Ανατολική Αττική
LIFESTYLEΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Γλυφάδα: Οι μεγάλες επενδύσεις που αλλάζουν το τοπίο της περιοχής

Ποιοι είναι οι όμιλοι που επενδύουν σε ξενοδοχεία, καταστήματα και κατοικίες στη Γλυφάδα: Ένα αναλυτικό ρεπορτάζ για τα μεγάλα ονόματα του επιχειρείν που έκαναν πρόσφατα «απόβαση» στην πόλη και για τις επενδύσεις που αλλάζουν το οικιστικό, τουριστικό και εμπορικό τοπίο της.

Σε περιοχή μεγάλων και σημαντικών επενδύσεων εξελίσσεται σε πολλά διαφορετικά μέτωπα η Γλυφάδα, κυρίως μετά την πανδημία. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι τοποθετήσεις μεγάλων επιχειρήσεων πολυεθνικού ενδιαφέροντος που δημιουργούν καταστήματα στην πιο ζωηρή εμπορικά περιοχή των νοτίων προαστίων, η οποία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών καταστημάτων. Παράλληλα, σημαντικές ξενοδοχειακές επενδύσεις ή τοποθετήσεις που σχετίζονται με τον κλάδο του real estate αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα στην πόλη.

Η επένδυση άνω των 300 εκατομμυρίων στα Αστέρια


Γεγονός είναι πλέον ότι αρχίζουν σταδιακά να ξεμπλοκάρουν κτιριακά συγκροτήματα, τα οποία για αρκετά χρόνια παρέμεναν ανενεργά και πλέον, δεδομένης και της σημαντικής τουριστικής ανάπτυξης της Ελλάδας, αλλά και της προοπτικής που φέρνει στην ευρύτερη περιοχή το project του Ελληνικού, έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή επένδυση στην περιοχή, στα Αστέρια Γλυφάδας, όπου η Grivalia Hospitality, η οποία διαχειρίζεται την έκταση, προχώρησε σε επένδυση για τη λειτουργία του One&Only Aesthesis, του υπερπολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος κατοικιών και χώρων διαμονής, που τελούν υπό την ομπρέλα διαχείρισης του πολυεθνικού ξενοδοχειακού ομίλου Kerzner International, ο οποίος διαχειρίζεται εμβληματικές εγκαταστάσεις φιλοξενίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το συγκεκριμένο έργο εκτιμάται ότι χρειάστηκε επένδυση άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η νέα προοπτική επένδυσης από τον όμιλο Παπαθεοχάρη, ο οποίος σκοπεύει να αναπτύξει και δραστηριότητα στη διαχείριση της παραλίας στα Αστέρια της Γλυφάδας. Στα Αστέρια ο όμιλος Παπαθεοχάρη είχε την εταιρεία Ναυσικά Α.Ε. με καταστήματα όπως το Balux που βρίσκονταν εντός των Αστεριών. Στη συνέχεια η έκταση πέρασε στη Grivalia Hospitality από την ΕΤΑΔ, στην οποία ανήκει, και δημιουργήθηκε το πολυτελέστατο ξενοδοχειακό συγκρότημα One&Only Aesthesis. Όμως ο όμιλος Παπαθεοχάρη που έχει το κατάστημα εστίασης Ark και συνορεύει με την επένδυση του One&Only Aesthesis σκοπεύει, κατά πληροφορίες, να αξιοποιήσει μέρος της παραλίας των Αστεριών το προσεχές διάστημα.
Το μεγαλύτερο ξενοδοχείο πόλης

Την ίδια στιγμή πάντως, υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν στη Γλυφάδα τρεις ακόμα σημαντικές επενδύσεις σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες.

Το ξενοδοχείο Fenix, που είχε διακόψει τη λειτουργία του τα τελευταία χρόνια, έχει περιέλθει στην κατοχή της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Brook Lane Capital, η οποία προχωράει αυτή την περίοδο στην ανακαίνισή του προκειμένου να παραδοθεί προς λειτουργία εντός του φετινού καλοκαιριού.

Το ξενοδοχείο στην προηγούμενη μορφή του λειτουργούσε ως τεσσάρων αστέρων με 121 δωμάτια και σουίτες καθώς και πισίνα στον εξωτερικό του χώρο. Σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ξενοδοχείου είναι το γεγονός ότι έχει συνολική δόμηση περίπου 6.620 τ.μ., γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο ξενοδοχείο πόλης της Γλυφάδας. Το μέσο μέγεθος ξενοδοχείου στην περιοχή είναι περίπου 57 δωμάτια, ενώ το Fenix Hotel διαθέτει περισσότερα από διπλάσια του συγκεκριμένου αριθμού. Αυτό συμβαίνει επειδή ο συντελεστής δόμησης έχει αλλάξει από 1,65 όταν το ξενοδοχείο έλαβε την οικοδομική του άδεια το 1972, στο σημερινό 0,80.

