Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΙΑΤΡΙΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡοή ειδήσεων

Επίδομα σε γιαγιάδες και παππούδες για να προσέχουν τα εγγόνια τους!

Σήμερα, επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά τη φήμη ότι ο σκανδιναβικός παράδεισος των 10 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένει στην πρωτοπορία, με το πιο προοδευτικό και γενναιόδωρο σύστημα πρόνοιας.

Την 1η Ιουλίου τέθηκε σε εφαρμογή νόμος που προβλέπει την επέκταση της χορήγησης άδειας μετ’ αποδοχών για την παιδική μέριμνα και σε γιαγιάδες, παππούδες, αλλά και ηλικιωμένους που δεν είναι συγγενείς και προτίθενται να αναλάβουν χρέη μπέιμπι σίτερ.

Οι όροι είναι ανάλογοι με αυτούς που ισχύουν για τους γονείς. Οποιος επωμιστεί το ρόλο του φροντιστή δεν πρέπει να ψάχνει ή να σπουδάζει.

Οι γονείς μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και τρεις μήνες από τη γονική άδειά τους σε όποιον επιλέξουν να είναι πάνω από το προσκέφαλο του παιδιού τους τους πρώτους μήνες της ζωής του (45 ημέρες για νοικοκυριά με δύο γονείς κάτω από την ίδια στέγη και 90 για μονογονεϊκές οικογένειες).

Σήμερα, οι Σουηδοί, από την ημέρα που θα γίνουν γονείς, δικαιούνται γονική άδεια με αποδοχές μέχρι και 480 ημέρες (16 μήνες) ανά παιδί, κάτι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι δύο γονείς.

Σύμφωνα με τη σουηδική Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για τις πρώτες 390 ημέρες το επίδομα υπολογίζεται βάσει του πλήρους εισοδήματος του γονέα.

Για το υπόλοιπο διάστημα καταβάλλονται περίπου 15 ευρώ την ημέρα. Αντίστοιχη θα είναι η αμοιβή και για γιαγιάδες, παππούδες και λοιπούς φροντιστές.

Επιπλέον, στον Σουηδό γονέα προσφέρεται η επιλογή να εργάζεται με μειωμένο ωράριο μέχρις ότου το παιδί γιορτάσει τα 8α γενέθλιά του, (στην περίπτωση δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τα 12α γενέθλια).

«Ο νέος νόμος παρέχει περισσότερες ευκαιρίες στους γονείς», δήλωσε στη σουηδική τηλεόραση η Αλεξάνδρα Βάλιν, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Δεν έχει ακόμη εικόνα πόσοι θα εκφράσουν ενδιαφέρον να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα.

Το 1974, όταν εγκαινιάστηκε η χορήγηση πληρωμένης γονικής άδειας και για άνδρες, αρχικά ένα αμελητέο ποσοστό 0,5% υπέβαλε αίτηση για να μείνει σπίτι με τα παιδιά για κάποιους μήνες. Τότε, το μέγιστο διάστημα που μπορούσαν να μοιραστούν οι γονείς ήταν 6 μήνες. Πενήντα χρόνια αργότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, ένας στους τρεις Σουηδούς μπαμπάδες επιλέγει να είναι ο φροντιστής του παιδιού.

Ελευθερος Τυποσ.Στο σουηδικό μοντέλο, οι πολίτες πληρώνουν μεν υψηλούς φόρους, αλλά ως αντάλλαγμα έχουν πλήρη υγειονομική κάλυψη, δωρεάν εκπαίδευση και γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας, στήριξη από τη στιγμή που έρχονται μέχρι τη στιγμή που αφήνουν τον… μάταιο τούτο κόσμο, σύμφωνα με σχόλια του διεθνούς Τύπου.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Το ποδήλατο της Lotus κοστίζει όσο ένα SUV

lazaros lazaros

Έναρξη συνεργασίας με τον κ. Γιώργο Καρατζά ως Προπονητή της Ανδρικής Ομάδας Ανακοίνωσε το Δ. Σ του Α.Ο Τρίγλιας Ραφηνας.

lazaros lazaros

ΧΑΡΑΜΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ. Επί σειρά ετών εθελοντής Πυροσβέστης. Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ραφηνας-Πικερμιου

lazaros lazaros