Στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις περίφημες ανοιχτές χριστουγεννιάτικες αγορές, οι οποίες καταλαμβάνουν κεντρικές πλατείες των ευρωπαϊκών πόλεων. Το… γιορτινό αυτό μοντέλο, όμως, φαίνεται πως δεν έχει υιοθετηθεί από την ελληνική πρωτεύουσα που επιμένει στις «γιορτές στις γειτονιές»
Ξύλινοι πάγκοι με τις χαρακτηριστικές τους τέντες, ο ένας δίπλα στον άλλο, όλοι με φωτάκια στολισμένοι. Οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν από αναμνηστικά και παιχνίδια μέχρι ζεστό φαγητό και φυσικά χριστουγεννιάτικο κρασί. Απαραίτητο… συστατικό η μουσική αλλά και τα γιορτινά δρώμενα. Αυτή είναι πάνω – κάτω η εικόνα σε δημοφιλείς ανοιχτές χριστουγεννιάτικες αγορές, που προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, όπως αυτή της Βιέννης, της Βουδαπέστης αλλά και του Βερολίνου.
Η Αθήνα από την άλλη επιλέγει όλα τα χρόνια να… γιορτάσει τα Χριστούγεννα με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, «σκορπίζοντας» τις εορταστικές εκδηλώσεις στις γειτονιές. Εξαίρεση αποτέλεσε η απόφαση επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη να στηθεί στην Πλατεία Συντάγματος μια ανοιχτή χριστουγεννιάτικη αγορά, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών.
Την τετραετία εκείνη στο Σύνταγμα είχε στηθεί η «Ζαχαρούπολη», με το καρουζέλ να δεσπόζει στην πλατεία και τα μικρά χριστουγεννιάτικα σπιτάκια να το πλαισιώνουν. Ωστόσο, τα Χριστούγεννα του 2007 η χριστουγεννιάτικη αυτή αγορά αποτέλεσε παρελθόν, καθώς ο τότε δήμαρχος της πόλης Νικήτας Κακλαμάνης αποφάσισε η «Ζαχαρούπολη» με τις πολύ υψηλές τιμές να μην ξαναστηθεί, εκτός κι εάν βρίσκονταν χορηγοί που θα διέθεταν δωρεάν τα προϊόντα τους.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν πως ο εορτασμός των Χριστουγέννων στην ελληνική πρωτεύουσα είναι ένα χαμένο τουριστικό… στοίχημα καθώς μία αντίστοιχη γιορτινή αγορά θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από την υπόλοιπη χώρα αλλά και το εξωτερικό.
Η επιλογή της… διασποράς
Στελέχη του Δήμου Αθηναίων, τα οποία είναι επιφορτισμένα με το εορταστικό πρόγραμμα των Χριστουγέννων στην πόλη, τονίζουν στα «ΝΕΑ» πως στο… τραπέζι των συζητήσεων για το πώς θα γιορταστούν τα Χριστούγεννα στην πόλη δεν έχει πέσει το κεντροευρωπαϊκό μοντέλο της μεγάλης ανοιχτής χριστουγεννιάτικης αγοράς. «Κι αυτό γιατί το εορταστικό πνεύμα θα επικεντρωνόταν σε ένα και μόνο σημείο, πιθανότατα στην Πλατεία Συντάγματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αντίθετα, η επιλογή της… διασποράς των εκδηλώσεων σε κάθε γειτονιά ήταν και είναι το επιδιωκόμενο».
Άλλωστε, το φετινό πρόγραμμα… μοιράζεται στις 129 γειτονιές, με τα 10 χριστουγεννιάτικα χωριά, στα οποία όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι δωρεάν, και τις περισσότερες από 30 συναυλίες, οπερέτες, πάρτι και παραστάσεις γεμάτα μουσική τόσο στην Πλατεία Συντάγματος όσο και σε διάφορες γωνιές της πόλης.
Μία αντίστοιχη γιορτινή αγορά θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από την υπόλοιπη χώρα αλλά και το εξωτερικό
Την ίδια στιγμή πάνω από 100 δράσεις θα πραγματοποιηθούν για οικογένειες και παιδιά – θεατρικές παραστάσεις, βιβλιοαναγνώσεις, δράσεις στα μουσεία. Μάλιστα, ξεχωριστή θέση θα έχουν οι δράσεις του Ολύμπια – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» καθώς και των νέων χώρων πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης, του Μουσείου Μαρία Κάλλας και του Athens Book Space στο αναμορφωμένο Πάρκο Ελευθερίας. «Ολα αυτά μαζί δημιουργούν την πιο γιορτινή ατμόσφαιρα στην πόλη, χωρίς να είναι επικεντρωμένα όλα σε ένα σημείο».
Μπορεί ο Δήμος της Αθήνας να μην επιλέγει το μοντέλο που ακολουθείται σε πόλεις της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, ωστόσο στην Αθήνα λειτουργεί ανοιχτή χριστουγεννιάτικη αγορά. Στο Πεδίον του Άρεως η Περιφέρεια Αττικής για άλλη μία χρονιά «άνοιξε» την υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά, με τους εμπόρους και τους καταναλωτές να δίνουν ραντεβού στο μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας.
πηγη:ingr