Το νέο ξενοδοχείο στη Γρηγορίου Λαμπράκη

Την οδό της αξιοποίησης ακολουθεί όμως και το επί σειρά ετών αναξιοποίητο κτίριο στη συμβολή των οδών Κύπρου και Γρηγορίου Λαμπράκη, το οποίο ανήκε παλαιότερα στην πτωχευμένη εταιρεία Carouzos Real Estate του Γιάννη Καρούζου, ενώ στη συνέχεια περιήλθε στο χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» ακινήτων της Attica Bank. Πρόσφατα το απέκτησε ο όμιλος Day Group έναντι ποσού 18 εκατομμυρίων ευρώ από την Attica Bank μέσω πλειστηριασμού, με σκοπό να αναπτύξει μία νέα ξενοδοχειακή μονάδα στο κέντρο της πόλης. Το ημιτελές ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 6.000 τετραγωνικών μέτρων και παραμένει για τουλάχιστον 15 χρόνια αναξιοποίητο. Η συνολική επένδυση από πλευράς της Day Group μετά την ανακατασκευή και ανάπλαση του ακινήτου εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Να θυμίσουμε ότι η Day Group έχει στο χαρτοφυλάκιό της έργα όπως είναι το project κατοικιών «One South» στη Βούλα καθώς και ακίνητα σε Παλαιό Ψυχικό και Φιλοθέη. Το νέο της εγχείρημα στη Γλυφάδα έχει τον τίτλο «One G».

Το Rich

Ξεχωριστή σημασία και ενδιαφέρον για την περιοχή έχει το πρώην κτίριο του Rich, το οποίο καταστράφηκε μετά από εμπρηστική ενέργεια. Το ακίνητο αυτό, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ζησιμοπούλου και Λαζαράκη, γνωρίζει σημαντικά διαφοροποιημένη εικόνα σήμερα, με έντονα στοιχεία εγκατάλειψης σε σύγκριση με τα χρόνια που προηγήθηκαν, αλλά και με την περίοδο ακμής της γνωστής καφετέριας στην περιοχή. Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Emad El Hazek πρόκειται να δημιουργήσει ένα ακόμη ξενοδοχείο στο σημείο. Ο El Hazek είναι ο άνθρωπος που επένδυσε περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ για να φέρει το brand Dusit, στην Ελλάδα. Η Dusit είναι ο ασιατικός ξενοδοχειακός όμιλος που διατηρεί και λειτουργεί περισσότερα από 300 ξενοδοχεία σε 15 χώρες του πλανήτη και μέσω της επένδυσης του Αιγύπτιου επιχειρηματία δημιούργησε το πρώτο του ξενοδοχείο πέντε αστέρων στην Ελλάδα.

Η επένδυση της Τέρνα στα Νότια

Είσοδο στα νότια προάστια έχει πραγματοποιήσει και ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, μέσω της κατασκευαστικής εταιρείας Τέρνα. Ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, εκτός από το έργο κατασκευής του ολοκληρωμένου συγκροτήματος φιλοξενίας και ψυχαγωγίας με καζίνο και ξενοδοχείο στο Ελληνικό μαζί με τη Hard Rock International, κατασκευάζει ένα νέο οικιστικό συγκρότημα στη Γλυφάδα, σε οικόπεδο που συνορεύει με το Hotel Emmantina. Ειδικότερα, την κατασκευή του οικιστικού συγκροτήματος έχει αναλάβει η Τέρνα, η κατασκευαστική εταιρεία συμφερόντων του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα και το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας της εταιρείας Χ. Κανελλάκης Α.Ε. και αποτελεί την πρώτη οικιστική ανάπτυξη που υλοποιεί στην ευρύτερη περιοχή.

Το έργο θα πιστοποιηθεί για τη βιωσιμότητά του κατά το διεθνές πρότυπο LEED. Κατά την ολοκλήρωση των εργασιών θα δημιουργηθεί ένα πενταώροφο κτίριο κατοικιών όπου τα διαμερίσματα θα διαθέτουν αυτόνομες ιδιωτικές πισίνες. Η συνολική επιφάνεια του οικοπέδου είναι 3 στρέμματα και το βιώσιμο ενεργειακά κτίριο θα έχει συνολική επιφάνεια 14.000 τετραγωνικών μέτρων. Ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης επένδυσης ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ.

H παρουσία της Ten Brinke στα Νότια

Εκτεταμένη δραστηριότητα παρουσιάζει η Ten Brinke, πολυεθνικών συμφερόντων κατασκευαστική εταιρεία, η οποία έχει προγραμματίσει συνολικές επενδύσεις 250 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2025 στη Ελλάδα. Στη Γλυφάδα έχει κατασκευάσει και πουλήσει αρκετά οικιστικά συγκροτήματα, ενώ αρκετά ακόμη βρίσκονται είτε σε διαδικασία κατασκευής, είτε σε διαδικασία πώλησης. Η Ten Brinke Ελλάς αναπτύσσει οικιστικά, logistics, γραφεία, τουριστικά καταλύματα, εμπορικά ακίνητα και retail parks.

