Ανατολική Αττική
Ροή ειδήσεων

Ελέγξτε τα smartphones όπως ο καπνός, λέει ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ

«Ίσως πρέπει να σκεφτούμε πού είναι κατάλληλο να χρησιμοποιούμε ψηφιακές συσκευές», είπε η Natasha Azzopardi Muscat. | Natalia Kolesnikova/AFP μέσω Getty Images


POLITICO. Οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ρυθμίσουν τις ψηφιακές συσκευές όπως τα smartphone με παρόμοιο τρόπο με τα προϊόντα καπνού, για να καταπολεμήσουν τον αυξανόμενο αρνητικό αντίκτυπο των social media στην ψυχική υγεία των νέων, δήλωσε η Natasha Azzopardi Muscat του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Με αυξανόμενες ενδείξεις ότι η προβληματική συμπεριφορά των παιχνιδιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται μεταξύ των εφήβων στην Ευρώπη, οι χώρες θα πρέπει να εμπνέονται από άλλους τομείς της δημόσιας υγείας όπου η νομοθεσία έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση δυνητικά επιβλαβών συνηθειών – όπως οι νόμοι για τον καπνό, είπε.

Μέτρα συμπεριλαμβανομένων των ορίων ηλικίας, των ελεγχόμενων τιμών και ακόμη και των απαγορευμένων ζωνών λειτούργησαν για τη ρύθμιση του καπνού, επομένως

θα μπορούσαν να ληφθούν ως παράδειγμα για τον περιορισμό της βλαβερής χρήσης φορητών συσκευών όπως τα smartphone, ο Azzopardi Muscat, διευθυντής πολιτικών και συστημάτων υγείας της χώρας στον ΠΟΥ Europe, είπε στο POLITICO στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Υγείας, στο Gastein της Αυστρίας.

«Ίσως πρέπει να σκεφτούμε πού είναι κατάλληλο να χρησιμοποιούμε ψηφιακές συσκευές και ίσως είναι επίσης καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μέρη όπου ορισμένες ψηφιακές συσκευές δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται», όπως ακριβώς έχουμε απαγορεύσει το κάπνισμα σε ορισμένες περιοχές, είπε.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι η διασφάλιση ότι τα παιδιά και οι έφηβοι —ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, την εθνικότητα ή την κοινωνική τους θέση— είναι «εγγράμματα, εξοπλισμένα και ενδυναμωμένα», πρόσθεσε.

Αυτό σημαίνει να τους εξοπλίσουμε με τις κατάλληλες γνώσεις, «ώστε να κυβερνούν τον ψηφιακό κόσμο και να μην επιτρέπουν στον ψηφιακό κόσμο να τους κυβερνά».

Μια μελέτη του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι η προβληματική και «όπως η συμπεριφορά εθισμού» στα παιχνίδια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται μεταξύ των εφήβων στην Ευρώπη.

Μια μελέτη του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα διαπίστωσε ότι η προβληματική και «όπως η συμπεριφορά εθισμού» στα παιχνίδια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται μεταξύ των εφήβων στην Ευρώπη. | Peter Nicholls/Getty Images

Η έκθεση, η οποία εξέτασε σχεδόν 280.000 άτομα ηλικίας 11 έως 15 ετών σε όλη την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τον Καναδά, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από ένας στους 10 αγωνίζεται να ελέγξει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αντιμετωπίζει αρνητικές συνέπειες.

Τα κορίτσια ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα από τα αγόρια, με 13 τοις εκατό σε σύγκριση με 9 τοις εκατό.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 12 τοις εκατό των εφήβων διατρέχουν κίνδυνο προβληματικού παιχνιδιού, με τα αγόρια να παρουσιάζουν σημάδια προβληματικού παιχνιδιού υπερδιπλάσιες από τα κορίτσια.

“Όπως με οτιδήποτε άλλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα εργαλεία καλά και αποτελεσματικά”, δήλωσε ο Azzopardi Muscat. «Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί έχουμε μια μερίδα του πληθυσμού που αναφέρει προβληματική χρήση και γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί τελικά να επηρεάσει τα εκπαιδευτικά τους αποτελέσματα, την ψυχική τους υγεία και ευημερία, την παραγωγικότητά τους στο εργατικό δυναμικό».

Η σύνδεση μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ψυχικής υγείας, ειδικά μεταξύ των εφήβων, συγκεντρώνει περισσότερη προσοχή. Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε μια «πρώτη πανευρωπαϊκή έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ευημερία των νέων».

Ο απολογισμός των αποδεικτικών στοιχείων είναι απαραίτητος, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε πολύ, είπε ο Azzopardi Muscat.

«Τα στοιχεία πρέπει να συγκεντρωθούν συστηματικά και μετά πρέπει να δούμε τι είναι πιθανό να λειτουργήσει και ποια είναι η προσέγγιση που θέλουμε να ακολουθήσουμε», είπε.

«Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε τη λήψη μέτρων και αποφάσεων».

Related posts

Ανασφάλιστα οχήματα: Στη Βουλή το νέο πλαίσιο κυρώσεων – Αλλαγές στα πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας

lazaros lazaros

Καύσωνας – Με 40άρια το Σαββατοκύριακο

lazaros lazaros

Γιατί κανένας δεν είναι μόνος του! Συμβολικά την σέντρα του αγώνα θα την δώσει ο Αντώνης Αντωνιάδης.

lazaros lazaros