Οι προοπτικές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας την επομένη των ευρωεκλογών και οι δυνατότητες υποστήριξής της μέσω των ευρωπαϊκών πολιτικών βρέθηκαν στο επίκεντρο του άτυπου debate που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Athens Money Show, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, με τη συμμετοχή υποψήφιων ευρωβουλευτών.
Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Ε.Ε.Α. με στόχο να γίνουν γνωστές οι θέσεις και οι προτάσεις των υποψηφίων, άρα και των κομμάτων που εκπροσωπούν, για μία σειρά από θέματα που σχετίζονται άμεσα με την πορεία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι στην Ελλάδα με αιχμή την ακρίβεια, την έλλειψη ρευστότητας, τις συσσωρευμένες οφειλές και τα φορολογικά βάρη.
Στάθηκε, παράλληλα, στα κοινά προβλήματα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα του νότου, όπως η χρηματοδότηση, η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή αναβάθμιση, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Συμφέρον όλων μας είναι να δοθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Να γιατί επιμένουμε τόσο πολύ ως Επιμελητήριο στο θέμα των Ευρωεκλογών. Γιατί μπορούμε να χτίσουμε συμμαχίες και να διεκδικήσουμε καλύτερες προοπτικές για το ελληνικό επιχειρείν», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη μίας κοινής εθνικής γραμμής.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της Διοίκησης του Ε.Ε.Α. κ. Γιώργος Καββαθάς επισήμανε ότι είναι κρίσιμο να δυναμώσουν εντός του Ευρωκοινοβουλίου οι φωνές του ορθού λόγου, της προοδευτικής ατζέντας και πρωτίστως της δημοκρατίας. «Ένα πλαίσιο ισονομίας και οικονομικής δημοκρατίας είναι υπόθεση και της εθνικής αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτικής», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι απαιτείται ένα άλλο μίγμα πολιτικών θετικής διάκρισης προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων.
Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Δημήτρης Τσιόδρας, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρέας Σπυρόπουλος και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος «Δημοκράτες» κ. Βασίλειος Σίμος.
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει από την κυβέρνηση βήματα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σημειώνοντας, ωστόσο, πως υπάρχουν ζητήματα προς επίλυση όπως η αύξηση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, τα επιτόκια, τα γραφειοκρατικά θέματα και το μη μισθολογικό κόστος. «Σε αυτά τα ζητήματα θα επικεντρώσουμε», τόνισε.
Από την πλευρά του ο κ. Σπυρόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα τα επόμενα πέντε χρόνια, και με τις παρεμβάσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών και με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, πρέπει να επιβάλει στην Ε.Ε. πολιτικές προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης είπε πως χάθηκε μία ευκαιρία «λόγω της επιλογής της κυβέρνησης να βοηθάει μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι τους μικρομεσαίους, αλλά υπάρχουν μπροστά μας ευκαιρίες να διεκδικήσουμε από την Ευρώπη τα απαραίτητα εργαλεία».
Ο κ. Σίμος έθιξε τα ζητήματα της ακρίβειας, του αθέμιτου ανταγωνισμού και της παραοικονομίας, και επισήμανε ότι «η μικρομεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα δεν πρέπει να παίρνει την ταμπέλα της φοροδιαφυγής ή της μη βιώσιμης επιχείρησης και να μπαίνει στο περιθώριο», αλλά να εξευρεθούν τρόποι ενίσχυσής της μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στο πάνελ της συζήτησης με θέμα «προτάσεις κομμάτων για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» συμμετείχαν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Αυτιάς, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Κώστας Τσουκαλάς και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς κ. Γιώργος Σταθάκης.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, την τραπεζική χρηματοδότηση, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την φορολογία.
Ο κ. Αυτιάς έδωσε έμφαση στον ρόλο των Επιμελητηρίων, τα οποία, όπως είπε, είναι κρίσιμο να αποτελέσουν συμβούλους και των ευρωβουλευτών, όλων των κομμάτων, για τα ζητήματα του μικρομεσαίου επιχειρείν. Πρότεινε ακόμη τη συγκρότηση μιας εθνικής στρατηγικής στην Ευρώπη για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων.
Ο κ. Τσουκαλάς τόνισε ότι ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης θα έπρεπε να είναι ένα εργαλείο για να καταστήσει την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και να εξασφαλίσει διαμοιρασμό της ανάπτυξης, «μετατράπηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε ένα εργαλείο αθέμιτου ανταγωνισμού, ενισχύοντας την ανισότητα και αγνοώντας τις ανάγκες των μικρότερων αλλά κρίσιμων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι ουσιαστικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν υπάρχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς, όπως εξήγησε, στα δάνεια κάτω του 1 εκατ. ευρώ συμμετέχουν μόλις 20 ΜμΕ (0,4% των πόρων), ενώ στα δάνεια από 1 έως 5 εκατ. ευρώ άλλες 48 (5% των πόρων), με το 86% των δανείων να έχουν δοθεί σε 36 μεγάλες επιχειρήσεις. Έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα με «πολύ κακή δομή» και αποκλεισμένη τη μικρομεσαία επιχείρηση, με επιλογή της κυβέρνησης.
Στη διάρκεια της συζήτησης τοποθετήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Νίκος Κογιουμτσής και η Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Αττικής κ. Μαρία Ζάγκα.
Το «παρών» έδωσαν μέλη της Διοικητικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, εκπρόσωποι κομμάτων -ανάμεσα στους οποίους ο βουλευτής της ΝΔ κ. Στέλιος Πέτσας- επιμελητηρίων, ομοσπονδιών και σωματείων, καθώς και επιχειρηματίες – ελεύθεροι επαγγελματίες.
Στην εκδήλωση ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχουν και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ.κ. Μάριος Αθανασίου και Νικόλας Φαραντούρης, ωστόσο λόγω της εκδήλωσης επίσημης παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος, την ίδια ημέρα και ώρα, δεν κατέστη δυνατόν να παραστούν.
Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Κακούσης.