Ανατολική Αττική
ΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΙΡΟΣΡοή ειδήσεων

Η έντονη ξηρασία της Ιταλίας βλάπτει τα ελαιόδεντρα πριν από τη συγκομιδή

Μια αδυσώπητη ξηρασία σε συνδυασμό με εκτεταμένους καύσωνες επηρεάζει σοβαρά τους ελαιώνες της Ιταλίας μερικούς μήνες πριν από την πρώιμη συγκομιδή.

Οι νότιες περιοχές, που είναι υπεύθυνες για το μεγαλύτερο μέρος της ιταλικής παραγωγής ελαιολάδου, φέρουν το μεγαλύτερο βάρος αυτών των σκληρών καιρικών συνθηκών.

Η Coldiretti Puglia, μια εξέχουσα ένωση αγροτών, έχει προειδοποιήσει ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή μπορεί να μειωθεί περισσότερο από 50 τοις εκατό.

Έχουμε ήδη χάσει ολόκληρη την ελαιοπαραγωγή για την τρέχουσα σεζόν. Επιπλέον, εάν αυτές οι καιρικές συνθήκες επιμείνουν, η παραγωγή της επόμενης σεζόν θα μπορούσε επίσης να κινδυνεύσει.

– Paolo Colonna, πρόεδρος, ένωση παραγωγών ελιών Basilicata

Πολλά ελαιόδεντρα στην Απουλία παρουσιάζουν σημάδια υδατικής καταπόνησης, με πολλές ελιές να ξεραίνονται στα κλαδιά.

Σε περιοχές όπου είναι δυνατή η άρδευση, το νερό παραμένει σπάνιο. Οι δεξαμενές νερού της Απουλίας έχουν μειωθεί κατά 57 τοις εκατό σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες σε ολόκληρο τον αγροτικό τομέα.

« Η σοβαρή και παρατεταμένη ξηρασία αναγκάζει τους αγρότες να αναλάβουν επείγουσα άρδευση με υπέρογκο κόστος, λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων που απαιτούνται για την εξαγωγή νερού από πηγάδια και τη μεταφορά του μέσω βυτιοφόρων», προειδοποίησε ο Coldiretti. Τα αρτεσιανά πηγάδια καταρρέουν, ενώ τα ρηχότερα πηγάδια εξαφανίζονται, στεγνώνουν.”

Οι θερμοκρασίες εκτινάσσονται σταθερά πάνω από τους μέσους όρους της εποχής, ωθώντας τις ιταλικές υπηρεσίες πρόγνωσης καιρού στρατιωτικής αεροπορίας να προειδοποιούν επανειλημμένα για έκτακτους καύσωνες.

Η συμπεριφορά του προστατευόμενου είδους ψαρονιού έχει αλλάξει λόγω της ζέστης, επιδεινώνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί.

Μεγάλα σμήνη από αυτά τα πτηνά είναι πλέον επίμονη παρουσία στην ύπαιθρο, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στην τοπική γεωργία. Ο Coldiretti σημείωσε ότι κάθε πουλί μπορεί να καταναλώνει έως και 20 γραμμάρια ελιές καθημερινά.

Για να μετριάσει την πίεση στις ελαιοκαλλιεργητικές περιοχές που έχουν ήδη επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες, το περιφερειακό συμβούλιο άρει προσωρινά τα μέτρα προστασίας των πτηνών, επιτρέποντας το κυνήγι ψαριών κατά την περίοδο αιχμής της συγκομιδής της ελιάς, όταν η ζημιά είναι πιο σοβαρή.

Η Oprol, η ένωση ελαιοπαραγωγών στη Basilicata, προειδοποίησε ότι η κρίσιμη κατάσταση των ελαιώνων που παρατηρείται από πέρυσι έχει κλιμακωθεί σε μια πιο έντονη φάση έκτακτης ανάγκης.

« Έχουμε ήδη χάσει ολόκληρη την παραγωγή ελιάς για την τρέχουσα σεζόν», δήλωσε ο Paolo Colonna , πρόεδρος του συνδέσμου. Επιπλέον, εάν αυτές οι καιρικές συνθήκες επιμείνουν, η παραγωγή της επόμενης σεζόν θα μπορούσε επίσης να κινδυνεύσει.

Η κατάσταση στη Σικελία είναι εξίσου τραγική. Οι αραιές, ελαφριές βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν έχουν ανακουφίσει το ξεραμένο έδαφος. Ο ξηρός καιρός κάνει τα ελαιόδεντρα σε πολλά μέρη του νησιού να ρίχνουν πρόωρα τις ελιές τους, μια φυσική απάντηση στο ακραίο στρες.

Ολόκληρη η γεωργία της περιοχής βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τα αποθέματα νερού να πέφτουν κατακόρυφα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Όπου είναι εφικτό, η τοπική κυβέρνηση προσπαθεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση στα αγροκτήματα διασφαλίζοντας παράλληλα επαρκή διαθεσιμότητα νερού για τον πληθυσμό. Το ιταλικό ναυτικό έχει παραδώσει ύδρευση στο νησί.

Ταυτόχρονα, οι πυρκαγιές είναι ανεξέλεγκτες, θέτοντας νέους κινδύνους για τις δασικές περιοχές και τον πληθυσμό και περιπλέκοντας τις προσπάθειες ανακούφισης από την ξηρασία.

Ο Coldiretti ανέφερε ότι οι πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει 5.800 εκτάρια γης της Σικελίας. Η παραγωγή ελιάς, φρούτων και κρασιού αναμένεται να καταρρεύσει, με τις ζημιές στους ντόπιους αγρότες να φτάνουν δυνητικά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ελαφρώς λιγότερο σοβαρές συνθήκες ξηρασίας και θερμοκρασίας έχουν επηρεάσει επίσης τις κεντρικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Λάτσιο και της Ούμπρια, όπου εδρεύουν πολλές σημαντικές ιταλικές εταιρείες ελαιολάδου.

