Ενα ολιστικό σχέδιο με τη συμμετοχή επτά υπουργείων αποκαλύπτει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, για την αντιμετώπιση της ανήλικης παραβατικότητας, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο».
Κατά τον κ. Φλωρίδη η διόγκωση της εγκληματικότητας ανηλίκων στη νέα κοινωνική πραγματικότητα είναι υπαρκτό πρόβλημα που επιβάλλει σύνθετες λύσεις, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει ένα συνολικό νέο πλαίσιο, το οποίο σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, περιγράφει το περίγραμμα των αλλαγών που σχεδιάζονται, τονίζοντας ότι «στην αντιμετώπιση της ανήλικης παραβατικότητας, τον πρώτο λόγο έχει η οικογένεια και το σχολείο».
Παράλληλα, ανοίγει τα χαρτιά του και για την επόμενη μεγάλη τομή που σχεδιάζει το υπουργείο, αυτή της αναμόρφωσης του κληρονομικού δικαίου. Ο κ. Φλωρίδης μιλά για κάποιες πρώτες σκέψεις που αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας της αρμόδιας επιτροπής, της οποίας προΐσταται ο καθηγητής του Αστικού Δικαίου Απόστολος Γεωργιάδης.
Μιλώντας για ένα τομέα του δικαίου «με σοβαρή επίδραση στις ζωές των ανθρώπων που δεν έχει υποστεί τις αναγκαίες μεταβολές» αναφορικά με τις κοινωνικές εξελίξεις, μεταξύ άλλων ο κ. Φλωρίδης κάνει λόγο για «ισχυροποίηση και διαφύλαξη» της βούλησης του ατόμου που διαθέτει την περιουσία του.
-Το θέμα των ημερών είναι αναμφίβολα η παραβατικότητα των ανηλίκων. Στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο εισηγηθήκατε μία σειρά μέτρων τα οποία προετοιμάζετε.
Μιλάμε για ένα πλαίσιο αυστηροποίησης του νόμου, π.χ. με την επέκταση της φυλάκισης ανηλίκων; Ή για την επιβολή νέων αναμορφωτικών μέτρων, όπως την απασχόλησή τους σε οργανωμένες αθλητικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες, στην οποία έχετε αναφερθεί; Ποια προσέγγιση θεωρείτε προτιμότερη για έναν ανήλικο παραβάτη;
Πιστεύω ότι η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι θέμα βαθιά κοινωνικό, πρωτίστως παιδαγωγικό και μας αφορά κυρίως ως γονείς και ως σχολική κοινότητα και όχι ως αστυνομική προτεραιότητα. Πρέπει όλοι να προβληματιστούμε και να δουλέψουμε, οικογένεια, εκπαίδευση και κράτος, ώστε να μεταφέρουμε στα παιδιά μας το πνεύμα της ειρηνικής και δημοκρατικής κοινωνικής συμβίωσης και ανάπτυξης.
Να δημιουργήσουμε ένα ήρεμο και φιλικό εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιβάλλον, έτσι ώστε τα λίγα παραβατικά παιδιά να τύχουν μεταχείρισης στο πλαίσιο μιας Πολιτείας και κοινωνίας, η οποία ξέρει, μπορεί και μεταχειρίζεται αναμορφωτικά τους παραβατικούς νέους. Οι ποινές που συνεπάγονται στέρηση της ελευθερίας τους, πρέπει να αποτελούν το έσχατο μέτρο για ειδικές περιπτώσεις σοβαρών πράξεων.
Εδώ όμως, επιτρέψτε μου να κάνω μια πολιτική παρατήρηση: Δεν πρέπει να συγχέουμε την ανάγκη κοινωνικής συμβίωσης που θα διέπεται από πρότυπα και κανόνες με τη δήθεν ποινικοποίηση των κοινωνικών συμπεριφορών, όπως λανθασμένα αναμασούν, αποτυχημένες αντιπολιτευόμενες αντιλήψεις.
Η βασική θέση της κυβέρνησης, όπως επανειλημμένα έχει διακηρύξει ο πρωθυπουργός, είναι «νομιμότητα παντού». Αυτήν υλοποιούμε συστηματικά μέσα από τις νομοθετικές και πολιτικές παρεμβάσεις μας σε όλα τα θεσμικά και κοινωνικά μέτωπα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