Σκλαβενίτης και Μασούτης

Από το τοπίο των επενδύσεων δεν λείπουν μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής. Την αρχή έκανε ο όμιλος Σκλαβενίτη, ο οποίος δημιούργησε στη διάρκεια του 2023 νέο κατάστημα εκεί που βρισκόταν παλαιότερα ο κινηματογράφος Novacinema Odeon. Το κτίριο που κατασκεύασε η εταιρεία Vitael ήρθε να προστεθεί στο ευρύτατο δίκτυο καταστημάτων που αγγίζει τα 500 σημεία πανελλαδικά για τον Σκλαβενίτη. Το κατάστημα βρίσκεται εντός του αστικού ιστού – και όχι σε κεντρική οδική αρτηρία, όπως έιναι τα καταστήματα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Να θυμίσουμε επίσης ότι ο Σκλαβενίτης διατηρεί έντονη παρουσία στα νότια, καθότι εκτός από τα σημεία που διατηρεί στην οδό Ρέας στη Βουλιαγμένη, το κατάστημα στη Βασιλέως Παύλου στη Βούλα αλλά και τα δύο στις οδούς Γεννηματά και Γούναρη στη Γλυφάδα, έχει καταλάβει προνομιακές θέσεις και σε άλλες περιοχές.

Τοποθέτηση στα νότια και συγκεκριμένα επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης στη Γλυφάδα

έκανε πρόσφατα και η Μασούτης καθώς και η Max Stores, στο κτίριο που κατασκεύασε για λογαριασμό τους η Ten Brinke. Το κατάστημα της Γλυφάδας είναι για τον Μασούτη το 390ο πανελλαδικά και το πρώτο “Grand” στην πρωτεύουσα και ταυτόχρονα το 61ο σημείο πώλησης στην Αττική. Σύντομα ένα ακόμα μεγάλο κατάστημα της αλυσίδας πρόκειται να λειτουργήσει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 στις Τρεις Γέφυρες.

Το ακίνητο της Γλυφάδας μισθώνει στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ ο πρώην ιδιοκτήτης και ιδρυτής της Pet City, Μαντζουράνης Μαντζουρανάκης, μαζί με ένα ακόμα κατάστημα περίπου 2.000 μέτρων ακριβώς πάνω από το κατάστημα της Μασούτης, το οποίο μισθώνεται στην αλυσίδα παιχνιδιών και παιδικών, Max Stores.

Οι μεγάλοι παίκτες των αθλητικών

Από την πλευρά της η πολυεθνικών συμφερόντων Cosmos Sport, που εξαγοράστηκε από τον βρετανικό όμιλο αθλητικών ειδών JD Plc, εγκαινίασε στο τέλος του 2023 ένα νέο κατάστημα 1.000 τετραγωνικών μέτρων στην οδό Λαζαράκη 11, εκεί που κατά το παρελθόν βρισκόταν το σημείο πώλησης της Κωτσόβολος. Λίγο νωρίτερα, στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, είχε προηγηθεί και η λειτουργία ενός ακόμη καταστήματος του ομίλου, καθώς ένα από τα brands που εκπροσωπεί, αυτό της JD Sports, άνοιξε ένα ακόμη κατάστημα στην οδό Λαζαράκη στη θέση της αμερικανικής αλυσίδας ένδυσης American Eagle Outfiters, η οποία αποεπένδυσε από την Ελλάδα.

Από τον χάρτη των αθλητικών ειδών δεν λείπουν και άλλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες πρόσφατα έχουν ανοίξει καταστήματα όπως είναι η σερβική Sport Vision, με δύο σημεία πώλησης, το ένα υπό την ταμπέλα Buzz στην Ανδρέα Παπανδρέου 9 και ένα υπό την ταμπέλα Sport Vision στην πάροδο της λεωφόρου Βουλιαγμένης 130.

Σε κάθε περίπτωση, η Γλυφάδα μεταλλάσσεται με γρήγορους ρυθμούς, καθώς και επιμέρους επενδύσεις κυρίως στον οικιστικό τομέα βρίσκονται αυτή τη περίοδο σε εξέλιξη, γεγονός που συντείνει στην αναβάθμιση των κτιρίων της περιοχής. Ταυτόχρονα όμως περιορίζεται η διαθεσιμότητα για νέους χώρους σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση, γεγονός που οδηγεί την αγορά σε σημαντική αύξηση των τιμών ανά τετραγωνικό μέτρο τόσο για μίσθωση όσο και για ενοικίαση ενός ακινήτου.

πηγη:noupougr

 

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Δανία: Νέος μονάρχης ο βασιλιάς Φρέντερικ (εικόνες, βίντεο)

lazaros lazaros

ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΑ ΡΑΦΗΝΑΣ… Σήμερα το πρωί Τετάρτη 04.09.2023.Μπατάλης Παύλος Ιωάννης.

lazaros lazaros

Η Nissan παρουσίασε τη facelift έκδοση της τρίτης γενιάς του Qashqai (photos)

lazaros lazaros