Στην Ούμπρια, οι ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις και η καλή ανθοφορία είχαν αρχικά δημιουργήσει ελπίδες για μια επιτυχημένη σεζόν, παρά το γεγονός ότι φέτος ήταν« εκτός έτους» στον φυσικό κύκλο εναλλασσόμενου ρουλεμάν των ελαιόδεντρων.

Ωστόσο, οι ισχυροί άνεμοι, οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και ο ξηρός καιρός προκαλούν τους ντόπιους ελαιοκαλλιεργητές. Στο Trevi, μια από τις ιστορικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ούμπρια, πολλές ελιές παρουσιάζουν σημάδια αφυδάτωσης.

« Η τρέχουσα ξηρασία ανησυχεί όλους τους ελαιοπαραγωγούς στην περιοχή», είπε ο Paolo Morbidoni, πρόεδρος της Umbrian Olive Oil Roads , στην υπηρεσία ειδήσεων RAI.
Αυτή τη στιγμή, όλοι οι καλλιεργητές πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ενεργήσουν για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ξηρασίας όσο το δυνατόν περισσότερο.

« Η κατάσταση στην περιοχή μας παραμένει διαχειρίσιμη, αν και η ζέστη δοκιμάζει σοβαρά την ανθεκτικότητα των ελαιόδεντρων», δήλωσε στους Olive Oil Times ο Luca Perotti, διευθύνων σύμβουλος του βραβευμένου παραγωγού της Τοσκάνης Pometti .

« Τα φυτά μπορούν να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη βροχής, αλλά οι καρποί υποφέρουν. Παρά το γεγονός ότι είναι άφθονα αυτή τη σεζόν, γίνονται μαύρα», είπε. Αυτό οφείλεται κυρίως σε σταθερά υψηλές θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 33 ºC έως 35 ºC.

Ο Pometti είπε ότι μετριάζει τις επιπτώσεις της ξηρασίας χρησιμοποιώντας άργιλο καολίνη στις ελιές του για να τις προστατεύσει από το άμεσο ηλιακό φως και τη μύγα της ελιάς .

Συνήθως , αυτό το προϊόν χρησιμοποιείται για την προστασία από τη μύγα της ελιάς, αλλά έχουμε ανακαλύψει ότι προστατεύει επίσης τους καρπούς από« Ήλιος» είπε. Προς το παρόν, δεν μπορούμε να παραπονεθούμε για τις συνθήκες του γηπέδου.

Το γρασίδι και το σάπιασμα από το κόψιμο του χόρτου σίγουρα βοηθά στη διατήρηση της καλής υγρασίας του εδάφους. Το φύλλωμα είναι πυκνό και οι δορυφορικές εικόνες επιβεβαιώνουν τον θετικό αντίκτυπο των προσπαθειών μας».

Οι συνθήκες ποικίλλουν σημαντικά σε ορισμένες κεντρικές και βόρειες περιοχές, όπου διαφορετικά καιρικά μοτίβα, ηπιότερες θερμοκρασίες και υπερβολικές βροχοπτώσεις έχουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαλέσει σημαντικές ζημιές.

« Η Ιταλία είναι μια χώρα [αυτή τη στιγμή] μετεωρολογικά χωρισμένη στα δύο και μια συνεχιζόμενη κλιματική κρίση που προκαλεί σοβαρές προκλήσεις για τις αγροτικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Κριστιάνο Φίνι, εθνικός πρόεδρος της CIA-Agricoltori Italiani, μιας ένωσης αγροτών.

Στο Βένετο, όπου οι υπερβολικές βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προκλήσεις για πολλά αγροκτήματα, η τρέχουσα ελαιοκομική περίοδος απαιτεί μια εξειδικευμένη προσέγγιση στη διαχείριση των δέντρων.

« Φέτος, πιθανότατα βιώσαμε περισσότερες βροχοπτώσεις στη βόρεια Ιταλία από ποτέ κατά τους πρώτους έξι μήνες. Κατά συνέπεια, η συγκομιδή προχωρά πολύ καλά», δήλωσε στους Olive Oil Times ο Johannes Pan, διευθυντής μάρκετινγκ στο βραβευμένο Paneolio .

« Η θετική ανατροφοδότηση από τα αποτελέσματα του ανταγωνισμού καταδεικνύει ότι οι γεωργικές και παραγωγικές προσεγγίσεις μας είναι αποτελεσματικές, ακόμη και σε διαφορετικές συνθήκες», είπε. Τα τελευταία πέντε χρόνια, αντιμετωπίσαμε τα πάντα, από σοβαρή ξηρασία έως υπερβολικές βροχοπτώσεις.

Η Italia Olivicola, η ένωση ελαιοπαραγωγών, προέβλεψε ότι η εκτός έτους” σε συνδυασμό με ακραίες καιρικές συνθήκες θα μείωνε την παραγωγή ιταλικού ελαιολάδου κατά τουλάχιστον 23 τοις εκατό σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν ότι η Ιταλία παρήγαγε 328.000 τόνους ελαιόλαδου το καλλιεργητικό έτος 2023/24, σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας των 307.000 τόνων.

oliveoiltimes.com

Related posts

Μία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου έρχεται στο Netflix

lazaros lazaros

Δήλωση του υποψηφίου δημάρχου Ραφήνας Πικερμίου Κωσταντίνου Ξηνταρα!! για την χθεσινή μέρα περιβάλλοντος.

lazaros lazaros

Ιαπωνία: Δεν είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο – Ποια την ξεπέρασε

lazaros lazaros