Ανατολική Αττική
ΕΛΛΑΔΑΡοή ειδήσεων

Επιτυχής το Πρώτο Δοκιμαστικό Δρομολόγιο με Λειτουργία του Συστήματος Αυτόματης Πέδησης ETCS

Ολοκληρώθηκε σήμερα, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη, το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο πλήρους λειτουργίας του ευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου αμαξοστοιχιών (European Train Control System) στη γραμμή Οινόη – Τιθορέα.

Η σημερινή δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης αφορούσε περιπτώσεις υπέρβασης ορίου ταχύτητας και παραβίασης κόκκινου σηματοδότη, σε τηλεδιοικούμενα τμήματα σιδηροδρομικής γραμμής.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταφορών, η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος ETCS ολοκληρώθηκε επιτυχώς και η αυτόματη πέδηση ενεργοποιήθηκε στις εξής περιπτώσεις:

  •    Πρώτη περίπτωση: Όταν η αμαξοστοιχία υπερέβη το καθορισμένο όριο ταχύτητας που προβλέπεται για το κάθε τμήμα της γραμμής.
  •    Δεύτερη περίπτωση: Όταν η αμαξοστοιχία έφτασε σε προειδοποιητικό σηματοδότη (πορτοκαλί φανάρι) ενεργοποιήθηκε η σταδιακή αυτόματη πέδηση (επιβράδυνση). Όταν ο μηχανοδηγός επιχείρησε να υπερβεί τα όρια ταχύτητας της ελεγχόμενης πέδησης, η αμαξοστοιχία επιβράδυνε περισσότερο έως την ακινητοποίηση.
  •    Τρίτη περίπτωση: Στη συνέχεια, ο μηχανοδηγός επανεκκίνησε και επιχείρησε να παραβιάσει τον ερυθρό σηματοδότη. Αμέσως μετά την παραβίαση, ενεργοποιήθηκε η ακαριαία πέδη και η αμαξοστοιχία ακινητοποιήθηκε πλήρως.
  •    Τέταρτη περίπτωση (λειτουργούσε ήδη, χωρίς το ETCS): Σε περίπτωση αδυναμίας εκτέλεσης καθηκόντων από μεριάς του μηχανοδηγού, υπάρχει ήδη ενεργό σύστημα αυτόματης πέδησης, 20 δευτερόλεπτα μετά την απώλεια επαφής με το πηδάλιο της καμπίνας.


Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μεταφορών, η εγκατάσταση του ETCS επί του σιδηροδρόμου (παρατρόχιο υλικό) έχει προχωρήσει στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη και με τα έργα αποκατάστασης του Daniel στη Θεσσαλία που υπογράφονται τη Δευτέρα 28 Απριλίου θα ολοκληρωθεί ένα πολύ κρίσιμο μέρος του δικτύου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει επιταχυνθεί και η εγκατάσταση του ETCS on board (επιτρόχιο υλικό) ώστε να τα τρένα να διαλειτουργούν με τις γραμμές και να ενεργοποιείται όταν χρειάζεται η αυτόματη πέδηση. Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα από τον κ. Κυρανάκη στο πλαίσιο παρουσίασης του νομοσχεδίου για τον ΟΣΕ.

Τι είναι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου Αμαξοστοιχιών

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου Αμαξοστοιχιών (ETCS) είναι ένα σύστημα προστασίας αμαξοστοιχίας που σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τα πολλά ασύμβατα συστήματα που χρησιμοποιούνται από τους ευρωπαϊκούς σιδηροδρόμους και τους σιδηροδρόμους εκτός Ευρώπης.

Το ETCS αποτελεί το σύστημα σηματοδότησης και ελέγχου του Ευρωπαϊκού Συστήματος Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS).

«Η πρώτη μου αποστολή είναι να μη συγκρουστούν ποτέ ξανά τρένα στην Ελλάδα»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Buongiorno», μίλησε μεταξύ άλλων για την κατάσταση στον ΟΣΕ και για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου Αμαξοστοιχιών (ETCS), για το οποίο είχε δηλώσει τα εξής:

«Θα φέρουμε ένα σύστημα που θα είναι έτοιμο σε 3 μήνες και αύριο έχουμε την πρώτη δοκιμή. Και το οποίο με μια ειδική τεχνολογία και επίγειους σταθμούς θα μπορεί να δίνει ακρίβεια 5-15 εκατοστών. Είναι ένα τεσταρισμένο σύστημα, ελληνικό, χρησιμοποιείται αντίστοιχο και στη σεισμολογία. Το οποίο θα βάλουμε πάνω σε όλα τα τρένα για να μπορούμε να βλέπουμε αν ένα τρένο είναι σε μια λάθος πορεία, για να προλαβαίνουμε καταστάσεις. Θα λύσει το πρόβλημα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό παράλληλα με τα άλλα συστήματα, τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση, ETCS.

Η τεχνολογία χρειάζεται τον ανθρώπινο παράγοντα.

Αν ένας άνθρωπος στο σύστημα τηλεδιοίκησης κάνει ένα λάθος επίσης υπάρχει πρόβλημα. Αυτό το σύστημα θα το βγάλουμε σε όλο τον κόσμο ανοιχτό. Θα το βλέπετε κι εσείς, οι τηλεθεατές, ο γονιός που έχει το παιδί του στο τρένο. θα είναι προσβάσιμο για όλους.

Τα τρένα σήμερα έχουν ένα δόγμα, ότι όταν τηρείται ευλαβικά ο γενικός κανονισμός κίνησης από το προσωπικό, σταθμάρχες και μηχανοδηγούς, όλα είναι ασφαλή.

Εμένα αυτό δεν μου αρκεί.
Άρα και με την προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία 6 χρόνια και με τα νέα συστήματα που σας λέω σήμερα, θέλουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο ασφάλειας.

Αν όλα ήταν καλά, ούτε αλλαγή θα είχε γίνει με τον ανασχηματισμό, ούτε θα φέρναμε έναν νόμο για να ανεβάσουμε το επίπεδο ασφάλειας, ούτε θα λέγαμε ότι χρειάζονται βαθιές αλλαγές.

Θα λέγαμε παιδιά μην ανησυχείτε όλα είναι καλά, προχωράμε.

Εγώ θέλω να φτάσουμε σε ένα σημείο που θα υπάρχει ορατότητα στην ασφάλεια. Θα μπορεί να βλέπει ο καθένας ότι τα συστήματα λειτουργούν, τα πρωτόκολλα τηρούνται, τα τρένα είναι στην τάδε τοποθεσία και ξέρει ότι η τεχνολογία αυτή βοηθάει για να αποφύγεις ένα ανθρώπινο λάθος. Η πρώτη μου αποστολή είναι να μη συγκρουστούν ποτέ ξανά τρένα στην Ελλάδα».

Σχετικές αναρτήσεις

Αλέξης Κούγιας: Παραιτήθηκε από την ΠΑΕ Ολυμπιακός – «Κόσμησα το ΔΣ με την παρουσία μου»

lazaros lazaros

Ερντογάν: Σκληρή επίθεση κατά του Ισραήλ – Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τον παλαιστινιακό αγώνα

lazaros lazaros

Πυρετώδεις οι εργασίες στο Ελληνικό – Η πορεία των έργων. Lamda Development.

lazaros lazaros