Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΡοή ειδήσεων

Έλληνας δικαστής απέρριψε την υπόθεση κατά Αιγυπτίων που κατηγορούνται για καταστροφή πλοίου μεταναστών

Ένας από τους εννέα Αιγύπτιους, ο οποίος δικαζόταν για λαθρεμπόριο μεταναστών, φωνάζει στα μέσα ενημέρωσης καθώς φεύγει από το δικαστήριο στην Καλαμάτα, © Copyright 2024 The Associated Press. Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται

Έλληνας δικαστής απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος εννέα Αιγυπτίων που κατηγορούνται ότι προκάλεσαν το ναυάγιο που σκότωσε εκατοντάδες μετανάστες πέρυσι.

Η τραγωδία προκάλεσε σοκ στις επιχειρήσεις προστασίας των συνόρων και ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού ένας εισαγγελέας είπε στο δικαστήριο ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαιοδοσία.

Λίγο μετά την έναρξη της δίκης στην Καλαμάτα της νότιας Ελλάδας, η εισαγγελέας Αικατερίνη Τσιρώνη πρότεινε την απόρριψη των κατηγοριών, λέγοντας ότι η ελληνική δικαιοδοσία θα μπορούσε να εδραιωθεί επειδή η υπερπληθυσμένη τράτα βυθίστηκε έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Περισσότερα από 500 άτομα πιστεύεται ότι κατέβηκαν με την ψαρότρατα, η οποία ταξίδευε από τη Λιβύη στην Ιταλία. Μετά τη βύθιση, διασώθηκαν 104 άνθρωποι – στην πλειοψηφία τους μετανάστες από τη Συρία, το Πακιστάν και την Αίγυπτο – και ανασύρθηκαν 82 πτώματα.

Οπαδοί που πανηγυρίζουν μετά την απόφαση του δικαστηρίου

Οι οπαδοί πανηγύρισαν μετά την απόφαση του δικαστηρίου (AP Photo/Θανάσης Σταυράκης)

Οι υποστηρικτές χειροκρότησαν και χειροκροτούσαν καθώς ο δικαστής ανακοίνωσε την απόρριψη μιας υπόθεσης που είχε επικριθεί από διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες υποστήριξαν ότι το δικαίωμα των κατηγορουμένων για δίκαιη δίκη διακυβεύτηκε επειδή αντιμετώπισαν την κρίση τους ενώ η έρευνα για την απόπειρα διάσωσης της ελληνικής ακτοφυλακής ακόμα σε εξέλιξη.

Νωρίτερα, μια μικρή ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με τα ΜΑΤ έξω από το δικαστικό μέγαρο. Δεν υπήρξαν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς, αλλά δύο άτομα συνελήφθησαν. Αστυνομικοί των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων τήρησαν την τάξη στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Οι κατηγορούμενοι, οι περισσότεροι στα 20 τους, αντιμετώπισαν ποινή ισόβιας κάθειρξης εάν καταδικαστούν για πολλαπλές ποινικές κατηγορίες για τη βύθιση της αλιευτικής τράτας Adriana στις 14 Ιουνίου πέρυσι στα ανοιχτά της νότιας ακτής της Ελλάδας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Σπύρος Πανταζής είχε ζητήσει νωρίτερα από το δικαστήριο να κηρυχθεί αναρμόδιος για την εκδίκαση της υπόθεσης, με το επιχείρημα ότι η βύθιση έγινε εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Το δικαστήριο δεν πρέπει να μετατραπεί σε διεθνή τιμωρό», είπε ο κ. Πανταζής στην τριμελή επιτροπή.

Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία έξω από το δικαστήριο
Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς έξω από το δικαστήριο (AP Photo/Θανάσης Σταυράκης)

Η προεδρεύουσα δικαστής Ευτυχία Κονταράτου ανέκρινε και τους εννέα κατηγορούμενους μέσω διερμηνέα. Οι κατηγορούμενοι είπαν ότι πρόθεσή τους ήταν να ταξιδέψουν στην Ιταλία και όχι στην Ελλάδα και αρκετοί δήλωσαν αθώοι.

Ο κ. Κονταράτου αναγνώρισε ότι «δεν επέβαιναν Έλληνες στο πλοίο, δεν ήταν υπό ελληνική σημαία και όλα τα έγγραφα αναφέρονται στο (το σκάφος ήταν) 47 ναυτικά μίλια μακριά».

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες περιέγραψε πέρυσι το ναυάγιο ως «φρικτό».

Η βύθιση ανανέωσε την πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προστατεύσουν τις ζωές των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που προσπαθούν να φτάσουν στην ήπειρο, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που ταξιδεύουν παράνομα στη Μεσόγειο συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο.

Δικηγόροι από ελληνικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκπροσωπούν τους εννέα Αιγύπτιους, οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες για λαθρεμπόριο.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αυτοί οι εννέα επιζώντες να κριθούν «ένοχοι» με βάση ελλιπή και αμφισβητήσιμα στοιχεία, δεδομένου ότι η επίσημη έρευνα για τον ρόλο της ακτοφυλακής δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», δήλωσε η Judith Sunderland, αναπληρώτρια διευθύντρια για Ευρώπη και Κεντρική Ασία στο Human Rights Watch.

Οι αρχές λένε ότι οι κατηγορούμενοι αναγνωρίστηκαν από άλλους επιζώντες και τα κατηγορητήρια βασίζονται στα στοιχεία τους.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Προστασίας Συνόρων Frontex αναφέρει ότι οι παράνομες ανιχνεύσεις συνόρων στα σύνορα της ΕΕ αυξήθηκαν για τρία συνεχόμενα χρόνια έως το 2023, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τη μεταναστευτική κρίση του 2015-2016 – κυρίως λόγω των αφίξεων στα θαλάσσια σύνορα.

https://www.breakingnews.ie/world/greek-judge-dismisses-case-against-egyptians-accused-over-migrant-ship-disaster-1628167.html

 

Σχετικές αναρτήσεις

Sotheby’s:Έδωσαν $6,2 εκατ. για μια μπανάνα σε τοίχο – Βίντεο

lazaros lazaros

Η CIA κατηγορείται ότι αρνήθηκε να παραδώσει έγγραφα που σχετίζονται με την έρευνα για την προέλευση του Covid-19

lazaros lazaros

Βασίλης Πιστικίδης.Η θυσία των ηρώων να γίνει για εμάς χρέος ενότητας στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

lazaros lazaros