Στις 9 Ιουλίου, λήγει η ελληνοβουλγαρική συμφωνία του 1964 με την οποία προβλεπόταν ότι η Βουλγαρία θα επέτρεπε στη χώρα να παίρνει από τα νερά του ποταμού Άρδα, 186 εκ. κυβικά μέτρα νερό ετησίως από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο για την άρδευση της τεράστιας πεδιάδας 220.000 στρεμμάτων που βρίσκεται ανάμεσα στην Βουλγαρική και την Τουρκική μεθόριο βόρεια της Ορεστειάδας. Οι διαπραγμετύσεις έχουν “σκαλώσει” καθώς οι Βούλγαροι βάζουν σκληρούς όρους και οι αγρότες ανησυχούν για το πώς και τι θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν εφέτος.
Η συμφωνία υπογράφτηκε το 1964 και η Βουλγαρία με αυτήν αναγνώριζε πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα ισοσκελίζοντας ένα μέρος των οφειλών της με νερό για άρδευση. Οι Βούλγαροι χρησιμοποιούσαν το νερό όχι για άρδευση αλλά για να παράγουν ρεύμα 10 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων στο Ιβαιλοβγκραντ. Μετά άνοιγαν το φράγμα και άφηναν το νερό να έρχεται σε μας. Λίγο μετά τα σύνορα την ίδια χρόνια το 1964 το ελληνικό κράτος κατασκεύασε ένα δικό του φράγμα για να συγκρατεί το νερό.
Ο Γιώργος Δερνεκτσής είναι αγρότης και ένας από τους ανθρώπους που διευθύνουν στην ελληνική πλευρά των συνόρων το σύστημα της άρδευσης. Όπως δήλωσε «Εμείς θέλουμε κάθε μέρα νερό , δεν μπορούμε να κρατήσουμε νερό πάνω από 1 1/2 μέρα …Αυτό το νερό πάει μέχρι τη θάλασσα. Δηλαδή από εδώ χύνεται στον Έβρο ποταμό, την Αδριανούπολη και μετά χύνεται στη θάλασσα και συγχρόνως ποτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα… Το πρόβλημα θα είναι σε ολόκληρο τον Έβρο».
Καθώς οι Βούλγαροι γνωρίζουν ότι “καιγόμαστε“ δεν βιάζονται να κλείσουν τη συμφωνία και είτε θέλουν να τους πληρώσουμε ένα μέρος του νερού είτε να μας δώσουν λιγότερο .
Στα τέλη του Γενάρη έγινε στη Σοφία η διαπραγμάτευση ανάμεσα στα δύο υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδατικών Πόρων αλλά χωρίς αποτέλεσμα .Ο μηχανολόγος Ορέστης Βουρνέλης ήταν παρών .Ο Βουρνέλης δεν θέλει να μιλήσει για τις λεπτομέρειες μιας εν εξελίξει διαπραγμάτευσης .Ο Βουρνέλης παραλαμβάνει με ένα σύνθετο αρδευτικό σύστημα το νερό από τον άρμα και το μοιράζει στα χωράφια
Όπως δήλωσε «Η περιοχή από τη δεκαετία του 70 είναι κατά εξοχήν αγροτική. Ισχύει κατά μήκος όλου του Έβρου με εξαίρεση την Αλεξανδρούπολη…Θα αλλάξει άρδην, θα υπάρξει μεταναστευτικό κύμα, αν χάσεις το 70% της παραγωγής σου χάνεις και το 70% των εισοδημάτων σου και η περιοχή καθίσταται μη βιώσιμη»
Ο αγρότης και γεωπόνος Δημήτρης Δρακούδης άρχισε να ανησυχεί τελευταία για την εξέλιξη της υπόθεσης για το νερό .Καλοκαίρι έρχεται και πρέπει να αποφασίσει πόσα ποτίσματα θα κάνει
Είπε πως «μέχρι τώρα δεν είχαμε πρόβλημα. Αλλά μετά τις 9 Ιουλίου δεν ξέρουμε τι θα γίνει . Οι κυβερνήσεις είχαν ενημερωθεί από τους αγροτικούς συλλόγους αλλά δυστυχώς το άφησαν για την τελευταία στιγμή».
Στις 9 Ιουνίου ψηφίζουν και οι Βούλγαροι για μία ακόμα φορά .Μετά μέσα στο καλοκαίρι πρέπει να βρεθεί μια λύση .Αλλά δεν θα είναι απλή και η άλλη πλευρά θα ζητήσει περισσότερα από ότι το 1964
Του Τάσου Τέλλογλου
Ant1news.