκολίες μιας τέτοιας διπλής μεταμόσχευσης

Ερωτηθείς εν συνεχεία για το ποιες είναι οι δυσκολίες μιας τέτοιου είδους διπλής μεταμόσχευσης, ο κ. Χαμογεωργάκης σημείωσε «Οι δυσκολίες γενικά είναι οργανωτικές και τεχνικές χειρουργικές. Οργανωτικές όμως, δυσκολίες δεν είχαμε. Ευτυχώς. Το όλο εγχείρημα εξελίχθηκε αβίαστα. Η ασθενής που υποστηριζόταν, που ήταν υποψήφια λήπτρια, την είχαμε στο ραντάρ και την είχαμε βάλει στη λίστα προς μεταμόσχευση.Είχαμε συζητήσει το πλάνο, απλώς περιμέναμε την κατάλληλη στιγμή που θα πρόκυπτε δότης.Προέκυψε λοιπόν, ο δότης.

Το Νοσοκομείο Σωτηρία, η πολυδύναμη ΜΕΘ μας βοήθησε. Ήταν άψογη συνεργασία.Έκαναν πολύ καλό μανατζάρισμα στο δότη, ειδικά στους πνεύμονες, γιατί οι πνεύμονες είναι πολύ ευαίσθητο όργανο και χαλάει γρήγορα, αφού όταν γίνει η εγκεφαλική διάγνωση, όταν δηλαδή γίνει η διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου του δότη.Οπότε τον φρόντισα τον δότη ώστε να είναι σε πολύ καλή κατάσταση (…). Υπάρχουν «δύο αγώνες δρόμου» σε όλη αυτή την κατάσταση. Ο πρώτος είναι για τους πνεύμονες.

Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μπορεί να εντοπιστεί ο δότης και ληφθούν τα όργανα, τόσο το καλύτερο είναι γιατί δεν αναπτύσσει ο ασθενής πνευμονίες και λοιμώξεις του αναπνευστικού. Διότι, οι πνεύμονες είναι ένα όργανο το οποίο είναι πολύ ευαίσθητο, οπότε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα έχει κινηθεί όλη η διαδικασία, τόσο το καλύτερο. Μετά ο άλλος αγώνας δρόμου είναι ότι από τη στιγμή που θα γίνει η λήψη πρέπει τα όργανα να τοποθετηθούν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο λήπτη όταν παρθούν από το δότη και αυτό είναι 4 ώρες για την καρδιά και 6 έως 8 ώρες για τους πνεύμονες. Εμείς λοιπόν, ήμασταν ένα οκτάωρο συνολικά. Είναι όμως, και χρόνος παρακολούθησης αφού τελειώσει το περιστατικό μέσα στο χειρουργείο που τον παρακολουθούμε και τον πάμε στη μονάδα εάν κάτι συμβεί και χρειαστεί να ξανά παρέμβουμε χειρουργικά».

«Η δωρεά των οργάνων στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο – Αυτό οφείλεται σε μια συντονισμένη προσπάθεια όλων των φορέων»

«Υπάρχει ένα εθνικό πλάνο δράσης για τις μεταμοσχεύσεις που έχει περάσει και από το Κοινοβούλιο»

Αναφορικά έπειτα με το τι γίνεται με τη μεταμόσχευση οργάνων, με τη δωρεά και για το αν υπάρχει ευαισθητοποίηση, ο κ. Θεμιστοκλής Χαμογεωργάκης επισήμανε «Κοιτάξτε, η δωρεά των οργάνων στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο και αυτό οφείλεται σε μια συντονισμένη προσπάθεια όλων των φορέων. Υπάρχει ένα εθνικό πλάνο δράσης για τις μεταμοσχεύσεις που έχει περάσει και από το Κοινοβούλιο.

Όλα τα κόμματα φυσικά το υποστηρίζουν αυτό, όλη η κοινωνία το υποστηρίζει και ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί. Έχουν προσληφθεί συντονιστές που η δουλειά τους είναι να εντοπίζουν τους δυνητικούς δότες, να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και με τους γιατρούς και να δωρίζουν οι υποψήφιοι δότες όργανα και να σώζονται ανθρώπινες ζωές. Το ταμπού αυτό το ξεπερνάει ο Έλληνας, ο οποίος  είναι πολύ ευαίσθητος και αλτρουιστής και γνωρίζει».

«Οι ανάγκες σε μεταμόσχευση πνευμόνων είναι μεγαλύτερες από αυτούς που έχουμε στη λίστα»

Τέλος, σχετικά με το σε ποιες περιπτώσεις και σε ποιες ηλικίες έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη, τόνισε «Έχουμε σχετικά μεγάλη λίστα αναμονής στην καρδιά, σε ασθενείς που περιμένουν να πάρουν καρδιά και είναι αυτοί οι ασθενείς που έχουν καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Έχουμε μικρότερη λίστα αναμονής για αυτούς που έχουν αναπνευστική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και περιμένουν να πάρουν μόσχευμα, να πάρουν πνεύμονες. Η μικρότερη λίστα αναμονής στους πνεύμονες οφείλεται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα είναι σχετικά καινούργιο και έχει ξεκινήσει από το ‘20 και έχουμε κάνει 40 μεταμοσχεύσεις. Και το πρόγραμμα της καρδιάς είναι παλιό, έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ‘90, οπότε είναι πιο παλιό και γι’ αυτό έχει μεγαλύτερη λίστα. Αυτό δεν αντικατοπτρίζει τις ανάγκες της χώρας, η μικρότερη λίστα αναμονής στους πνεύμονες. Οι ανάγκες σε μεταμόσχευση πνευμόνων είναι μεγαλύτερες από αυτούς που έχουμε στη λίστα Το λέω αυτό για να μας ακούσουν και οι συνάδελφοι, οι πνευμονολόγοι που βλέπουν ασθενείς που έχουν αναπνευστική ανεπάρκεια τελικού σταδίου να σκέφτονται και τη μεταμόσχευση ως λύση».

σκέφτονται και τη μεταμόσχευση ως λύση».

Σχετικές αναρτήσεις

Χονγκ Κονγκ: Διεθνές ενδιαφέρον για τη δίκη του αντικαθεστωτικού μεγιστάνα των ΜΜΕ, Τζίμι Λάι

lazaros lazaros

Φεύγει από τη Θεσσαλονίκη το Ιστορικό Αντιτορπιλικό Βέλος

lazaros lazaros

Καλάβρυτα: ΚΤΕΛ με μαθητές έπεσε σε χαράδρα – Κανένας τραυματίας μέχρι στιγμής

lazaros lazaros